Apple
Foto: Maria Eklind (CC BY-SA 2.0)

Apple öppnar kontor i Göteborg

Skall förbättra Apples kartor

När Apple kommer till Göteborg är det tyvärr ej som butik.

Enligt Fastighetsverige är det dags för bästkusten att bli begåvade med ett Apple-kontor. Och av allt att döma är det just ett kontor som kommer och inte en butik. Verksamheten sägs vara programutveckling. Huruvida man köpt något bolag i Göteborg eller bara vaknade upp och beslutade sig för att öppna kontor med kanalutsikt är ej känt. Apple själva är tysta som möss.

Kontoret skall vara 500 kvadrameter och finnas på Stora Nygatan. Ser vi till förvaltarnas fastighetsbestånd så har de två stycken fastigheter på den gatan och det är Stora Nygatan 27,29 samt Stora Nygatan 31. Ingen av dem ser ut att vara särskilt lämpade för butiksverksamhet och är också trots allt lite långt i från paradgatorna i stan.

Stora Nygatan 31

Stora Nygatan 27,29

Sedan tidigare finns svenska Apple på Kungstan 49 i Stockholm dit de flyttade från Kista 2005. Medan det även finns kontor i Linköping sedan Apple köpte upp gamla C3 Tech­nolo­gies samt i Malmö där man samlat olika skånska uppköp så som Algotrim och Polar Rose. Tidigare har man även funnits i Lund men det är denna avdelning som flyttat till Malmö.

Om vi får spekulera fritt så definieras Göteborg av sin bilindustri. Volvo Cars har skapat sig en stor kompetens runt elektrifiering och autonoma bilar. Man har till och med ett dedikerat dotterbolag som bara jobbar med det sistnämnda. Att få jobba centrala Göteborg i stället för Torslanda eller Lindholmen som båda ligger på Hisingen, andra sidan Göta Älv, kan vara attraktiv bara det för den som bor inne i stan.

Kanske är detta ett sätt att locka över kompetens. Alla ingenjörer kan ju inte komma från Tesla och soliga Kalifornien om en bilsatsning skall rulla i hela världen.

Uppdaterat 12 jan 2021: Vi kan konstatera att vår tes om bilindustrin var felaktig. Göteborgskontoret kommer drivas av en eller flera från C3 Technologies som Apple köpte 2011. Det betyder med största sannolikhet att man kommer jobba med kart-delen. Det skall tidigare ha varit ute jobbansökningar relaterat till Datorseende (Computer Vision) och Maskininlärning ute med arbetsplats Göteborg..

Fotot längst uppe är taget av Maria Eklind och licensierat under CC BY-SA 2.0.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!