Övrigt

Apples planer för skånska AlgoTrim oklara

Foto: CGPGrey (CC)

Det framkom i dagarna att det Malmöbaserade företaget AlgoTrim köptes upp av Apple i februari i år, ett företag som specialiserat sig på algoritmer och codecs för datakompression, bland annat för grafik, bild och video.

Kort efter att nyheten spridits kommenterade Apple uppköpet till Allthings D, lika vagt som alltid:

“Apple köper upp mindre teknikföretag då och då, och generellt diskuterar vi inte syftet eller våra planer.”

Codecs och komprimering – i 100 miljoner Androidenheter

AlgoTrims webbsida finns dock fortfarande uppe, och enligt deras produktutbud kunde företaget bland annat erbjuda realtidsbehandling av video, världens snabbaste codec för bildbehandling av vissa typer samt mjukvara för datakompression som enligt dem ska vara fyra gånger snabbare än andra liknande lösningar.

Fokus har för bolaget varit Androidenheter, där de dels lyckats licensiera tekniken till stora tillverkare som sammanlagt implementerat tekniken i över 100 miljoner enheter (framt tills i slutet på 2011). Med hjälp av AlgoTrims teknik har mjukvaruppgraderingar av Android också kunnat komprimeras för att snabbare kunna laddas ned och installeras.

Apples planer oklara

Enligt svenska Rapidus har AlgoTrims chef för utveckling av mjukvara, Anders Holtsberg, flyttat till Silicon Valley och börjat arbeta för Apple. Det är dock oklart ifall det endast är provisoriskt eller om Holtsberg tagit en fast anställning hos Apple.

För 2013 redovisade bolaget en omsättning på runt 3 miljoner kronor och hade fem anställda. Det är med andra ord ett relativt litet bolag som Apple fått upp ögonen för, och om uppköpet handlade om kompetensen i personalen, patentinnehav eller teknik som snabbt kan implementeras i Apples egna produkter är i nuläget oklart.

AlgoTrim är Apples tredje svenska uppköp på bara några år. Polar Rose som sysslade med ansiktsigenkänning köptes upp 2010, och C3 Technologies, vars teknik numera kan beskådas i Apples kartapp, köptes upp drygt ett år senare, i oktober 2011.

[source: http://www.rapidus.se/?id=9234 “Rapidus”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!