Öl, nubbe, must och glögg. De alkoholhaltiga dryckerna till julbordet kan bli många. Nu har forskare äntligen kommit fram till om det gamla tricket att hålla sig till en sorts alkohol gör morgondagens baksmälla mindre påtaglig.
Svaret är att det stämmer. Det är Ole Grummedal, Marie Strøm Zangenberg och Janne Schurmann Tolstrup som genomfört en pilotstudie för att se om tillgängligheten av olika sorters alkohol och mängd påverkar dageneftermåendet. Genom att hålla sig till endast samma sorts alkohol hela kvällen blev symptomen dagen efter färre och svagare.
Men det har inget att göra med att blandandet av alkoholsorterna skulle ge mer symptom. Istället är förklaringen att likna vid ett julbord. Om du endast fick äta en enda maträtt på julbordet skulle intaget bli mindre än om du fick ta lite av allt. På samma sätt kommer den som blandar alkoholsorter dricka nästan dubbelt så mycket som den som inte blandar.
Studien utfördes på sådant vis att 35 personer delades upp i två grupper som fick tillgång till fri bar. Den ena gruppen fick endast dricka en sorts alkohol som de själva valde medan den andra gruppen fick dricka hur mycket som helst av alla sorters alkohol.
Dagen efter skulle grupperna skatta sina bakfyllesymptom tre gånger under dagen utifrån Acute Hangover Severity Scale (AHSS). I skattningarna gick det att se att de deltagare som blandade alkoholsorter hade fler och nästan dubbel så jobbiga symptom som de som inte blandade alkoholsorter.
Samtidigt visade det sig att gruppdeltagarna som blandat alkohol drack mer alkohol. De drack 10,9 enheter medan gruppen som inte blandade endast intog 5,7 enheter.