Recensioner

Annke Crater är en säkerhetskamera för dig som bara vill ha koll

Bjuder dessutom på en mängd smarta funktioner trots en låg prislapp

Säkerhetskameror för våra hem finns idag i lika många varianter som det finns mobiltelefoner på marknaden. Vi har tittat närmare på en prisvärd kamera från Annke.

Annke Crater Camera är en prisvärd kamera med pan- och tiltfunktion som dessutom bjuder på en hel del olika inställningar. Tillverkaren Annke är inte en stor spelare på våra breddgrader men har trots detta funnits sedan det grundades i Kina 2014 och har ett gediget utbud av säkerhetskameror i sitt sortiment. Vi fick en förfrågan om vi ville testa deras konsumentkamera Annke Crater Camera och vem är vi till att tacka nej till att testa något? Annke Crater Camera har utöver funktioner för pan/tilt även tvåvägskommunikation, mörkerseende, människodetektering, moln- eller lokal lagring (microSD-kort, max 128 GB) och en upplösning på 1080p.

Förpackning och innehåll för Annke Crater Camera

Säkerhetskameran gör inte mycket av sig i sin helblå förpackning och endast en typbeteckning på sidan skvallrar om innehållet. Själva kameran påminner till stor del om de flesta säkerhetsakameror vi sett på senare år, vit med en svart del upptill samt en logotyp nertill. Inget som sticker ut med andra ord mer än att den väger lite mindre än många andra.

Annke Crater Camera

Utöver kameran följer det med ett takfäste, skruvar, pluggar, återställningsverktyg, en mikro-USB kabel samt strömadapter och en liten användarmanual.

Annke Crater Camera

Vid en närmare titt på Annke Crater Camera ser vi att det finns en ljussensor strax under kameralinsen och slås lite av att den mörkare delen nästan är gjord att efterlikna ett ansikte.

Annke Crater Camera

Baktill finns strömuttaget nertill samt en högtalare bakom en perforerad del av säkerhetskameran. Hela ovandelen är klotformad och vrider sig runt sin axel så att det går att rikta kameran mot olika delar av rummet den befinner sig i.

Annke Crater Camera

Installation av Annke Crater Camera i appen

Annke Crater Camera installeras via appen Annke Smart som finns för iOS och för Android. Kameran ansluts till ditt 2,4 GHz Wi-FI nätverk och appen har tydliga instruktioner som är lätta att följa. Välj rätt kamera och fortsätt enligt instruktionerna.

Annke App

Kameran återställs och installeras sedan via en QR-kod som skannas framför linsen. Det var ett tag sedan jag använde mig av denna installationsvariant för kameror men det fungerar trots allt bra. Kameran läggs sedan till vilket bekräftas i appen.

Annke App

Jag valde att installera Annke Crater Camera på mitt lilla hemmakontor och i appen finns en bra översiktsbild av det som finns framför kameralinsen. Appen har en hel del val för kameran där en del kommer till nytta medan en del kanske inte används så ofta. Vi ser också i appen att säkerhetskameran är kompatibel med Amazon Alexa så det är inget Google Home eller Apple Home som gäller med denna kamera.

Annke App

En sak jag lägger märke till direkt är att appen skiftar hej vilt mellan engelska och svenska vilket är lite förvånande, antingen brukar det vara det ena eller det andra men det bör förhoppningsvis fixas till.

I appen är det också möjligt till bild-i-bild-funktion vilket säkert kan vara bra för en del användare, själv tycker jag inte att det tillför så mycket för användarupplevelsen. Mer användbart är ögonblicksbilderna som är enkla att ta via kameramenyn nertill i appen och dessa sparas sedan i galleriet och är tillgängliga där. Även tvåvägskommunikationen fungerar bra i appen och detta utan någon större fördröjning! Via appen är det också möjligt att snabbt starta en manuell inspelning vilket är bra.

En sak som jag inte reder ut är att om man väljer “Edit” bland ikonerna i appen så förväntade jag mig att jag kunde ändra ordning på dessa efter eget tycke. Men, oavsett hur jag klickar så reder jag inte hur detta skulle kunna fungera – kan vara en bugg eller något som inte är riktigt färdigt. Tanken är bra dock…

Användning av Annke Crater Camera i vardagen

Nu har jag testat Annke Crater Camera hemma i ett par veckor och valde att placera den i vardagsrummet. Mest för att det är ett avlångt vardagsrum där just en panoreringsfunktion kommer till sin nytta. Jag är faktiskt lite imponerad över vad kameran klarar av med tanke på den låga prislappen. Att panorera och vinkla kameran är inga problem även om jag personligen skulle se någon form av reglage för detta i användargränssnittet. Som det är nu så drar du med fingret i vyn för att ändra kamerans position vilket gör att det kan vara lite svårt att veta exakt hur långt du ska dra eftersom det finns en viss fördröjning vid panorering eller tiltning av kameran.

Annke Crater Camera

Som sagt, kameran påminner om en hel del andra kamerors utseende nuförtiden och Annke Crater Camera behöver inte skämmas för sig där den är placerad i hemmet. Runt själv kameralinsen sitter ett gäng IR-sensorer som aktiveras när det blir mörkt och dessa visar sig ge en riktigt bra bild när det är mörkt vilket är positivt. Å andra sidan så kan detta störa om den placeras invid en tv (som i mitt fall) då de lyser upp med sin röda färg vilket kan dra lite fokus från tv-tittandet.

Annke Crater Camera

Här har jag vridit kameran helt runt sin axel varpå högtalaren syns och när det gäller just funktionerna för panorering och tiltning så klarar den av 330° runt och 90° uppåt vilket är bra för en relativt liten konsumentkamera.

Här ser ni en jämförande bild på dagtid och nattetid och färgerna syns tydligt i dagsljus. Jag upplever en viss oskärpa i yttersta kanten men inte så pass att det blir suddigt. På natten eller sen kväll gör de infraröda dioderna sitt och ser till tt bilden är tydlig, om än på gränsen till för ljust men skärpan är bra och det är inga problem att se hur det ser ut när det är mörkt i rummet. Dioderna ska kunna se till att användaren har en bra och tydlig bild upp till 8 meter bort vilket säkert täcker in de flesta rum i hemmet.

Via inställningsmenyn går det också att aktivera en “siren” som påkallar uppmärksamhet, detta via högtalaren så ljudnivån är inte sirenliknande men tillräckligt för att undra vad som står på.

Trots den låga prislappen, kameran kostar bara 24,99 amerikanska dollar vilket får anses vara ett bra pris med tanke på de många funktionerna som det bjuds på. Utöver ovan nämnda funktioner finns också möjlighet att låta kameran följa människor som befinner sig framför kameran vilket kan vara bra om någon obehörig tar sig in i hemmet. Det går också att sätta upp specifika zoner som ska inkluderas för att få än mer noggranna notiser. Ställer man dessutom in att notiser enbart ska skickas om någon människa befinner sig framför kameran så slipper man notiser som beror på förändringar av ljussättningen i rummet. Innan jag ställde in detta fick jag ovanligt många notiser vilket kanske inte är helt önskvärt.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!