by • 17 juli, 2015 • RecensionerComments (17)3492

Köpa eller inte köpa Apple Watch? Vi ger dig svaret

Idag den 17 juli släpps Apple Watch i Sverige och frågan är om det är köpläge för Apples senaste produktlinje. Svaret på det är som så oftast att det beror på.

Först och främst är Apple Watch ett iPhone-tillbehör jämfört med till exempel Pebble och andra som är utvecklade att fungera både med Googles och Apples ekosystem. Att Apple Watch är skapt för iPhone och ingenting annat märks så väl i installationsprocessen, den synkas ihop genom Apple Watch-appen på telefonen och efter ett par följdfrågor och tid för synkronisering av information är det bara att köra.

Apple Watch har därefter fyra primära syften. Notiser, kommunikation, träning och förlängning av tredjeparts-appar.

Notiser

Alla notiser som kommer till iPhonen visas också på klockan om du inte ställt in någonting annat. I vissa sammanhang är det helt meningslöst och överväldigande, till det sistnämnda hör till exempel så fort någon kommenterar en tråd som du är med i på Facebook. Samtidigt blir notiserna på handleden genast kraftfulla om du väljer att endast visa privata Meddelande från Facebook men inte resten. Därför infinner sig ett visst ansvar mot sig själv att ställa in vad som skall visas på klockan och vad som endast hör hemma på telefonen. Vissa notiser går att svara på direkt så som tumme upp när det kommer till nämnda Facebook, eller svara direkt på ett SMS/iMessage via tal. Men än så länge är det dessvärre oftast bara information som visas och för att agera så krävs det att du tar upp din telefon.

Kommunikation

Det är förvånansvärt trevligt att sitta och diktera meddelanden till nära och kära från soffan medan telefonen ligger kvar i jackfickan. Dessvärre går detta än så länge bara via SMS/iMessage. Det går att läsa kortare mail om de inte innehåller bilder eller är i övrigt formaterade lite mer avancerat, det går dessvärre aldrig att svara på dem. Det är ett konstigt val av Apple. Tredjepartsprogram verkar än så länge inte alls ha tillgång till dikteringen och därmed går det inte att kommunicera nämnvärt direkt från klockan i de sammanhangen just nu.

Du som har drömt om att stå och prata via klockan kommer bli besviken, det fungerar nästan aldrig så länge du inte står väldigt nära din telefon. Det är direkt provocerande att de tagit med funktionen i så som den fungerar idag.

SMS/iMessage fungerar även om telefonen inte är igång så länge du är inom ett känt nätverk.

Träning

Apple Watch är ett mycket bra träningsredskap, stegräknaren är alltid på, den räknar ut distans baserat på stegen och även brända kalorier vid träning baserat på tiden och andra parametrar. Klockan som vanligtvis är helt beroende av telefonen fungerar vid träning även utan den bortsett från lokalisering då den saknar GPS. Men steg, distans, tid, puls och brända kalorier fixar den utan och sedan synkas allting tillbaka till telefonen när den har kontakt igen.

Övriga appar

Appar har alltid varit det viktigaste i de mobila ekosystemen och i slutet av april när vi fick vår första klockan så var det si så där med klock-stöd från utvecklarna. Men därifrån och fram tills nu har det i princip  varje vecka dykt upp nya små ikoner på vår hemskärm. Nu senast var det Volvo som uppdaterade och genast kunde vi se allt i från om bilen är låst till att starta motorvärmaren direkt från handleden. Apparna på klockan innehåller för det mesta bara en bråkdel av de som finns på iPhone- och iPad-verionsern. Men de är oftast skapade att ge oss de viktigare funktionerna snabbt och smidigt. Till exempel Runkeepers app består mest av möjligheten att starta och stoppa träningen. All statistik och de flesta inställningar hittas sedan på iPhonen.

Köpläge eller inte?

Världens Apple-användare är just nu uppdelade i två läger. De som har nytta av en Apple Watch och de som inte har det. Skiljelinjen går mellan hur du använder din iPhone. Är iPhonen ditt primära verktyg i vardagen och något du sitter och tittar på var och varannan minut så har du redan allt du behöver i din hand. Men är du som undertecknad, som gärna har telefonen i fickan och endast tar  upp den när du själv behöver använda den aktivt eller om någon behöver nå dig då är Apple Watch ett självklart köp.

Det är dock inte säkert att du behöver införskaffa den idag, det är först med nästa version av WatchOS som den kommer att lösa många av de lustigheter som finns idag, framförallt att tredjepartsprogram idag inte kan använda kärnfunktioner som diktering,  puls och så vidare. Apparna kommer även kunna ligga direkt på telefonen i stället för att strömmas från iPhonen vilket snabbar upp den en aning. WatchOS 2 kommer i höst.

 • iDocX

  Jag som diabetiker kommer vänta till klockan kan visa mitt blodsocker, som utopin Glucowatch skulle kunna göra, för länge sedan….

  Ser lovande ut iaf!

 • TianZhu

  Jadu, då finns det andra alternativ för dig än denna klocka.

 • iDocX

  Säger du det! Har du ngt förslag?

 • Ola h

  Man kanske skulle ta en titt på den i verkligheten, bara för att ha sett den. Är dock fortfarande skeptisk till smart-klockorna. Ser inte nyttan med dem.

 • Det fanns ju vissa tecken på att man försökte lösa det med Apple Watch men att det projektet inte löpte hela linan ut på grund av kvalitetsbrister.

  Kanske något för version 2?

 • Phreakii

  Också intresserad av att veta.

 • Phreakii

  Det hade ju varit ett sätt att övertyga mig att köpa den direkt utan att blinka. Är diabetiker, tyvärr. Men tror inte det räcker med en version 2. Då måste andra metoder tas fram för att kunna säkerställa ett blodsockervärde någorlunda korrekt. Det finns mätare i pumpar, men dem har man ju såklart kopplade. Det finns mätare, som man fäster någonstans på buken. Men även den har kontakt med blodkärl. Och sändaren varar ej så länge och mottagaren går loss på en rejäl summa. Ha bara dem här sändarna blivit billigare då hade det kunnat bli en hit. För just nu kostar en sändare allt från 5-800:- och varar i 2 veckor. Blev ett långt inlägg detta he he. Men intresset finns där. Kunde bli ett bra hjälpmedel. Får väl hoppas att fler amerikanare äter sig ännu fetare och sjukare så det går undan med uppdateringarna.

 • iDocX

  Jag håller tummarna och OM det fungerar kommer jag garanterat att slå till!

 • Nästa generation från tex Dexcom kommer att sända glukosvärdet från sensor direkt till apple watch som jag förstår det. Idag behövde vi ta omvägen med Nightscout och Peeble för att få värdet på handleden.

 • iDocX

  Låter super! Men, jag fick för mig, efter att ha läst ngn artikel, att Äpple watch hade avancerade sensorer, som kunde mäta blodsockret på något sätt….

 • iDocX

  Bra skrivet! Men, vi i Europa och andra länder ligger inte långt efter Amerika i storlek….. Fast jag hoppades att Apple skulle haft ngt på G, när Steve och utvecklarna för appen Glucosebuddy äntrade scenen…

 • Larstommie

  Fick testa den idag på Apple Store i Malmö. Inte övertygad om nyttan med den, kändes bra på handleden, men lite muppig att använda. Avvaktar nog ett tag till

 • Det är ju för bra för att vara sant. Jag tror vi kommer få se bättre och bättre sensorer som både dom och pumparna blir sammankopplade och uppkopplade.

 • iDocX

  Tusen tack! Det är det här jag hoppades på, efter Steve och Glucosebuddy var på scenen… Jag hoppas iaf!

 • Jesper Blohm

  Hur fungerar klockan för kvinnor eller för mig som har (mycket) smala handleder?
  Jag kan inte få normala klockor att se vettiga ut på mig
  (Damklockor är för små att avläsas)

 • sjovall

  Angående diabetes och blodsocker-funktioner i Apple Watch. Naturligtvis kommer inte AW kunna läsa ditt blodsocker genom magi (Googla gärna Glucowatch, ett gammalt härligt projekt som aldrig fungerade tyvärr) men däremot finns nu redan Dexcom till Apple Watch! Det är alltså som tidigare nämnts en App till iPhone och AW som används tillsammans med Dexcoms sensor, som fästs på kroppen (oftast magen) och den fungerar tydligen mycket bra, men är dyr (sensorn alltså – appen är nog gratis)

  Sedan några månader tillbaka använder jag sensorn Abbott Freestyle Libre, en sjukt bra produkt som är billigare men fantastisk på så många vis. Den kostar en femhunka (jag har den kostnadsfritt dock), och sitter på i 2 veckor. Har sänkt mitt HbA1c från 85 till 65 på ett halvår, och är förhoppningsfull om att innan årets slut ligga stadigt på 55, vilket är en mycket acceptabel siffra i sammanhanget. Kan bara rekommenderas. Den är i skrivande stund upphandlad av Region Skåne och Västra Götaland, men jag kan inte tänka mig att den inte snart finns att tillgå kostnadsfritt för alla svenskar som behöver den. Det kostar ca samma som att ha teststickor, men innebär en grymt stor skillnad i egenvårdsvärdet.

  Mitt enda problem nu är att Abbott (som gör Libre) inte alls har några intentioner att läcka uppgifter huruvida de har en App till iOS eller WatchOS i pipen. Sitter mer eller mindre och suktar efter det pressmeddelandet :)

  Kommer det en App till Android, i kombination med att Apple inte släpper upp NFC-chippet för 3partsappar, så har jag hittat min första anledning att byta till Android. (Jag skojar inte – detta är stort – jag är hardcore Apple sedan MacPlus…) :D

  Sedan för övrigt, att hoppas att amerikaner ska äta sig fetare lär inte hjälpa oss i detta, då fetma inte har något att göra med Diabetes Typ 1, och jag tror inte att dessa sensorer är något för Typ 2:are då de inte är i behov av samma kontroll av svängande blodsocker. (Ja jag fattar att du skojade Phreakii, men jag anser att man i alla sammanhang ska försöka stoppa spridning av denna utbredda missuppfattning)

 • sjovall

  Nej de har inte kontakt med blodkärl. De mäter interstitialvätska. En Dexcom sitter oftast på magen, och en Libre sitter på baksidan av överarmen (gäddhänget).