Smarta Hem

57 procent har minskat energiförbrukningen sedan kriget startade

15.000 tillfrågade hushåll i Europa har minskat förbrukningen av olika anledningar

Tyska företaget tado har undersökt hushållens inställning till energiförbrukningen sedan kriget i Ukraina startade. Hela 57% visar sig ha minskat sin förbrukning.

Företaget tado som är verksamma med produkter inom uppvärmning har tillfrågat 15.000 hushåll i Europa kring deras inställning till energiförbrukningen. Det visar sig att 57% av de tillfrågade hushållen valt att använda mindre energi både på grund av höga priser och miljöskäl men också för att minska beroende av importerad gas från Ryssland.

Tado Kriget

I studien som gjordes i april 2022 hos 15.000 kunder till företaget i hela Europa framkommer att de använder mindre energi än i mars månad föregående år. Av de tillfrågade svarar:

  • 66% att de har minskat till följd av de höga energipriserna
  • 18% för att de vill minska beroendet av importerad gas
  • 16% för att de sparar av miljöskäl

Motsvarande siffror för Sverige är:

  • 78% som minskar p g a ekonomiska överväganden
  • 22% minskar p g a miljöskäl

För Tyskland som under 2021 importerade 40% av sin naturgas från Ryssland vill 27% minska sitt beroende av importerad gas. För Storbritannien där endast 4% av gasen importerades från Ryssland är det istället de höga gaspriserna som ligger till grund för en förändring (ökat 64%).

Enligt EU används 79 procent av den energi som förbrukas i ett hem för uppvärmning och varmvatten, vanligtvis genom gasförbrukning. Detta beroende av gas för uppvärmning i stora delar av Europa kopplar samman de senaste politiska händelserna till ens egna komfortnivå i sitt hem.

Försöker du aktivt att sänka din energiförbrukning i ditt smarta hem? Vilket är ditt bästa tips?

Källa: Pressmeddelande

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!