by • 3 juni, 2015 • NyheterComments (1)893

Thunderbolt 3 får USB-C-kontakt

Drömmen om den enda kabeln som kan göra allt känner efter lanseringen av USB-C allt mer som en verklighet vi snart kliver in i. Apples senaste bärbara dator har bara en port, vilket väldigt starkt visar att Apple kommer att satsa stenhårt på USB-C och de möjligheter som skapas med detta nya överföringsprotokoll.

Inför den kommande uppdateringen av Thunderbolt-protokollet har Intel nu bekräftat att även Thunderbolt kommer att använda nya USB-C-kontakten. Inom något år kommer alltså en enda kedja av kablar kunna förse en dator med ström, bildskärmar, externa grafikkort och annan kringutrustning av de flesta slag. Och vid sidan av detta förmodligen också kunna ladda kommande telefoner och andra mobila prylar.

thunderbolt_3_graph_v2_cropped1usb-c-thunderbolt-3

I övrigt kommer Thunderbolt 3 också öka överföringshastigheten mellan Thunderbolt 3-kompatibla produkter till 40Gbps, jämfört med dagens 20Gbps för Thunderbolt 2. Det möjliggör bland annat för simultan överföring av bild till två externa 4K-skärmar i 60Hz.

Enligt Intel kommer de första Thunderbolt 3-kompatibla produkterna att börja säljas innan året är slut. Fullständiga specifikationer för Thunderbolt 3 finns att läsa om hos Intel.

The Verge har en lång och gedigen genomgång om denna nya lilla port som allt mer ser ut att vara den enda porten som kommer att behövas i en snar framtid.

Via: The Verge
Källa: Intel

  • Så jag antar att man har en enda port i datorn och den känner automatiskt av om man kopplar in en Thunderbolt eller en USB-device i andra änden.