Recensioner

Aqara Motion Sensor P1 är lite större och lite bättre

Dessutom 5 tips på hur du kan använda en rörelsesensor i ditt smarta hem

Med en rörelsesensor kan fler saker hända i ditt hem än med vanliga sensorer och vi tittar närmare på nya versionen från Aqara.

Sedan Aqara klev in på marknaden för smarta hem för några år sedan vill vi påstå att många hem till följd av detta blev betydligt smartare. Helt plötsligt fick vi ett helt sortiment av smarta sensorer som dessutom var prisvärda och till mångas förtjusning fungerade i HomeKit också.

Nu har en ny version av Aqaras rörelsesensor nått marknaden, Aqara Motion Sensor P1. Återförsäljaren Gröna Hus skickade över ett rykande färskt exemplar till oss som vi gladeligen testat. Den stora nyheten med denna är att det finns en konfigurerbar timeout mellan 1-200 sekunder för detektering samt att livslängden innan batteribyte nu är hela 5 år. Även i denna version finns en inbyggd ljussensor som kan användas för att trigga automatiseringar i ditt hem. Detta innebär att du kan använda sensorn för att tända eller släcka belysningen när det mörknar så inte enbart baserat på rörelse. Smart och fler funktioner för samma pris. Protokollet som stöds nu är Zigbee 3.0 och även denna kommer att få stöd för Matter (via M1S eller M2-hubben).

Förpackning & innehåll

Klassiskt Aqara-stuk på förpackningen, stilrent med blåa detaljer och nödvändig information. Utöver tillägget “P1” i produktnamnet så syns också skillnaden på själva produkten som fått en lite tjockare nederdel.

Aqara Motion Sensor P1

Den obligatoriska informationen på förpackningens baksida fastställer att du behöver en hub för att den ska fungera. Utöver stöd för Apple HomeKit via kompatibel hub fungerar den också med Amazon Alexa. Google Home har som bekant inte stöd för sensorer i dagsläget även om dessa exponeras i appen.

Aqara Motion Sensor P1

I förpackningen finns rörelsesensorn, ett stativ som går att vinkla och vrida, en självhäftande tejp samt en manual. Stativet eller fästet är av samma typ som i deras äldre produkt och går fortsatt att vrida 360° horisontellt. Givetvis går det bra att använda rörelsesensorn utan detta också.

Området som detekteras framför är 170° vid 2 meter och 150° vid 7 meters avstånd.

Aqara Motion Sensor P1

På bilden här ses den direkta skillnaden mellan den äldre och den nyare versionen av rörelsesensorn från Aqara. Den nyare är högre än sin föregångare, främst för att den nu rymmer två batterier istället för ett som tidigare.

Aqara Motion Sensor P1

Nytt för den uppdaterade rörelsesensorn är att du, i Aqara Home-appen kan konfigurera en timeout mellan 1-200 sekunder. På den äldre versionen fanns en fast tid på 1 minut. Nackdelen med att sänka tidsgränsen för mycket kan vara att batterilivslängden kortas. Jag valde 30 sekunder vilket ska fungera bra i kombination med batteriets livslängd och här finns inget att anmärka på heller.

Installation i appen

Som med alla andra smarta produkter från Aqara så installeras nya tillbehör via appen Aqara Home. Det är en enkel och snabb process där sensorn “Motion Sensor P1” väljs och därefter följer du instruktionerna som ges i appen.

Tänk dock på att du INTE kan installera denna mot M1S utan enbart M2, kamerorna G2H samt G3 då den kräver Zigbee 3.0 för att lira med Aqara Home.

Aqara Motion Sensor P1

I Aqara Home-appen kan du sedan välja hur känslig sensorn ska vara. Det finns tre olika lägen för känslighet (hög, medel, låg) vilka avser det avstånd som sensorn kommer att triggas från. Precis som med alla övriga inställningar i ett smart hem så kan det vara all idé att testa dig fram till vilken nivå som passar bäst för just ditt ändamål. Ju känsligare desto oftare kan något hända vilket inte alltid kanske är meningen…

Tänk på att om du vill komma åt de mer finslipande inställningarna för ditt smarta hem så nås dessa via Aqara Home-appen. En del av inställningsmöjligheterna finns även i Apple HomeKit men begränsas i vissa fall av plattformen.

Användning i vardagen

Efter att installationen gjorts i appen är det bara att sätta upp vad som ska ske när sensorn detekterar rörelse. Jag valde att placera min på toaletten så att den tänder belysningen när dörren öppnas och någon går in. Belysningen är tänd i 10 minuter innan den släcks om ingen rörelse detekteras under tiden. Den reagerar bra där jag placerat den på undersidan av badrumsskåpet och tänder belysningen omgående.

Att släcka toalettbelysningen är perfekt eftersom detta av någon anledning ofta glöms bort hemma hos oss. Dessutom är det förbaskat bekvämt eftersom man blir lite mer självgående vid toalettbesöken. Det är faktiskt skönt hur pass snabbt man “glömmer” bort det gamla sättet att tända belysningen på – skönt när allt blir lite smartare och fungerar av sig själv. Givetvis går det att tända och släcka belysningen manuellt också vilket uppskattas av frun som inte alltid anammar alla nymodigheter som jag tvingar på hushållet…

5 tips om hur du använder en rörelsesensor

En rörelsesensor är en av många smarta tillbehör du kan använda dig av i ditt smarta hem. Här ger vi 5 snabba tips på vad du kan använda en rörelsesensor till.

  1. Tänd belysningen svagt i hallen när de mindre i hemmet ska gå på toaletten mitt i natten.
  2. Montera en i brevlådan, länka till valfri färgad belysning och få besked när posten kommit.
  3. Låt belysningen i badrummet tändas när du går in och därefter släckas efter, säg 10 minuter.
  4. Montera en i hallen som tänder belysningen när du snubblar hem efter en sen utekväll…
  5. Placera en under sängen som kör upp rullgardinen i sovrummet när du vaknat och ställer dig upp.
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!