Bedrägerier med bank-id hotar systemet

Slutet av juli var månaden då den första domen någonsin för bedrägerier via bank-id föll. Huvudmännen som ligger bakom bedrägeriet är även inblandade i en äldre utredning och har suttit häktade sedan i våras.

Visar det sig att bedrägeriet bedöms som grovt så kan straffskalan hamna på mellan sex månaders fängelse till sex år. Fallet kommer förmodligen att hamna någonstans i mitten på straffskalan vilket blir mellan två och fem år.

Det finns andra bedragare som dagligen fortsätter med att komma över stora summor med tillvägagångssätt som av polisen beskriva som rent industriella och systematiska. Bedragarna ägnar större delen av sin tid åt detta för att kunna försörja sig själva och sina familjer.

I januari anmäldes 99 försök där 61 av dem fullbordades. Sex månader senare i juli så har 442 försök anmälts och 137 av dem har fullbordats.

Stefan Larsson som är utredningsledare för nationell seriebrottslighet säger följande:

“Människor kommer till slut förlora tron på elektronisk legitimation. Folk tappar också förtroende för sina banker och polisen när bedragarna utger sig för att komma därifrån.”

Ökningen är stor men det speglar fortfarande inte den egentliga omfattningen då mörkertalet är enormt. Bara en av hundra som utsätts för försöken anmäler brott vilket innebär att uppskattningsvis är ungefär 44 000 personer som har blivit uppringda av bedragare bara den senaste månaden.

En stor del av anmälningarna som strömmade in i höstas kom från boende i Malmö. Både den första gruppen som dömdes samt den andra där huvudmännen sitter häktade är hemmahörande i region syd. Man tror att det är mellan fem till åtta kluster av bedragare som finns kvar och håller kvar den stigande statistiken.

Hur bedrägeriet går till:

  • Bedragarna ringer slumpmässigt utvalda telefonnummer som de kan koppla till ett personnummer. Ibland krävs det upp till 200 samtal innan de hittar någon som låter sig luras
  • Bedragaren utger sig ofta för att ringa från bankens säkerhetsavdelning, polisen eller annan auktoritet och förklarar att det pågår ovanligt aktivitet på offrets konto. För att få hjälp ber dem offret att signera med bank-id.
  • Samtidigt gör sig bedragaren redo att logga in på offrets internetbank via sin egen dator eller telefon. När offret signerar är bedragaren inne.
  • Nu kan bedragaren för över pengar via banken själv eller via Swish. För att godkänna flytten övertalas offret att signera igen.
  • En andra person även kallad “målvakten” står redo att ta emot pengarna och skicka dem vidare innan banken hunnit upptäcka bedrägeri.

Bildkälla: Polisen

Källa: Dagens Nyheter

 

 

 

 

Läs mer
Inga inlägg!