by • 17 september, 2013 • NyheterComments (54)1564

Upphovsrättslagen i fokus när Sverigedemokraterna vill tysta kritiker på internet

Foto: News Øresund – Thea Wiborg  (CC)

Det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna försöker tysta Nikke Lindqvist – en känd sökmotorskonsult och antirasist – genom att hävda att han kränkt deras upphovsrätt. Lindqvist fick i torsdags en faktura på 20 500 kronor från den så kallade Bildombudsmannen.

Bildombudsmannen är ett privat företag som drivs av Staffan Teste, en person som tidigare varit i blåsväder för att ha gått på privata bloggar med orimliga krav samt utnyttjat luckor i lagstiftningen för att tysta kritik mot sexistiska bilder. Läs mer om detta hos Rockfashion och Genusfotografen.

Nikke Lindqvist är inte den enda som fått en sådan faktura. Även Torbjörn Jerlerup, uttalad antirasist, är drabbad. Gemensamt för de båda är inte bara deras engagemang mot de mörka krafterna utan att de även använt Sverigedemokraternas logotyp i en eller flera kritiska karakatyrer.

Till Politism.se säger Lindqvist följande: ”Jag ringde för att fråga om det var på allvar, för jag undrade verkligen det. Och det var det ju. Så jag har kontaktat en jurist och kommer att bestrida fakturan. Men det är svårt att ens veta hur man besvarar det här, så svagt känns det.”

Enligt Eric Myrin som är SDs pressekreterare och den som står som klient i Bildombudsmannens utskick så kommer man fortsätta att agera mot de som använder partiets logotyp i kritiska syften.

Till Politism säger han ”[..]att man får lov att använda SD:s logotyp i journalistiskt syfte, men inte annars.”

År 2010 fick  Sverigededemokraterna betala 2450 kronor i en förlikning för att man använt affischen ”Rak vänster slår ut högern” från 1944 av konstnären Nils Brädefors i partiets egna tidning SD-kuriren, i strid mot upphovsrättslagstiftningen.

Förlikningen skedde efter att ansvarig utgivare, nuvarande riksdagsledamot Rickard Jomshof, konstaterat att han ”inte har någon som helst lust att lägga tid på detta”.

Tid och ork är dock något som Nikke Lindqvist inte saknar och har alltså bestridit fakturan samt kontaktat en jurist.

 • Patrik

  Och vad har det med något att göra? Låt mig slippa sånt här skräp i mitt rss-flöde. Tack.

 • Mathias

  Vad i hela friden Esse.. Vad gör den artikeln här?

 • Max

  så ointressant

 • Bastille

  Har detta blivit en politikblogg? Nej tack. Adjö.

 • Upphovsrätt på internet är ett av många ämnen vi täcker. Andra artiklar på ämnet är exempelvis polistillslaget mot Undertexter.se: http://array.se/etikett/undertexter-se/

 • Bastille

  Jag tycker att tagen ”antirasism” är ganska politisk, där du dessutom gör ett ställningstagande som inte hör till till innehållet i artikeln.

 • Upphovsrätt är en komplicerad fråga, och tydliga försök att missbruka lagen bör uppmärksammas. Jag förstår inte vad övriga kommenterare är så upprörda över. Politik och teknik korsar varandras vägar hela tiden (Copyswede, Antipiratbyrån, ACTA, SOPA, fildelning, CC), utan att diskussionen lämnar sakfrågan. Men här fanns ingen som var intresserad av det, bara för att Sverigedemokraterna nämns.

 • Peter Esse

  @Bastille: Personerna här har blivit måltavlor på grund av deras antirasistiska arbete på internet. Anser det vara en mycket logisk tag.

  vänligen
  /P

 • Em

  Om Esse hade framfört att det var hans privata åsikt och inte en allmängiltig sanning att Sverigedemokraterna är främlingsfientliga hade det varit en sak. Jag och många andra som läser array.se vill läsa tekniknyheter. Där blir sådana här inlägg lika fjantiga som när Aftonbladet skriver om hur Apple snart är påväg mot konkurs.

 • @EM – jämförde du precis fiktiva artiklar (för jag tror inte någon på AB faktiskt hävdat en sådan sak ) om att ett av världens mest vinstdrivande företag skulle vara nära konkurs, med att kalla ett parti som gör reklamfilmer som ställer invandrare mot pensioner för främlingsfientliga?

 • Fredrik

  Jag tycker att det är självklart att en teknikblogg ska uppmärksamma aktuella frågor om upphovsrätt. Att då försöka låtsas om att det inte är en i grunden helt politisk fråga är bara löjligt. När det dessutom är riksdagens politiska skamfläck som står på ena sidan vore det ju tjänstefel att inte ta upp den aspekten.

  F.ö. uppskattar jag väldigt mycket att ni har börjat beröra frågor om kvinnosyn och mångfald inom den oerhört likriktade bransch ni skriver om. För den som tycker att tekniken och prylarna i sig är det enda intressanta finns det gott om produktspecifikationer och unboxing-videor att googla fram.

 • Robert

  Otroligt snopen att denna artikeln ligger här. Jag har aftonbladet för att läsa vänsterdynga, låt array.se vara några grader i teknikens riktning.

 • Perra

  En i högsta grad relevant artikel då det handlar om upphovsrätt. Det står också helt klart att SD medvetet handlar som de gör för att tysta kritiker, det är ju bara att läsa innantill.
  Om man sen håller på SD är det bara barnsligt att bli sur på Esse.

  ”Eric Myrin från Sverigedemokraterna påpekar han att man får lov att använda SD:s logotyp i journalistiskt syfte, men inte annars.

  Hur kommer det sig att du har valt att skicka en faktura via Bildombudsmannen till Nikke Lindqvist?

  – Det är ju inte specifikt jag, utan det här är från partiets sida, där vi anser att upphovsrätten till våra logotyper har kränkts.

  Men om man håller med er och använder sig av er logotyp, skickar ni en faktura då också? Eller är det bara till era meningsmotståndare?

  – Om vi upplever att man vill skada vårt varumärke kommer vi att göra det.”

  http://ligator.wordpress.com/2013/09/17/vill-sverigedemokraterna-tysta-mig/

 • Markus Jansson

  Bra artikel. Är inte det minsta konstigt att en redaktör framför åsikter i en artikel.

 • Em

  @esse Vet inte om du har svårt att förstå min poäng men självklart menade jag inte att någon aftonbladet-skribent trodde Apple skulle gå i konkurs. Ni har haft en hel artikelserie på alltommac om hur Apple framställs på riktigt konstiga och vinklade sätt i media. På samma sätt tycker jag sådana här politiska och vinklade artiklar inte hör hemma på en teknikblogg. Du är ytterst välkommen att diskutera SDs reklamfilmer på en egen blogg men jag tycker verkligen inte att det passar här. Spelar ingen roll vilka åsikterna är…

 • @Em: Sverigedemokraterna använder upphovsrättslagstiftningen till att hota kända antirasister med internet som verktyg. Vi är en sajt som skriver om allt relevant som händer på och runt nätet – gärna ur ett samhällsperspektiv.

  Att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti är ingen åsikt utan ett objektivt faktum. Reklamfilmen är bara ett av tusentals exempel.

  Därav artikeln, därav formuleringen.

 • Jesper

  Bra artikel. Om några SD-sympatisörer försvinner från sidan på grund av den här artikeln, så har kommentarsfältet allt att vinna på det.

 • Eugen Enberg

  Främlingsfientligt?? Vad är detta för trams?!?!?

 • Jesper

  Eugen: ”Ett främlingsfientligt synsätt däremot är ofta grundat på föreställningar om att olika kulturer bör leva åtskilda, eller att en kultur är mer högtstående än en annan. Här är avståndstagandet till andra grupper grundat på kulturella skäl, inte fysiska.” Källa: http://www.ne.se/lang/fr%C3%A4mlingsfientlighet

 • Ulf

  Bra artikel om hur upphovsrätten ibland används.

 • Em

  @esse ”Gemensamt för de båda är inte bara deras engagemang mot de mörka krafterna utan att de […]”. Jag har kanske tolkat det fel (rätta mig gärna) eller menar du att Sverigedemokraterna förespråkar de mörka krafterna och hur kan du då fortsätta att hävda att artikeln inte är vinklad?

 • Perra

  Lite ironiskt att SD själva blev stämda för upphovsrättsbrott när de tog blåsippan som symbol.

  http://www.nationell.nu/2010/02/17/sverigedemokraterna-far-behalla-blasippan/

 • @Em: Som offentlig skribent är det min skyldighet att stå på den lilla människan sida mot orättvisor och förtryck.

  Om du anser att ordet vinklad passar in så absolut, men då får du nog vänja dig att vi på Array alltid vinklar mot vad som är rätt och riktigt.

 • Em

  @esse Jag saknar ett ”enligt mig” i slutet av din sista kommentar men tack ändå för att du förtydligar ditt syfte med artikeln.

 • 5t3f4n

  När kommer den beryktade möjligheten att sortera bort ointressanta artiklar?
  AlltOmMac brukade vara bäst på allt om Mac, nu är ni LiteOmAllt istället och är inte bäst på något.

 • Lappen71

  Jag slutar aldrig att förvånas över hur många idioter det finns på internet.
  Nu har några visat sin fula nuna på Array också men tydligen har dom lovat att försvinna så det är glädjens tid.

  Bra artikel…”tummen upp”

 • StefanBP

  Vad händer om man inte betalar dessa fjantar? Kommer de med stålrören då? Hahaha

 • Peter

  Esse: Vad har du för belägg för att SD hotar meningsmotståndare? Att de reagerar på att folk använder deras logotyp i negativa sammanhang är väl en självklarhet. Att dessa personer råkar vara antirasister har ju ingen som helst betydelse.

  ”…får du nog vänja dig att vi på Array alltid vinklar mot vad som är rätt och riktigt.” – och det är du som avgör vad som är rätt och riktigt här i världen då?

  Jezper: Om du inte har förståelse för det så tycker jag du ska läsa artikeln en gång till. Är det ett faktum att SD är främlingsfientliga? Är det klarlagt att SD handlat som de gjort för att tysta sina meningsmotståndare? Är det rimligt att man i en artikel om upphovsrätt skriver att SD företräder ”de mörka krafterna”?

  Nej jag betackar mig från liknande inlägg i fortsättningen på Array.se, som jag i övrigt tycker är en kanonsida.

 • Lappen71

  ”Är det ett faktum att SD är främlingsfientliga? ”

  Haha den sista idioten är tydligen inte född.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/okej-kalla-sd-framlingsfientligt_8260682.svd
  http://www.migrationsinfo.se/framlingsfientlighet/

  Ja dom är främlingsfientliga och det är inget som går att bortförklara.

 • Peter

  Lappen71: Det vore ju trevligt om vi kunde försöka hålla någon sorts höjd här inne, eller vad säger du?

  I fråga om främlingsfientlighet anser jag det betydligt mer korrekt att helt enkelt utgå ifrån vad ordet faktiskt betyder och inte vad Granskningsnämden har kommit fram till. Ordets hela betydelse går att finna på många ställen, men kortfattat kan man säga att främlingsfientlighet är en rädsla, hat eller motvilja mot främmande människor. Man anser att vissa människor är bättre och mer värda än andra. Du kan säkert Googla själv efter betydelsen om du vill veta mer.

  Av det jag har läst i SDs partiprogram har jag inte funnit något som tyder på främlingsfientlighet. Men det kanske du har?

 • StefanBP

  Peter: ”Att de reagerar på att folk använder deras logotyp i negativa sammanhang är väl en självklarhet.” Menar du på allvar med att politiska partier inte ska tåla att deras symbol eller annat material används i deras ögon i negativa termer? Eller har du bara knäppt din bomberjacka förhögt så du får förlite syre? Tror kanske skulle trivas i Nord Korea om du verkligen anser så!;)

 • ed

  Intressant artikel! Jag tycker det är bra att ni varvar olika typer av journalistik. Det är många som tror att journalistik kan vara objektiv men så är inte fallet. Journalistik kan t.e.x vara mer eller mindre balanserad. Jag tycker ni är noga med källor i era artiklar som gör dem trovärdiga. Några här blir upprörda att ni välja att kalla SD för främlingsfientliga. Hade ni inte gjort hade andra tyckt det motsatta. Så bara användandet eller icke användandet av ett ordet skapar en form subjektivit journalistik.

 • Dan Bengtsson

  Bra artikel!

  Det är intressant att notera den väldiga aktivitet en artikel som denna genererar. Det är som att folk blir oroliga, börjar springa runt som yra höns, länka wikipedia-sidor osv.

  Känns lite som det är den här konsensus-sjukan: alla måste vara överens annars börjar vi kritisera formen och blir jätteoroliga. Vet inte om det är typiskt svenskt, men ibland tror jag det. Varför ska man inte kunna diskutera den här typen av frågor med samma lugn och behärskning som andra frågor? Bara några funderingar…

 • Lappen71

  Peter: Jag säger bara som det är vad du är. Inga konstigheter med det.
  Du tillhör minoriteten som tycker att SD inte står för främlingsfientlighet.

  ”Om du röstar på SD är du fascist rasist främlingsfientlig”
  http://m.youtube.com/watch?v=6F7MXAhg2z4

 • Tommy

  Tummen upp Esse!

  Detta ÄR en relevant artikel på Array!

 • Thomas

  Bra artikel! Fortsätt den sköna mixen av ämnen som ändå berör teknik.

 • Dan

  Jag tar gärna fler sådana här artiklar!

 • Jag håller med dig Peter, Sverigedemokraterna är främlingsfientliga – det är bara att läsa partiprogrammet så står det faktiskt svart på vitt. Våra uppfattningar är exakt lika i den frågan.

  Med det sagt måste jag säga att jag studsade när jag läste din artikel. Du uttrycker ett politiskt ställningstagande som blir centralt redan i första meningen, som du sedan låter ligga till grund för den kommande argumentationen. Den kändes inte över huvud taget relevant mot bakgrund av övrigt material som är publicerat på sidan. Det spelar i stort sett inte någon roll hur bra innehållet i din analys är, den är i fel kontext. Att array.se diskuterar upphovsrätt känns som ett ganska svagt alibi, om man undersöker argumentationen i texten. Jag skulle föreslå att du låter publicera dina tankar i denna fråga någon annanstans.

  mvh

  Håkan Fleischer

 • Jonas

  Man häpnar ju över att vissa blir irriterade över ett faktum. Faktumet att SD är främlingsfientliga. Det ärr ett parti med rasister och fascister i sin ledning, inget konstigt med det. Därav är det heller inte konstigt att de vill stämma folk som ställer dom bakom löjets skimmer.

  Mär det kommer till artikeln tyckte jag att den var bra. Mer sånt.

 • Jonas

  Förövrigt så tror jag at Herr Esse blivit jätteglad över alla fina förslag han fått att skriva om sin tankar på andra ställen.. Vem vet.. Han kanske kommer att göra det med! ;)

 • @Håkan: Tack för din input.

  Om ett främlingsfientligt parti går på antirasister så är det relevant att nämna.

  Om SD hade gått på någon person eller grupp av helt andra orsaker hade det inte varit relevant att nämna det.

 • Jocke

  Det kan ju vara smart att använda array.se som en plattform för att nå ut med sina personliga åsikter men frågan är om array.se kommer att tjäna på det här. Sedan att sd är främlingsfientliga är i allra högsta grad en personlig åsikt då att politiker vill begränsa invandringen kraftigt inte betyder främlingsfientlighethet med automatik och skulle vi helt öppna gränserna så skulle givetvis landet och hela samhällsstrukturen gå under men det är min personliga åsikt och det bör aldrig blandas ihop fakta.

  Att deklarera sina åsikter som fakta är ett tydligt tecken på att du är ett troll. Har tendenser att bli fanatisk på olika saker såsom poltik, homosexuellas rättigheter och apple vilket är lite trist för den här bloggen.

 • Perra

  @Jocke. Det är prövat av granskningsnämnden och det strider inte mot opartiskhet eller saklighet att kalla SD för främlingsfientliga.

 • Tony

  WTF?

  Politik på en (f.d) Apple-site gör valet lätt att skippa array.se i fortsättningen.

 • Lappen71

  @Tony och alla andra som hotar med att sluta läsa på Array.

  Tror ni vi bryr oss? Jävla drama queens

 • Bra artikel! Fortsätt så!

 • Niklas Andersson

  Bra artikel! Dom ska inte komma undan…

 • @Tony: Från och med Apple-eventet förra veckan har vi skrivit över 60 Apple-relaterade nyheter – överlägset mest av alla svenska tekniksidor samt en om upphovsrätt.

  Om du inte anser att det duger för en ”f.d. Apple”-sajt så kan jag bara önska dig all lycka till att hitta en nyhetstjänst som du finner bättre.

  vänligen
  /P

 • Ken Burns Effect

  karakatyrer-> karikatyrer

 • Ken Burns Effect

  Bildombudsmannen är en riktig tomte!

  Inblandad i verkligt osmakliga skadeståndskrav från ”StorPåven” Dennies Pettersson och dennes bolag Grossen Öland:
  http://www.internetsweden.se/nidbild-av-svenskt-rattsvasende

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5409838
  http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=porrsurf&contenttype=News&sort=DisplayDate&refferingpageid=83

 • reboot81

  Högst intressant. Och den här Teste bode gå att skriva ett par rader om likväl…

 • Erik

  Oavsett vad som är rätt eller fel vill jag slippa politiska artiklar här som speglar författarens högst personliga, politiska ideologier. Att skriva om upphovsrätt är jättebra, men då ska det vara opartiskt och helt neutralt. Vill jag ha vinklade artiklar vänder jag mig till Aftonbladet eller annan skit.

  Kalla mig ”Drama Queen” eller vad som skrev här innan, men Array försvinner ur mina bokmärken i dag. Att ni tappar en person gör ju inget för er, men jag verkar ju onekligen inte vara ensam.

 • Mikael

  Bra artikel! När politiska partier använder tveksamma metoder att tysta kritiker är det viktigt att den smutsiga byken visas.

 • Eugen Enberg

  ”…Ett främlingsfientligt synsätt däremot är ofta grundat på föreställningar om att olika kulturer bör leva åtskilda” Nämn ett ställe på jordklotet där det bevisligen funkar att leva tillsammans. Nämn nu för guds skull inte USA, världens mest segregerade land.