by • 21 juli, 2015 • NyheterComments (19)1413

Vem bär ansvaret för barnens dyra in-appköp?

Dagens Nyheter rapporterar idag om en nioåring som köpt digitala valutor för riktiga pengar till ett stort värde. I det aktuella fallet rör det sig om 60 000 kronor under en period av 14 dagar.

Förr var detta betydligt vanligare och något vi kunde läsa om var och varannan dag, men för något år sedan stannade den typen av rapportering av. Det berodde i sin tur på att Apple ändrade standardinställningen om att lösenordet sparades i 15 minuter efter att det skrivits in vid ett köp. Sedan dess får vi frågan första gången vi köper något huruvida det skall krävas lösenord varje gång (att rekommendera) eller om det precis som tidigare skall sparas i 15 minuter hädanefter.

Så vad kan har hänt i detta fallet när det rör sig om en period av 14 dagar? Jo barnet har fått lösenordet av föräldrarna för att kunna ladda hem spelen. Detta på grund av att det skulle vara gratis. Därefter har han fortsatt trycka in lösenordet när det har behövts utan överhuvudtaget ana konsekvenserna.

Här kan det inte vara något annat än ett solklart föräldraansvar. Numera är det tämligen tydligt om spelen innehåller in-app-köp, i alla fall om du är gammal nog att ha ett betalkort. Det heter inte heller gratis längre utan ”hämta”. Här är det uppenbart att man brustit i sitt ansvar, ett ansvar som går ut på själv ta till sig informationen och därefter skriva in koden, inte ge ut den till någon annan.

Rent generellt skall du aldrig ge bort ett lösenord som i sin tur ger tillgång till ett konto som är kopplat till ditt kredit- eller betalkor till någon. Det kontot är en värdehandling och skall hanteras som en sådan.

Företagens ansvar?

Men företagen bakom de digitala affärerna, i det här fallet Apple, har även de ett ansvar som dessutom är tvådelat. Först och främst när en sådan situation uppstår så har man som näringsidkare ett ansvar att följa de lagar och regler som finns. Situationen har uppstått till stor del på grund av att en nioårig inte kan förstå den ekonomiska konsekvensen av sitt handlande. Därför säger lagen att en person under 18 inte kan ingå ett avtal med andras pengar (Föräldrabalken 9:1). De fall jag har hört talas om så har också Apple fullföljt sina åtaganden även om det har krävts ett och annat mail fram och tillbaka.

Det andra ansvaret man har är mer utifrån ett trovärdighetsperspektiv. Det går att hänvisa till föräldraansvaret hur mycket som helst men om det ansvaret leder till att konsumenterna vänder sig bort i från de digitala butikerna eller till och med helt bort från företaget i fråga så är det onekligen problematiskt för Apple, Google och de andra.

Här försöker Apple bland annat lösa det genom familjekonton där barnet får ett eget konto där de kan köpa själv men med ett godkännande från ett konto som tillhör de vuxna. Dessvärre är det ett komplicerat system som bland annat kräver kreditkort, det fungerar inte med bankkort (På grund av att Apple anser att det är det enda sättet att verifiera att det verkligen är en vuxen person som ligger bakom det hela).

Men jag tror att företagen måste fråga sig om det är rimligt att köpa digitala valutor för ens ett par hundra kronor när det rör sig om spel som är riktade till barn. Hela branschen har rört sig mot så kallade fremium-spel där huvudspelet är gratis att ladda hem och sedan kommer alla tillägg som bevisligen kan kosta hur mycket som helst. Kanske måste Apple, Google, Microsoft och de andra sätta ner foten och bestämma att spel som riktar sig till en viss ålderskategori inte alls skall kunna innehålla den typen av köp. Allra minst skulle jag som förälder älska att kunna filtrera bort dem i alla fall.

Vad kan jag göra för att undvika att jag själv drabbas?

 1. Ge aldrig ut ditt lösenord till någon annan och absolut inte dina barn.
 2. Se till att din enhet alltid begär lösenord vid varje köp.
 3. Är det bara barnens iPad kan du spärra så att inte ens App Store-ikonen syns. Det gör du genom InställningarAllmäntBegränsningar.
 4. Skulle ett eller ett par köp ske av misstag har du möjlighet att ångra det inom 14 dagar.

Om du håller lösenordet för dig själv, ser till att det alltid krävs lösenord vid varje köp så finns det faktiskt ett till sätt som kan framkalla köp av misstag. Det är om barnen försökt köpa något men gått in i en annan app eller till hemskärmen när lösenordet kommit upp. Försöker du då själv ort därefter ladda hem något från App Store kan det bli så att du får upp rutan med lösenordet två eller flera gånger, vad som då verkar som att du skrivit in fel lösenord första gången kan de facto vara att du godkänner de tidigare försöken till inköp. Men sker detta har du alltså möjlighet att ångra dem enligt punkt fyra ovan.

 • Kent Wallin

  Regel 1
  Om dina barn använder ditt konto om du är för lat eller bekväm med att inte ställa in familjedelning är att du köper giftcards och tar bort ditt betalkort. Ungarna kan då inte handla för mer pengar än du ”tankat” kontot med kreditssigt… Voilà..

  Regel 2.
  Använd inte samma AppleID på alla familjemedlemmars enheter, om Lille per 11 år laddar ned porr på nätet så skjuter dessa ut i bildelning till alla enheter. Pinsamt att förklara för din fru varför det finns vuxna semesterbilder i bildsteömmar…

  Regel 3
  Ditt konto = ditt ansvar. Detta står i avtal mellan dig och tjänst, och Dig och din bank.
  Tänk efter…

 • bos81

  Pappan är ingen analfabet, han skriver själv ”Jag har mycket lång erfarenhet av att biträda framförallt tillverkande
  industri vid upprättande, granskning och förhandling av de dokument som
  behövs för att säkerställa en trygg affär.”
  -Men hur kan han missat nyheten i media om smurfbär?
  Han har kopplat sitt betalkort till sitt AppleID för att köpa appar, och sedan gett ut lösenordet till sitt barn.

 • BurnKia

  Ja jag förstår inte detta. Det krävs ju en kod vid varje köp, hur kan barnen ha den koden?

 • Föräldrarna gav koden till barnet.

 • BurnKia

  För att citera Homer Simpson: S M R T

 • Cliff Barnes

  Jag tycker det här är illa skött av Apple. Ett par exempel:

  1. Handen på hjärtat – många av spelen är riktade till barn (se ex ålderskategoriseringen). Enligt svensk lagstiftning är det inte tillåtet att skicka reklam till barn – ändå är det just det dom här apparna gör. Varför skulle det vara ok här när det inte är det någonannanstans? (Ex köp smurfbär för 749kr.)

  2. Apples kontohantering på iPad suger stenhårt. Hur lätt är det att alternera med olika konton på familjens enda iPad? Det här leder naturligtvis till att man kör med ett konto till alla. Tänk om man istället haft en användare per familjemedlem där barnen bara fått installera gratismaterial på sina konton? Och att man kunnat växla enkelt mellan dessa på ipaden?

  Apple borde ta bort alla appar som riktar sig till barn och har in-app-purchase. Det tillför inte konsumenten ett smack mer en än risken att bli blåst.

 • Cliff Barnes

  Tror grejen här var att grabben var bortrest med iPaden hos farmor/farfar och att han ville installera några gratisappar. Därför fick han lösenordet till pappans konto.

 • Appstore ligger inte i Sverige utan rent juridiskt i luxemburg. Så angående reklam så kommer man runt det på samma sätt som TV3 och andra som sänder från utlandet.

  I övrigt håller jag med om att det är en gåta att det inte finns kontohantering på iPad.

 • Dan

  Det tillför konsumenten att man kan spela spelen gratis om man inte köper något. Försvinner in-app-purchase från spelen så kommer spelen att kosta att köpa istället. Någonstans måste pengarna komma ifrån som läggs på att utveckla spelen…

  Jag håller med om att Apple verkligen borde införa möjligheten att ha flera konton i iOS. Men det går väl redan idag att begränsa in-app-purchases osv? Bara att man får stänga av det om man själv vill kunna göra det, och sen slå på det igen…

 • Just när det kommer till spel till barn så är jag all in för en spärr. För övriga så får man ta sitt ansvar.

 • Spontant känner inte jag att det minskar föräldrarnas ansvar.

 • kjellbagatell

  American express alltså, är det inte bara lite ”finare” människor som skaffar det?
  On topic tycker jag att de får ta det som läropengar. Vem delar ens ut sitt lösenord till en nioåring? Lite som är skjuta sig själv i foten. Ca jättedumt

 • Mila

  Själv har jag valt att ”koppla bort” mitt kort genom att gå in på mitt apple-ID och ändra betalsätt till inget. Omaket att ändra till kort vid köp är klart mindre än att ”råka” köpa.

 • Dan

  Hur menar du att speltillverkarna ska kunna få in pengar om Apple spärrar möjligheten för in-app-purchases?

 • Cliff Barnes

  Ta betalt för Appen? Hur gör alla andra barnspel utan in-app purchase?

 • Cliff Barnes

  Helt med på vad du skriver Esse. Tycker att in-app-purchase är ett otyg rent generellt men i program för vuxna finns det ingen anledning att lägga in restriktioner. Vuxna människor får ta och stå för sina egna beslut.

  Appar för barn däremot..

 • Dan

  Jag vet inte, jag har ingen erfarenhet av barnspel, men på något sätt behöver dom få in pengar om dom inte är ett hobbyprojekt. Är det reklam i dom kanske?

 • Thor

  vi har ju ansvar för våra barn till dess att de inte längre är barn. Jag skulle säga att det är snudd på oansvarigt att ge barn koden till bankkort, kassaskåp, e-post, försäkringskassan, Apple-id etc.
  I detta fallet så hade det kanske varit smartare att ge koden till far/morföräldrarna.

  Känner man att man måste ge sitt barn något av dessa till sitt barn så hoppas jag att man förklarar tydligt för barnen om ansvaret och ser till att de förstår ansvaret. Men att man själv också är medveten om eventuella konsekvenser för ens egen del av att ge ett ansvar till ett barn (Det är ju därför barn är omyndiga). Att barnet ska vara medveten om spelens utformning med in app store köp tycker jag är orimligt. Att det ska ligga ett ansvar hos leverantören att det ska gå att skydda barn kan tyckas. (I detta fallet finns det flera sätt att skydda barn) men det största ansvaret ligger ändå hos föräldrarna. Att ge ut koden till kontot som är kopplat till ett american express är förenat med risker. Risker som föräldrarna får stå för enligt min mening.

 • De får väl göra som den gamla goda tiden – ta marknadsmässigt betalt från början :)