Ljud & Bild

Atmos, Netflix, Soundbars & ARC – klarar min TV det nya surroundformatet?

Dolby Digital Plus är din vän
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Prisjakt & Hifi Klubben

Atmos som ljudformat blir allt mer populärt men som med all ny teknik är det långt i från säkert att du kan använda det på din TV.

I och med nya Sonos Arc soundbar så är det många som får upp ögonen, eller snarare öronen, för Atmos-ljud via just soundbars men det finns en hel del att tänka på.

För att att få full funktionalitet i någon soundbar är grunden att koppla in den till via en speciell HDMI-ingång som heter Audio Return Channel (Förkortat ARC, ja det heter alltså samma sak som Sonos nya soundbar). Endast en av dina HDMI-kontakter har beteckningen ARC så det gäller att välja rätt. Väl inkopplad där kommer teven automatiskt att använda din soundbar som högtalare i stället för tevens och ändrar du ljudet via fjärrkontrollen så ändras det också på soundbaren. I fallet med Sonos Arc och dess mindre kusin Sonos Beam kan du även starta och stänga av teven med rösten.

Det är också ett krav att använda HDMI för att få Atmos-ljud men det är fortfarande långt i från säkert just Atmos-biten kommer fungera på din teve.

Dolby Atmos Enabled Sound Bar

Atmos vs “Surround”

Atmos är surround-ljud men allt surround-ljud är inte Atmos. Något förenklat kan sägas att det som skiljer Atmos från det mer traditionella surround-ljudet du får ut i från en kompatibel soundbar är att i Atmos-fallet finns det två extra högtalarna på ovansidan. Dessa skickar ut ljudet uppåt i taket som sedan studsar ner och därmed känns det som att relevant ljud kommer ovanifrån. Trevligt om det exempelvis regnar i filmen.

Använder du en soundbar med inbyggd surround utan subwoofer och utan Atmos kallas detta 5.0-ljud. Detta då en sådan soundbar har fem högtalare i sig, höger, vänster, mitten samt två på sidorna som ersätter bakhögtalarna. Lägger du till en sub blir det alltså 5.1-ljud. Lägger du till två bakhögtalare är det fortfarande 5.0 eller 5.1-ljud då dessa ersätter högtalarna på sidan av soundbaren.

En soundbar med inbyggd Atmos kan kallas 5.0.2-system om det är utan sub och 5.1.2 om det är med och tvåan i slutet representerar alltså de två högtalarna på ovansidan som studsar ljudet upp i taket och sedan vidare till där vi sitter i soffan.

Atmos kommer i flera olika format

För att skicka Atmos-signaler används tre existerande tekniker för att skicka ljud och dessa är Dolby MAT 2.0 (helt okomprimerat), Dolby True HD (Lossless) samt Dolby Digital Plus (komprimerat).

Dolby Digital+ är din vän

Där Blu-Ray-skivor använder TrueHD så använder streamingtjänsterna allt som oftast Dolby Digital Plus. Det är en stor fördel i detta sammanhanget för Dolby Digital Plus är nämligen det enda formatet av de tre som kan fungera på en TV med ARC. Notera “kan fungera”, inte att det garanterat fungerar.

Det är nämligen inte helt lätt att veta om din tv  stödjer detta format. Vi börjar med det enkla, om din TV stödjer eARC (Enhanced Audio Return Channel) så kommer den också stödja Dolby Digital Plus (Samt True HD-formatet för den som undrar). För närvarande finns det 126 stycken TV som stödjer eARC enligt Prisjakt.

Du behöver inte ha eARC

Samtidigt finns det 512 varianter som stödjer Dolby Digital Plus vilket betyder att det finns hundratals som bör löser den pucken även utan eARC-kontakten. Vi har skapat direktlänkar till Prisjakt för olika tillverkares TV-modeller som har Dolby Digital Plus-stöd. Tänk på att Dolby Digital Plus är ett krav för att Atmos skall fungera, det är däremot inte en garant. Tänk också på att det ibland kan bli fel med specifikationer så dubbelkolla alltid med tillverkarens produktsidor så att det verkligen stämmer – åt båda hållen. Tillverkarna kan också benämna Dolby Digital Plus som DD+, EAC3, E-AC-3, samt EC-3.

Men det stod ju att den hade Dolby Atmos?

En hel del TV-modeller saknar Dolby Digital Plus men säger sig ha stöd för Dolby Atmos – men då kan det dels röra sig om att de inbyggda högtalarna som likt en mobiltelefon med Dolby Atmos gör en typ av mjukvarusimuleringar. Men det betyder inte nödvändigtvis att den har möjligheten att skicka ut riktig Atmos till soundbaren.

Men Apple TV då?

Först och främst krävs en Apple TV 4K för att Atmos skall fungera. Det fungera alltså inte med fjärde generationen Apple TV som annars är likadan men som saknar 4K (och Atmos, uppenbarligen). Men kommer du ihåg de tre formaten vi nämnde tidigare? TrueHD för Blu-Ray, Dolby Digital+ för streamingtjänsterna och sedan Dolby MAT 2.0 för helt okomprimerad Atmos-signal. Ja du gissar rätt.

Apple går sin egen väg och använder det sistnämnda vilket i de allra flesta fall inte fungerar med vanlig ARC utan kräver eARC om du skall gå vägen via teven. Vissa soundbars har en extra HDMI-ingång och finns det en sådan kan du gå genom den om teven inte vill ge dig någon Atmos. Detta finns dock inte på Sonos Arc.

Playstation & Xbox?

  • Alla varianter av Xbox One samt stödjer både Dolby Digital TrueHD samt Dolby Digital Plus när det kommer till Netflix och andra streamingtjänster. Väldigt få spel gör det dock.
  • Playstation 4 stödjer ej Atmos för närvarande.

Låt oss alla hjälpas åt!

Kommentera gärna i artikeln vilken TV du har samt om du fått Atmos att fungera eller inte samt med vilka enheter.

Annons: Köp din Sonos Arc hos Hifi Klubben.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!