Apple

Apple lyfter fram podd med nazististiska kopplingar

Så kan det hända

Under kategorin Politik lyfter Apple fram en podcast med nazistiska kopplingar i den egna appen Podcaster.

Alla kan publicera sina poddar till Apple Podcaster och andra poddkataloger. Men alla poddar lyfts inte fram under sektionen med utvalt innehåll som bland andra Apple Podcaster erbjuder.

Men det är just där vi hittar Radio Svegot. Det är i kategorin Nyheter som Apple sedan valt att visa upp en rad poddar under fliken Politik. Radio Svegot hette tidigare Motgift och beskrivs av Tidskriften Expo som en “Högerextrem och radiologisk podradio“.

Podden har sitt ursprung i nynazistiska Svenskarnas Parti. Efterföljaren till Nationalsocialistisk front När partiet lades ner efter 2014 fortsatte poddverksamheten och efter samgående och flytt fick den namnat Radio Svegot. Företrädare för podden har hyllat nationalsocialismen och även kallat Hitler “en klok man [..] med ett stort hjärta, [..] god och medkännande“. En annan står just nu åtalad för att ha sparkat en 13-åring i huvudet när denne låg på marken. En tredje har minst fem domar på sig inklusive hets mot folkgrupp, tryckfrihetsbrott och brott mot ordningslagen.

Varför lyfter Apple upp en högerextrem podd?

Vi har ställt frågan till Apples svenska PR-representant utan att få svar. Än så länge finns också podden kvar under Politik-urvalet. Men några saker vet vi. Andra saker kan vi med god sannolikhet analysera oss till.

Det handlar inte enbart om lyssnarsiffror eller automatik. Sannolikt handlar det inte heller om ett aktivt val från de som jobbar med innehållet hos Apple.

Apple Podcaster består primärt av tre sätt att hitta nytt innehållTopplistor, Bläddra och Sök. Topplistor består av populära poddar i olika kategorier. Vad som är populärt baseras på hur många som lyssnar och eventuellt också hur snabbt en podcasts lyssnarskara växer. Här hittar vi inga spår av Radio Svegot.

Apple Podcaster Bläddra

Bläddra består av huvudfliken med samma namn. Därefter kan vi trycka på Sök. Utöver att faktiskt fritextssöka i denna ruta så får vi även upp Bläddra-funktionen baserat huvudkategorier. Väljer vi sedan en kategori här så hamnar vi i ett utvalt flöde där Apple har olika sorteringar beroende på vilken kategori vi är inne i. Under Teknologi listar man inte poddar baserat på några underkategorier utan bara om de är nya, har varit med länge, eller popularitet.

Men under Nyheter finns det en rad underkategorier så som dagliga nyheter, affärsnyheter, sportnyheter och även politik. Väljer vi politik är det också där vi hittar Radio Svegot någonstans i mitten.

Radio Svegot kategorier

Kollar vi på vilka kategorier som Radio Svegot valt att publicera sig med är det mycket riktigt så att politik ligger med. Så gör även dagliga nyheter och filosofi. Kollar vi på dessa kategorier så finns Radio Svegot emellertid inte med. Det kan dock bero på att de är sekundära kategorier eller att de inte kommer med av andra anledningar så som för lågt lyssnarantal eller liknande.

Därför tror vi att Apple inte medvetet valt ut denna podd. Utan att den helt enkelt kom med automatiskt när Apple valde att lista alla politik-poddar som algoritmerna sedan ansåg vara relevanta.

Varför finns denna typ av innehåll i Apple poddcastkatalog?

Tillskillnad mot Apples App-butik App Store – där Apple har rigorösa krav på vad som får finnas och inte – är det i princip helt fritt att publicera till poddkatalogen. Det finns med andra ord ingen redaktionell bedömning om vad som finns att hitta där.

I användaravtalet är enda kravet att podden inte får bryta mot några lokala lagar samt att poddinnehavaren äger upphovsrätten till allt innehåll. Det finns också en rad liknande poddar som Radio Svegot. Skillnaden är att enda sättet att nå dem är att antingen söka på deras namn eller ha direktlänken.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!