Digital Livsstil

Apple förlorar kompetens när de kräver närvaro på kontoren

Minst 3 dagar i veckan

Flera medarbetare är missnöjda med att Apple kräver att de skall vara på kontoren minst 3 dagar i veckan – nu slutar hög chef.

Med Corona nästan bortglömt går vardagen nästan överraskande tillbaka till hur det var innan. Många som förväntade sig att kunna jobba hemma majoriteten av dagarna i veckan får på många håll se sig besvikna.

När det kommer till Apple så är det bestämt att medarbetarna skall vara på kontoren tre dagar i veckan. Detta ledde till ett öppet brev från en rad medarbetare där man argumenterade för det osunda i detta.

Här menar man bland annat att Apples huvudargument för att vara på kontoren – att spontant magiska saker händer när medarbetare stöter på varandra i korridoren och på andra ställen – inte är möjligt på Apple. Bolaget är hemlighetsfullt även internt och det är vattentäta skott mellan avdelningarna. Detta märks exempelvis hur deras digitala internkommunikation är indelat. Det går inte för någon som jobbar med support att direkt nå ut till en ingenjör via Slack.

Vidare tar man upp att många kontor har öppna planlösningar och att det är lättare att koncentrera sig hemma än att sitta där och jobba. Pendlingstiden upp en stor del av tiden och det anses otroligt onödigt.

Slutligen så tycker man det är en smula ironiskt att ett bolag som marknadsför sig så hårt på att verktygen med fördel kan användas inom distansarbete inte själv lever som man lär.

Apple själva har inte sagt så mycket om det hela och nu väljer hög chef för “Machine Learning” att sluta. Som anledning anger han att han önskade mer flexibilitet från bolagets sida.

Apple är inte det enda bolaget som fått kritik. Google har ungefär samma regler och även där är det många medarbetare som inte är så glada.

Hur jobbar du idag, efter corona, och hur skulle du vilja jobba?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!