El-fordon

Bilpoolen Green Mobility lämnar Sverige

Hej då Malmö & Göteborg

Elbilsbilpoolen Greenmobility som har bilar i Malmö och Göteborg stänger ner sin svenska verksamhet den 31 januari.

I stället väljer man att fokusera på hemmamarknaden i Danmark, tre städer i Belgien och Amsterdam i Nederländerna.

Greenmobility är en bilpool av så kallat free-floating-format. Det betyder att bilarna inte har några fast parkeringsplatser utan parkeras och lämnas på olika ställen. Precis som Voi och andra tjänster för elsparkcyklar. Alternativet är så kallade stationsbaserade pooler där vi hämtar och lämnar bilen på samma ställe. Free-floating-pooler förväntas enbart användas en kortare tid och har höga minutavgifter.

Tidigare har flera företag försökt med liknande verksamhet. Mest kända är Car2go och Drive now. Dessa satsade stort runt om hela världen men båda misslyckades att överleva en längre tid. Framförallt har det varit de höga parkeringsavgifterna i städerna som gjort att ekonomin inte gått ihop. I Greenmobilitys fall har det säkert varit en utmaning med att ladda upp bilarna också då de enbart använt elbilar.

Kvar bland free-floating-poolarna finns nu Aimo Share i Stockholm. De försöker dock kombinera kort användning med möjlighet att använda bilarna upp till en månad.

Bland de stationsbaserade bilpoolerna finns Toyotas Kinto Share samt Volvo On Demand. De sistnämnda hette tidigare M och innan dess Sunfleet. Även Kinto Share har rötter i Sunfleet då flera av de som byggde upp Kinto Share kommer från Sunfleet.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!