El-fordon

Bird flyttar sin verksamhet utomlands

Bye bye birdy

Det amerikanska elsparkcykelföretaget Bird kommer att lämna Sverige för att fokuser på städer som de ser som mer lönsamma.

Bird har sedan tidigare gått ut med att de kommer omfokusera sin verksamhet. Nu har vi fått information om att det här innebär att elsparksföretaget lämnar bland annat Sverige. Bird har funnits i Sverige sedan 2019 och slåss om området på trottoarerna på med andra företag som Voi, Lime och Tier. Men nu kaster Bird in handduken när det kommer till den svenska, tyska och norska marknaden. Enligt Bird finns det inte lönsamhet i verksamheten i dessa länder.

I uttalandet från Bird ger de Sverige en känga för att sakna det regelverk som krävs för att underlätta utvecklingen av en innovativ, konkurrenskraftig, självförsörjande mikromobilitetsindustri. Bird själva verkar se sitt återtåg från Sverige som en nobel handling där de tar hänsyn till marknadernas ekonomiska bärkrafter och den reglerade miljön. Bird säger sig vidare vara ledsna över att inte kunna stödja de kunder som kommit att förlita sig på Birds elsparkcyklar och cyklar. Om det var just dessa orden som de 41 investerarna på de 12 rundorna Bird gjort för att finansiera sin verksamhet uttalade låter vi vara osagt. Men även 883 miljoner dollar i finansiering tar slut någon gång.

Här är en del av uttalandet från Bird:

“Tidigare i år tillkännagav vi vår plan att omfokusera verksamheten på en väg mot ekonomisk självförsörjning. Som en del av denna plan har vi genomfört en grundlig översyn av vår portfölj av städer för att avgöra om de har det regelverk som krävs för att underlätta utvecklingen av en innovativ, konkurrenskraftig, självförsörjande mikromobilitetsindustri. Det har blivit tydligt att vissa marknader saknar ett sådant ramverk, vilket resulterat i ett överutbud av fordon som har lett till överfulla gator och ett stort men ofta roterande antal konkurrenter. Allt detta leder undantagslöst till betydande förluster för operatörer som ett resultat inte har råd att investera och fortsätta att göra mikromobilitet säkrare och mer hållbar. Därför har vi, med hänsyn till både marknadernas ekonomiska bärkraft och den reglerande miljön, varit tvungna att fatta det svåra beslutet att helt lämna tre europeiska länder (Tyskland, Sverige och Norge), och att avveckla verksamheten i ytterligare ett dussintal, i första hand små till medelstora marknader i USA och EMEA. Vi är ledsna över att inte kunna fortsätta stödja de kunder som har kommit att förlita sig på Birds elektriska skotrar och cyklar som sitt första val för transport. Detta svåra beslut kommer tyvärr också att ha en inverkan på några av våra anställda och entreprenörer i Europa, såväl som på stödjande team i USA. Vi vill tacka alla våra anställda och partners för deras engagemang och bidrag till verksamheten.”

Källa: Bird

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!