Apple

Apple är Apple och släpper mycket dyr powerbank

107 kr per Wh
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Mophie

När Apple släpper sitt externa MagSafe-baserade batteri till alla iPhone 12-modeller så är det ingen billig historia.

Med produkten “Extern MagSafe-batteri” släpper Apple ett externt batteri som genom MagSafe-magneten sätts fast på baksidan. Priset landar på 1 195 kronor vilket kan tyckas vara en smula saftigt för en powerbank. Men det beror förstås på hur många wattimmar den kan leverera till din iPhone 12.

Apple Magsafebatteri

Det är inget som Apple stoltserar med på produktsidan, det nämns faktiskt inte alls, men genom att förstora upp ena produktbilden kan vi se att den innehåller 11,13 Wh. En iPhone 12 har ett batteri på 10,4 Wh.

Det ger 107 kr per Wh, att jämföra med exempelvis Snap+ juice pack mini på 18,5 Wh från Mophie för 499 kronor eller 27 kr per Wh.

Varför skriver vi Wh i stället för mAh?

I de flesta fall används mAh som står för milliamperetimme inom konsumentteknik. Inom bilvärlden mäts dock batterierna i Wh som står för wattimmar. Gärna med ett kilo framför så det blir kWh (kilowattimmar), annars kommer vi inte långt.

Detta för att milliamperetimme (mAh) kan vara lite vanskligt. Det märks tydlig i Apples senaste batteri. Det är nämligen på 1 460 mAh och 11,13 Wh. En iPhone 12 å sin sida har 2 815 mAh. Vän av ordning skulle hävda att det är tokigt att släppa ett batteri som inte bara har en hög kostnad utan även en mycket låg kapacitet. Men tittar vi på wattimmar i stället är det alltså 11,13 Wh vilket helt plötsligt är högre kapacitet än iPhone 12.

Detta då Apple använder två battericeller i stället för en. För att räkna ut watimmar räknar vi nämligen (mAh)*(V)/1000 = (Wh). Lithiumbatterier har runt 3,7 volt per cell.

Se också när Macradion testar lite billigare MagSafe-tillbehör

Kommentarer