by • 7 januari, 2014 • Nyheter, RecensionerComments (2)4769

Testat: Netatmo – väderstation värdig 2014

För mig är en väderstation en ganska gubbig manick inköpt på Clas Ohlsson, med slitna LED-siffror och som hänger på väggen i villan hos mina föräldrar. Så hur cool kan en väderstation egentligen vara?

Skaparna av Netatmo har bestämt sig för att göra ett försök att göra en modern väderstation. Eller en ”Urban Weather Station” som man själv kallar den. Enligt återförsäljaren är det samma gäng som ligger bakom Netatmo som gjort den internetuppkopplade vågen Withings.

netatmo

Netatmo ansluter till ditt trådlösa nätverk vilket gör det möjligt för dig att avläsa väderstationens mätvärden på din iOS-enhet, var du än befinner dig. I paketet hittar du två mottagarenheter varav den större är avsedd för inomhusbruk och den mindre placeras utomhus. Dessa hjälper dig sedan att övervaka ditt inomhus- och utomhusklimat. Det går också att köpa till fler utomhusgivare, som du naturligtvis också kan placera inomhus om du vill ha koll på temperaturen i ett annat rum.

Båda enheterna är läckert designade i borstad aluminium – designen utlovar premium, även om de båda enheterna faktiskt är allra snyggast när de står tillsammans. Ett tryck på touchknappen på inomhusdelen genererar förutom ett snyggt gult lysdiodsljus i enhetens avlånga urgröpning också nya mätdata som presenteras med en pushnotifikation i din mobila enhet.

Mäter koldioxid i inomhusluften

Det som gör Netatmo lite speciell är att den inte bara mäter temperatur, luftfuktighet och har inbyggd barometer, utan också mäter koldioxidhalten i inomhusluften. Enligt tillverkaren ligger normal koldioxidkoncentration i utomhusluften runt 400 ppm, och i ett mötesrum med flera deltagare kan koncentrationen snabbt gå över 1000 ppm. Det senare värdet anses också utgöra gränsen för ett trevligt inomhusklimat.

Koldioxid är ju en naturlig gas som finns omkring oss, och i ovan nämnda koncentrationer är den så klart inte skadlig på något sätt. Sanningen om dålig luft är egentligen att det är temperatur, luftfuktighet och odörer som gör att vi upplever luft som unken eller dålig. Så varför mäta koldioxidhalten i inomhusluften?  Jo, koldioxid utgör en så kallad pseudomarkör – koncentrationen säger något om hur ansträngt inhomhusklimatet är, och hur ofta luften har bytts ut i relation till hur många som vistas i lokalen.  Därför sitter det ofta koldioxidmätare i många moderna byggnader, som i sin tur styr ventilation och värme.

Efter att ha haft 4-5 personer hemma på filmkväll steg snabbt koldioxidhalten över 1000, varpå enheten skickade en pushnotifikation till min telefon. Om du någonsin upplevt det som ett problem att du inte vet när och om du ska öppna ett fönster, har detta synnerligen i-landsmässiga problem nu fått sitt definitiva slut.

Appen

Utöver koldioxid, temperatur och luftfuktighet i inhomhusklimatet mäts också lufttrycket (barometer) samt ljudnivå (!) av inomhusdelen. Dessa värden sammanvägs sedan i ett slags komfortnivå-index som talar om för dig hur bra inomhusmiljön är. Resultatet presenteras en stapel med texter som ”bra” eller ”mycket bra”.

bild2013-12-31 11.25.18

Appen är barnsligt enkel att förstå sig på och presenterar mätdata snyggt. Versionen för iPad är att föredra, då du få plats med mer data på ett naturligt sätt. Du kan också få upp föredömligt snygga grafer över dina mätdata. En del av 3D-effekterna i gränssnittet känns lite föråldrade på iOS 7-plattformen, men överlag ser det annars snyggt och lättöverskådligt ut. Du kan ställa in larmgränser för olika insamlade data och få en pushnotifikation om någon av värderna överskrids.

Laddar ned extern mätdata i smyg

Utomhusdelen mäter temperatur och luftfuktighet. Den ouppmärksamme kan av Netatmos marknadsföring på kartongen luras att tro att utomhusgivaren också mäter luftföroreningar, men det gör den inte. Däremot laddar enhetens applikation ned data om väder, vind och luftföroreningar och presenterar detta sida vid sida om de data som enheten själv samlar in. Även om detta är rätt snyggt gjort tog det faktiskt undertecknad lite tid att inse att så var fallet, för marknadsföringen är som sagt lite lurig här. Det hade varit önskvärt att gränssnittet i appen tydligare märkte ut vad som utgör lokal mätdata, och vad som laddas ned.

Medan inomhusdelen (den stora) av Netatmo drivs med ström från eljacket, drivs utomhusdelen på vanliga AA-batterier, som också medföljer i kartongen. Jag hade mina farhågor om att batteriet snabbt skulle ta slut, då ju WiFi-enheter slukar en del ström. Lyckligtvis har man löst det genom att helt enkelt skicka mätadata från utomhusenheten på något av de öppna trådlösa banden från utomhusenheten till inomhusenheten som sedan ansluter mot ditt trådlösa nätverk. Snyggt!

Installation

Det märks att man har lagt ned stor möda på att göra Netatmo lätt att installera. Att sätta upp enklare wlan-baserade enheter kan annars vara ett herke utan dess like. Grundtanken för installationen är bra: Bara att installera appen på din iPhone eller iPad och hålla nere Netatmos touchknapp tills den blinkar blått. Sedan ska din iOS-enhet och Netatmo göra resten. Tyvärr fungerar detta inte fullt ut när jag testar. Sannolikt på grund av att Netatmo har gammal programvara som inte är hundraprocentigt iOS7-kompatibel vägrar enheterna att upptäcka varandra. Efter lite tankearbete slår det mig att den initiala kopplingen sannolikt görs över blåtand, och efter lite försök lyckas jag manuellt para ihop enheterna i iOS Bluetooth-inställningar. Därefter utbyter enheterna information om mitt trådlösa nätverk helt automagiskt, och mätdata börjar trilla in från min lilla manick.

Slutsats

Det hade varit trevligt att kunna bygga ut Netatmo med fler enheter – varför inte regnmätare eller vindhastighetsmätare? Detta kanske kommer om enheten blir en hit. Som den är just nu mäter den mest ditt inomhusklimat, förutom temperatur och luftfuktighet hämtas det mesta av utomhusdatan från nätet.

En väderstaton står väl inte direkt högst på behovstrappan och löser knappast ens ett tänkt problem i din vardag. Med Netatmo har man dock skapat en kul och nyskapande produkt, och tagit begreppet väderstation vidare till år 2014. Netatmo kan vara en utmärkt (om än lite väl dyr) present till en pappa eller mamma, och kan vara svaret på frågan ”Vad ger man en som redan har allt?”.

Plus:

 • Nyskapande och relativt unik produkt
 • Snygg design
 • Lättanvänt och överskådligt gränssnitt
Minus:

 • Dyr och relativt onödig manick
 • Lite strulig installation
 • Lurig marknadsföring; presenterar en del mätdata som inte alls mäts lokalt

[line]

Fakta:

[related]Relaterade recensioner:[/related]

 • Malte Lewan

  Jag har en. Älskar den. Till skillnad från andra WiFi-prylar som jag har (Hue och värdelösa Wemo) tappar den aldrig koppling.

 • F ö kan jag tipsa om att det, genom en bugg, inte fungerar att installera enheten genom iPad-versionen av appen, bara genom iPhone-versionen (och genom Android, antar jag). Tog mig lite tid att komma på.

  F ö köpte jag en extra inomhusmätare och den är det inte lika många butiker som har som man kan beställa från. Men den fungerar bra.