by • 19 januari, 2015 • NyheterComments (11)1808

Uber vill storsatsa på Europa

Onlinetaxibokningstjänsten (phu!) Uber som just nu slåss mot halva världens taximyndigheter samt rejält med bad will, sedan ett par smutsiga kampanjer mot konkurrenter, vill storsatsa i Europa.

Enligt DN lovas 50 000 nya jobb. Men frågan är om det inte är en förflyttning av jobb från en typ av taxinäring till en annan. Men det är förstås bara min egen teori.

I Sverige finns Uber i Stockholm och Göteborg.

Källa: DN.se

 • frippz

  Jag tror också att det blir en sådan effekt. Men om man får åka i en sådan fin Mercedes S 550 till ett vettigt pris, då väljer jag nog Uber!

 • Dan

  Jag förstår inte varför Uber får gratisreklam på tekniksiter hela tiden. Det enda teknikrelaterade med dom verkar vara att det inte går att ringa till dom…

 • Özz

  Kanske för att Uber är ett teknikföretag. Det är ju det som är charmen med tjänsten, själva enkelheten. Att man slipper ringa, ta fram kortet, vara osäker på priset, vara osäker på att chauffören kör rätt, ja listan kan göras hur lång som helst på hur mycket en enkel app förenklar i flera led.

 • Dan

  Fast det verkar som om dom flesta taxiföretagen har appar med mer eller mindre samma funktionalitet…

 • Özz

  Några viktiga skillnader mellan lokala taxibolag och Uber.
  Uber låter dig att köra med din egen bil och du betalar bara när du får betalt. Tänk dig Uber mer som en förmedlingstjänst istället som ett taxibolag, det är två helt olika saker. Enda anställda dom har är dom som sköter marknadsföring, kontakt med chaufförerna och själva tekniken.
  En lokal taxibolag har en mycket mindre marknad och dom måste därför ta mer betalt av chaufförerna, varje bil kostar mera.

 • Dan

  Det är så dom flesta taxiföretag fungerar, förarna äger sina egna bilar och sen får dom körningar från en sambandscentral som dom betalar en avgift till. Låter som vilket franchise-upplägg som helst, eventuellt är skillnaden att man betalar en rörlig del och ingen fast del, men det känns som en marginell skillnad… Jag tycker inte man kan räkna Taxi Kurir som ett litet taxibolag till exempel.

 • Özz

  Nej det kan man inte men dom är inte värderade till 40 miljarder dollar som Uber vart för några veckor sen.

 • Dan

  Ok, så i grunden är Uber teknik för att dom är så stora?

 • Özz

  Uber är ett teknikföretag för att dom jobbar globalt och dom fungerar på ett annat sätt än Taxi Kurir. Tex i Hong Kong testar man något som man kallar UberCargo, ett sätt att leverera varor genom Uber. http://techcrunch.com/2015/01/08/uber-cargo/

  I Usa testar man något som man kallar för UberFresh, enkelt sätt att beställa takeway från olika restauranger och få det levererat med en Uber, http://techcrunch.com/2014/08/26/uberfresh/

  Taxi Kurir gör bara en sak, dom kör kunder från A till B.
  Uber är ett teknikföretag som håller på att förändra logistiken i världen.

 • Dan

  Det går alldeles utmärkt att buda saker med taxi också, anledningen till att man inte gör det så ofta är att budfirmor och vanliga speditörer ofta är billigare. Jag ser inte att det förändras för att dom integrerar budfirma lite närmare på försök, eller typ pizza online.

  Jag kan inte se att dom har någon teknik som inte många taxibolag har redan. Utan det verkar mest vara smart marknadsföring från deras sida att presentera sig som ett teknikföretag…

 • Özz

  Jag vet inte mer vad jag ska säga, du har din uppfattning om vad Uber är. Ha en bra dag.