Roborock är en av de mer omtalade när det kommer till Robotdammsugare i dag.
Roborock har en uppsjö av olika modeller och varje modell har en funktion som sticker ut och är förbättrad. Men den modell som kan anses tagit robotdammsugaren till massorna får ändå anses vara Roborock S5.
Efter att S5 lanserades har inte Roborock legat på latsidan och S5 Max med elektronisk och större vattentank har senaste tiden varit deras flaggskepp. För inte så länge sedan fick vi se Roborock S6 MaxV. Namnen till trots var S6 MaxV en helt annan robotdammsugare med två kameror och LIDAR för att navigera medan S5 Max enbart använder LIDAR för att navigera och skapa en karta för hur hemmet ser ut. Även Roborock S7 använder sig av enbart av LIDAR för navigering.
Roborock S7 får anses vara en uppföljare till Roborock S5 Max och en ordentlig sådan. Det är en S5 Max på steroider. Roborock S7 har allt och lite till. Med S7 har Roborock tagit och tryckt in allt vi saknade i S5 Max.
Moppa, det här är S7 stora paradgren. När vi överlåter städningen till en robot vill vi att den ska förstå sådant som är mer självklart för oss människor. Som att inte moppa på mattor och att det kan behöver gnuggas ordentligt för att hårda fläckar ska försvinna. Med hjälp av Sonic Mopping, Mopp Pressure, Auto-lifting mop och Carpet Detection klarar S7 nu av det här med bravur. Borta är att bara dra en vår mopp över golvet, istället har S7 en motor som gör att den vibrerar och trycker moppen fram över golvet, något som i vårt test fått den att få bort alla intorkade fläckar. Dammsugaren känner nu av om det är en matta som den passerar och lyfter dels upp moppen för att undvika att mattan blir blöt och ökar sugkraften för att få upp all smuts ur mattan.
Installation
Installationen är som alltid när det kommer till Roborocks dammsugare superenkel. Det första vi gör att öppna upp Roborock appen och koppla upp dammsugaren mot vårt Wi-Fi. Dammsugaren har tre knappar på ovansidan. Dammsug, tillbaka till dockan och zonstädning. Vill vi bara dammsuga direkt trycker vi på Dammsugarknappen och vi är igång. Efter att dammsugaren kört en första gång i vårt hem får vi upp en karta över vårt hem i appen och vi kan namnge våra rum, ställa in sugkraft för olika områden, ställa in om vi vill ha områden som dammsugaren inte får dammsuga på och i vilken ordning rummen ska dammsugas och mycket mer för att få dammsugaren att anpassas precis till våra behov
Smarta hemmet
Roborock har tidigt visat att de vill vara en del av det smarta hemmet. Tidigare la vi till dammsugaren i Xiaomis smart hem app. Nu har Roborock bestämt sig för att själva hålla i appen och det är i Roborocks egna app vi lägger till dammsugaren. Funktionerna vi är vana att se från Xiaomi appen finns alla här med. Det är ett stilrent gränssnitt och vi kan härifrån lägga till dammsugaren i vårt smarta Google Home, Alexa eller siri shortcuts. Genom att integrera den till det smarta hemmet får vi sedan möjligheten att säga till Google Assistent, Siri eller Alexa att börja dammsuga och om vi vill att dammsugaren enbart ska ta ett rum är detta möjligt genom Google Assistent eller Alexa.
Design
Designen påminner mycket om hela Roborocks produktlinje i stort. Det är en cylinderformad dammsugare. På ovansidan runt LIDAR är det format små vågor som gör att dammsugare får ett lite mjukare utseende än deras andra modeller. LEDlampan är även den designad för att smälta in med “vågorna” och pulserar behagligt i olika färger beroende på var dammsugaren har för uppgift för stunden.
Roborock har uppdaterat borsten som tar dammet. Från att tidigare ha varit en borst med faktiska borst är det nu en gummirulle med flärpar som ska komma närmre golvet och på så sätt få upp mer av smutsen är tidigare. Under vår testanvändning har det resulterat i mindre hår som snurras upp runt borsten och vi behöver spendera mindre tid till att hålla efter dammsugaren. Inställningarna i appen om hur dammsugaren ska bete sig är också avgörande för hur bra vi får dammsugaren att göra rent. Innan vi låter dammsugare gå lös i hemmet på daglig basis behöver vi ställa in hur den ska bete sig vid mattorna den upptäckt. Vi tar bort och korrigerar eventuella misstag den gjort på vad som är mattor och inte. I appen har vi även möjligheten att stänga av knapparna på ovansidan. Så kallad Child and Pet lock. Något som är välkommet för alla oss som har hem med klåfingriga barn eller djur.
Prestanda
Med en dammbehållare på 470 ml slår S7 både S6 MaxV och S5. Sugkraften på 2500 Pa2 ger oss samma ordentliga kraft som S6 MaxV. Det är mycket för att vara en robotdammsugare. Men om du tänker att du ska kunna ställa undan din vanliga kvastdammsugare blir du nog besviken. Den kommer vara tvungen att åka fram när det kommer till större smuts. Batteriet hos Roborock S7 är på 5200 mAh vilket räcker gott och väl till även de större hemmen. S7 är en smart rackare som kombinerar sin höga prestanda med smartheten från LIDAR och Moppfunktionerna. Moppen åker upp som den ska när den kommer i närheten av en matta och väl nere på golvet igen kan den gnugga bort all smuts vi testat den på. Det har varit allt från intorkad ketchup till läskeblask. Moppen lyfts upp fem mm och mattorna ska helst vara lägre än just fem mm för att inte kanterna ska få smaka på moppen och bli fuktiga. I läget Deep Mop stängs dammsugarfunktionen av och dammsugaren ägnar sig helt åt att moppa. I det här läget presterar moppen som bäst. Under testerna har vi övervakat dammsugaren i dess framfart i hemmet. Men ett mer normalt användande är att slå på robotdammsugaren och sedan gå och göra något annat. Då gör det inget att köra först ett Dammsugarvarv och sedan ett Deep Mop varv för att få golven att blänka lite extra. Allt det här går givetvis att ställa in under inställningarna i Roborockappen.
Pris
Priset är 5990 hos NetOnNet,
Dammsugaren står listad för 7500kr hos webhallen men vi kommer antagligen se den landa någonstans runt 5800-6000 kronor där med i juni när den börjar säljas där.