by • 11 juni, 2012 • NyheterComments (9)281

WWDC 2012: Nya funktioner i Mountain Lion – släpps i juli för ett par hundralappar

Vi har redan skrivit om alla nyheter som hittills varit kända genom den förhandsversion av Mountain Lion som Apple släppte tidigare i våras. Under Apples Keynote presenterades dock ett par nya funktioner som inte tidigare varit kända; bland annat Facebook-integration, diktering och en ny funktion som heter Power Nap.

Facebook-integration

Precis som Twitter kommer även Facebook integreras i OS X Mountain Lion. Den nya delnings-knappen som finns lite varstans att hitta i systemet listar nu även Facebook. Förutom det synkar dina Facebook-kontakter mot dina kontakter i OS X Kontaktbok. Även notifikationer från Facebook dyker upp som notiser i Notiscenter.

En ny funktion som heter Power Nap

Power Nap är en ny funktionalitet som gör att din Mac kan fortsätta utföra en del uppgifter även i viloläge. Närmare bestämt är kommer datorn uppdatera en del av dina appar så som Kalender, Anteckningar och Mail. Funktionen låter också dina Macar att kunna göra Time Machine-backups och ladda ned systemuppdateringar i bakgrunden i viloläge. Varje gång du kopplar in laddkabeln i datorn görs en backup till din Time Machine-disk och datorn kollar även efter nya systemuppdateringar.

Power Nap kommer enbart fungera med nya Retina-Macbook Pro och de uppdaterade Macbook Air-modellerna (2012).

Diktering till OS X

Även vi helst skulle vilja se Siri ta steget in på datorn får vi än så länge nöja oss med att diktering kommer till OS X.

iCloud-flikar

Vi har skrivit om Safaris nya iCloud-funktionalitet där du direkt i webbläsare kan se vilka webbläsarflikar du har öppna på alla dina andra enheter. Denna funktion har fram tills nu inte gått att använda, men Apple visade exakt hur det fungerar i praktiken. Du kan med en enda knapp ta fram alla flikar som för tillfället är öppna på dina iOS-enheter och dina Macar, och kan snabbt ta fram dem på den enhet du sitter vid.

Pris och lanseringsdatum

Priset för en uppgradering till Mountain Lion kommer vara 19,99 USD, vilket vi snabbt översätter till billiga 199kr. De som köper en ny Mac från och med idag kommer få en gratis uppgradering till OS X Mountain Lion så fort det släpps.

En nästan färdig version av det nya operativsystemet släpps senare idag till utvecklare, medan vi andra får vänta till juli för att få lägga vantarna på det nya lejonet.

 • adrian

  Kommer man att kunna uppgradera från snow leopard utan att köpa lion?

 • Peter Esse

  Japp!

 • Gunka

  Jag kan glädja alla med att dollarn står i 7,38 nu vilket innebär att priset snarare blir 147 kr än 199 kr :-)

 • Siavash Vatanijalal

  Plus moms :)

 • Gunka

  Jo, det har du rätt i Siavash, då blir det 184 kr :-)

 • Peter Esse

  Dollarpriset gånger 10 brukar vara ett ganska bra mått på Apple-valutakonvertering.

 • Siavash Vatanijalal

  Gunka: Den dagen Apple släpper något som marknadsförs med priset ”184kr” ger jag dig 2 trisslotter :)

 • Dan

  Nu får jag beslutsångest. Jag behöver uppgradera systemet eftersom Mobile Me slutar fungerar om ett par veckor, och iCloud fungerar inte på min snöleopard, men det hade varit lite skönt att hoppa över Lion och slippa ett steg i uppgraderingen. Fast å andra sidan så vill jag egentligen inte ge mig på en .0-version heller, det brukar alltid slinka igenom någon allvarlig bugg som blir åtgärdad i .1…

  Anledningen till att jag håller fast i min snöleopard är för att jag inte vill bli av med Spaces, och är lite för lat för att lära nytt… :)

 • Peter Esse

  @Dan: Det skall inte vara lätt :)