Apple
Bilden är ett montage

Apple begränsar AirDrop i Kina

Rädda oss från blottare eller diktatur?

Apple har begränsat funktionen AirDrop i Kina, nu går det enbart att aktivera inställningen Alla i tio minuter innan det stängs av.

Apples egna filöverföringsteknik, AirDrop, som baseras på BLE och enbart fungerar mellan Apples egna enheter har i och med utrullningen av iOS 16.1.1 fått en begränsning när det kommer till iPhones sålda i Kina. Inställningarna för AirDrop för alla som bor i den fria världen har alternativen Mottagning av, Bara kontakter och Alla. Funktionen Alla har nu blivit rejält skadeskjuten från det Kinesiska högkvarteret Zhongnanhai. Endast 10 minuter kan funktionen vara igång innan den stängs av och återgår till Kontakter.

Förevändningen är att Airdrop används för att skicka olämpliga saker. Digital blottning har pågått så länge det har gått att skicka digitalt material och i ärlighetens namn får nog Apples AirDrop räknas som de digitala blottarnas favoritverktyg då bilden syns direkt på mottagarens telefon med en förfrågan om att ta emot bilden.

I Kina har funktionen även används för att skicka vad som i Kina kan räknas som politisk känsligt material. Särskilt under de senaste veckorna då landet hade stora förändringar inom toppskiktet av makthavare. Då det inte finns någon direkt övervakningen av vad som skickas via AirDrop har det länge stört den kinesiska myndigheten. Nu har alltså Apple, enbart i Kina, valt att begränsa funktionen till att få ta emot filer från alla till tio minuter.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!