Övrigt

Tizen OS rullar på nya Samsung Z

Idag är det inte ont om alternativa operativsystem för smartphones. Förutom de två dominerande, Android och iOS, har vi Windows Phone, FirefoxOS, Ubuntu on Phones, Sailfish och Tizen.

Gemensamt för många av dem är att de utannonserats tidigt men fått vänta länge på en skarp produkt. Nu har turen äntligen kommit till Tizen i form av Samsung Z.

Ingen riktig premium hårdvara

Även om Samsung Z lanseras som en premiumenhet är dess hårdvara långt ifrån imponerande mätt med dagens mått. Det handlar om en 4.8″ Super AMOLED (1280 x 720, det vill säga ej FullHD) med en quad-core processor på 2.3 GHz. Arbetsminnet ligger på 2GB och internminnet på 16 GB (det finns även plats för ett 64 GB SD-kort).

Utöver det har den en 8 MP kamera (2.1 MP på framsidan), alla de vanliga sensorerna, stöd för GPS/GLONAS, Bluetooth 4.0, NFC och IR. Likt Galaxy S5 har Z även en fingeravtrycksläsare och en inbyggd pulsmätare.

Kort sagt ser Samsung Z ut som en något nedbantad version av de senaste Galaxy-enheterna. Vill du trots allt köpa en Samsung Z får du bege sig till Ryssland – det är den enda marknaden som Samsung har annonserat att den kommer säljas i till en början.

Samsung-Z-Product-Specifications

Nyheten ligger i operativsystemet

Den stora skillnaden mellan Samsung Z och andra smartphones är alltså själva operativsystemet. När Samsungs övriga enheter kör Android har man här istället valt att köra operativsystemet Tizen.

Tizen är ett operativsystem som lanseras som “The OS of everything” och är ett OS med stort fokus på de senaste webbteknologierna (HTML5, CSS3 och JavaScript) till skillnad från Java och C/C++ som används för utveckling på Android.

Tizen är ett open-source-projekt som huvudsakligen drivs av Samsung, tillsammans med Intel, NTT Docomo, Vodafone, Orange, Sprint samt ett gäng andra mindre företag och organisationer. Ursprungligen är det baserat på ett annat projekt vid namn LiMo (Linux on Mobile).

En vanlig missuppfattning är att Tizen också är baserat på det numera nedlagda operativsystemet Meego, vilket kommer av att Intel gick med i Tizen-projektet samtidigt som att Meego lades ner.

https://www.youtube.com/watch?v=xRfhpo6TsKc

Avsaknaden av appar ger en brant uppförsbacke

Att Tizen inte är baserat på Android innebär i sin tur att dessa telefoner inte har möjlighet att köra applikationer från Google Play Store. Det gör att dess användare kommer ha tillgång till ett betydligt mindre utbud av appar än de som väljer att köpa en Android- eller iOS enhet. En rejäl uppförsbacke, även för en gigant som Samsung.

Frågan är då alltså om det finns plats för ytterligare ett OS för smartphones bland konsumenterna. Hos apputvecklare är det fortfarande en försvinnande liten del i jämförelse som utvecklar för Windows Phone, varför det är svårt att se att det skulle locka en stor skara existerande utvecklare till en helt ny plattform. Möjligtvis kan Tizen locka utvecklare eftersom plattformen erbjuder en miljö som alla existerande webbutvecklare är bekanta med.

Själv är jag dock tveksam; det mest troliga är ändå att vi kommer att få se Tizen på helt andra typer av enheter framöver istället, så som TV-apparater, mediaspelare eller så kallade infotainmentsystem för bilar. Jag kan också tänka mig att Samsung kommer bygga in Tizen i sina hemelektronik- och hushållsprodukter framöver.

Möjligheter utöver smartphones

Oavsett vad man tycker om Tizen eller Samsung är det ändå intressant med fler alternativ än de dominerande plattformarna, om inte annat för att ge de etablerade spelarna lite eld i baken så att inte utvecklingen avstannar.

Det var inte många veckor sedan Samsung också började ersätta Android i sina smarta klockor i Gear-serien. Inom kort kommer alla Galaxy Gear-klockors operativsystem bytas från Android till Tizen.

[line][display-posts id=”97304″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

 

Själv ser jag fram emot en möjlighet att använda Tizen för att sätta ihop ett eget media-center kopplat till min TV. Visserligen erbjuder XBMC och liknande produkter en hyfsat bra plattform för detta redan idag, men vill man utöka funktionaliteten är de inte fullt lika flexibla.

Möjligheten att bygga appar för en TV helt baserat på standardiserade webbteknologier är ganska lockande för en geek som mig. Det är också möjligt att redan idag köra Tizen på en vanlig PC eller laptop, något som Intel visade upp förra året. För den som själv vill prova på detta så finns det instruktioner på Tizen wiki om hur man går till väga.

[source: http://global.samsungtomorrow.com/?p=37149 “Samsung”, https://www.tizen.org/ “Tizen”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!