Övrigt

Testat: Animera i HTML5 med Hype till Mac

hype_1

I maj förra året kom första versionen av Hype och nu i dagarna kom version 1.5 ut som är en stor uppdatering till appen. Kort sammanfattat är det ett verktyg för att skapa animationer i HTML5 som fungerar på alla moderna webbläsare. Till skillnad från Flash, som det har en del likheter mer, så behövs ingen plugin för att det ska fungera.

Nu är det om jag minns siffrorna rätt så att det fortfarande totalt sett är fler som kan se animationer i Flash jämfört med HTML5 men vill du nå mobila enheter som iPhone och iPad är det HTML5 som gäller. Nu är det inte riktigt korrekt att benämna animationerna som endast HTML5 utan det handlar om javascript och CSS3 men den populära termen har blivit kort och gott HTML5.

När första versionen av Hype kom ut var en hel del prat om appen men den kändes inte riktigt färdig utan det saknades en del elementära funktioner som att kunna gruppera objekt och zooma i din scen med mera. Hela 25 nya funktioner har nu tillkommit i version 1.5 och du kan läsa om alla här och även se dem i filmen nedan.

[youtube id=8F9Vif8UwIc]

Nu när dessa funktioner är på plats bestämde mig för att nu var det dags att testa den. För dig som jobbat i Flash tidigare så känner man snabbt igen sig med en scen, timeline och palletter med parametrar. Någon programmering är det dock inte utan interaktivitet sker genom knappar som läggs på scenen och vad som ska hända väljs i menyer.

hype_3

Men vill man programmera så finns möjligheten att använda javascript så man är inte begränsad men meningen med Hype är just att man ska kunna klara sig utan just detta. Det är väldigt enkelt att komma igång och det är snabbjobbat att skapa animationer. Det är också snyggt hur objekt i scenen alignar till varandra så de inte hamnar var som helst.

Jag är riktigt positivt överraskad hur genomtänkt Hype är allt ifrån hur man animerar till hur enkel exporten är. Exempelvis kan man exportera direkt till sin Dropbox för att snabbt kunna visa sin animation för andra på nätet. Du kan förstås också ladda upp den på din webbserver men också exportera för att lägga in i iBooks Author. Ett dokument kan skapas för att vara kompatibelt med många webbläsare och du får också veta vilka som kan få problem med din skapelse.

Nedan är en väldigt enkel banner som jag slängde ihop och publicerade på under tio minuter första gången jag testade appen.

[iframe http://dl.dropbox.com/u/1760886/alltommactestar/alltommactestar.html 250 360]

Nu går det såklart att göra mycket mer avancerde saker och bygga ihop flera scener med varandra och animera mellan dessa. Allt från animeringar till mer eller mindre kompletta webbplatser helt enkelt. Just enkelt är det mesta och appen är wysiwyg så du ser hela tiden hur allt kommer fungera och en preview i webbläsaren är bara ett knapptryck bort.

hype_2

Sammanfattningsvis så gillar jag Hype skarpt och kommer absolut använda mig att appen framöver när animationer behöver skapas för att säkerhetsställa av de även fungerar på iPhone och iPad samt för den delen också på de Macar vars användare inte har Flash installerat. Behöver ni skapa animationer eller interaktiva element för webben så ska ni absolut kolla in Hype.

Hype till Mac kostar 379 kronor i Mac App Store.

Hype - Tumult

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!