Övrigt

Trojaner på Mac och antivirusföretagens oetiska affärsmetoder

Virushot

En av många fördelar med att vara Mac-användare är avsaknaden av virus och annan skadlig kod till vår plattform. En fördel som debatterats både på hög och låg nivå med låsta positionerna som följd.

Vi Mac-användare har gärna slagit oss på bröstet och hävdat att det beror på den stabila Unix-grunden medan “den andra sidan” hävdat att det har med det låga antalet användare att göra.

Oavsett anledningen har detta avsaknaden av hot varit till stort förtret för antivirusföretagen och allt eftersom marknaden har växt så har nya företag försökt slå sig in på en marknad som inte finns genom att försöka skapa den själva.

Enda sättet att göra succé på en marknad som inte finns är att skapa en efterfrågan och det har man gjort genom gammal hederlig skrämselpropaganda. För även om det inte finns någon skadlig kod för närvarande så har det hetat att det bara är en tidsfråga innan tsunamin är över oss.

I och med Macdefender och alla varianter på det så kan man säga att dessa företag till en viss del fått rätt – men samtidigt är de själva till en viss del ansvariga.

Macdefender och dess avater är inte ett virus i den meningen att det infekterar en dator och sprider sig vidare självmant  – precis som övriga moderna operativsystem så kommer inte den typen av självreplekerande kod särskilt lång på Mac OS X.

I stället måste skadlig kod använda oss användare som spridare genom att agera som en trojansk häst – därav namnet en trojan. I detta fallet fungerar det genom att vi luras att installera programmet, därefter säger den till att vi fått virus och ber om våra kreditkortsuppgifter för att ta bort det. Men det finns som sagt inget virus och den enda skadan som sker är när du ger ut kortuppgifterna.

Efter åratal av tjat om att det snart är dags för oss Mac-användare att få våra datorer kapade av elaka tjuvar så är det betydligt större risk för “den vanliga användaren” att gå på denna typen av lurendrejeri. Antivirusföretagens behov att tjäna pengar på Mac-användarna har skapat en självuppfyllande profetia.

Lösningen på Macdefender och dess avarter är inte att betala in pengar till dessa företags abonnemang – lösningen är att  ha ett uppdaterat system då Mac OS X har inbyggt skydd mot denna typen av kod, samt att ha sunt förnuft. Är du osäker så se till att enbart handla via Mac App Store samt använd vårt forum för att ställa frågor.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!