Övrigt

Apple lanserar iTunes Radio

iTunes Radio2

Vi fick det i princip bekräftat för flera dagar sedan, men nu har Apple officiellt lanserat deras nya musiktjänst, och tjänsten heter kort och gott iTunes Radio. iTunes Radio är inbyggt i Musik-appen i iOS och det handlar helt enkelt om radiostationer som tillhandahålls av Apple. Tjänsten kommer finnas för iOS, Mac och även Apple TV och givetvis hålls enheterna synkroniserade. Apples snart allvetande personliga assistent är ockås integrerat med en rad nya kommandon som ska göra det enkelt att dra igång en ny musikstation.

iTunes Radio

iTunes Radio-stationer kan delas med vänner och enstaka låtar kan stjärnmärkas. Det går också att välja “mer av detta” för en specifik låt för att skapa en spellista innehållandes liknande låtar. Hittar du en låt du gillar kan du enkelt köpa och ladda ned låten. Rent funktionsmässigt verkar ett av Apples mål med denna tjänst vara att helt enkelt öka iTunes-försäljningen.

iTunes Radio finns som gratistjänst, där du då får utstå reklam. Dock kan de som prenumererar på iTunes Match avnjuta dessa radiostationer helt reklamfritt och utan att betala något extra för det. Extra synd för oss i Norden som verkar vara de enda på hela planeten som inte får tillgång till iTunes Match.

iTunes Radio siri

Spotify har inget att oroa sig över

Att detta på något sätt skulle konkurrera ut Spotify och andra liknande musiktjänster med betydligt större valfrihet för användare är det nog inte många som kan förvänta sig. iTunes Radio är snarare en konkurrent till Pandora; en liknande tjänst som länge varit dominerande i USA. Skillnaden mellan just dessa två tjänster är att Apple har det helt integrerat i ett väldigt populärt operativsystem, vilket utan tvekan är en stor fördel.

I Sverige, där vi svenskar är vana med den stora valfrihet som Spotify erbjuder kommer iTunes Radio antagligen inte få så stor genomslagskraft – när det väl släpps i Sverige, vilket ännu är oklart. I själva verket finns redan denna funktionalitet i Spotify och heter just “Radio”.

Uppdatering: iTunes Radio släpps till en början enbart i USA, men kommer så småningom att rullas ut i fler länder.  Du kan läsa mer om iTunes Radio på amerikanska Apple.com.

Läs också: Så skaffar du iTunes Match redan idag

Allt från WWDC 2013:

En helt ny och imponerade kraftfull Mac Pro
Macbook Air: Hazwell processor som ger ordentligt med batteritid
OS X 10.9 Mavericks bjuder på en hel del nyheter och förbättringar
iWork tar nu äntligen steget ut i molnet
Tim Cook drar igång årets WWDC med imponerande siffror
Anki Drive

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!