Recensioner

Bowers & Wilkins Zeppelin är en himmelsk fullträff

It's on fire!

Sedan 2006 har det engelska Bowers & Wilkins tillverkat en högtalare som tillfredställt oss både ljudmässigt och designmässigt. Under 2021 presenterade Bowers & Wilkins en uppdatering av högtalaren som skulle göra att den passade bättre in i vår samtid.

Zeppelin Bower & Wilkins

Samma form som en Zeppelinare

Året 2006 när högtalaren först såg dagens ljus var designen banbrytande, vågad och något vi sällan skådat. Bowers & Wilkins har fortsatt hålla hårt i formen av en Zeppelinare. Framsidan av högtalaren är i ett meshmaterial som täcker högtalarna. Materialvalet för baksidan är i dag mörk plast till skillnad från den första generationen av högtalaren som hade en speglande metallbaksida. Borta är alla dockningsstationer och tydliga knappar. Överst på baksidan av högtalare hittar vi fem knappar för navigering. Mittenknappen kan ses pulsera med svagt ljus om vi står i rätt riktning.

Något som är nytt är foten som högtalaren står på. Foten påminner om den på Apples iMac. Foten går att ta loss och det går då att fästa högtalaren på väggen, i min mening så gör sig högtalaren vackrast så. På undersidan av högtalaren sitter det numera en dold LED-list. LED-listens ljus reflekteras mot foten och talar om när högtalaren används eller inte. Ljuset går att ställa in i Bowers & Wilkins egna app. Det går att stänga av det helt och det går att sänka styrkan på det.

Zeppelin Bower & Wilkins

En högtalare som lätt fyller ett stort rum med sitt välljud

Zeppelin har alltid haft ett ljud större än vad som förväntas av den och den här generationen är inget undantag. Det är en stöddig bas som gör sig väl hörd i hemmet. Även diskant och mittenregistret är tydliga utan att ta över eller tappa bort något. Bowers & Wilkins hävdar att det är en stereohögtalare och visst kan vi, om vi sätter oss mitt framför högtalaren, uppleva stereoljud. Men utifrån designen så är det här en högtalare som ska synas och gärna i ett stort rum. Det här är inte en högtalare du sätter dig nära – det är en högtalare som lätt fyller ett stort rum med sitt välljud.

Zeppelin Bower & Wilkins

På framsidan under meshtyget som inte går att ta av hittar vi fem stycken högtalare. Ytterst har vi två 25 mm dubbla dome-diskanter. Det här är samma diskanter som vi hittar i Bowers & Wilkins 600-serie. Därefter har vi två stycken 90 mm FST för mellanregistret. Det är samma som vi hittar i Bowers & Wilkins 800-serie. Sammantaget börjar vi fundera på om priset är rätt satt. I mitten av allt det här hittar vi en 150 mm bashögtalare. Tidigare generation av Zeppelin har legat på 150 till 200 W medan nu har vi en D-förstärkare på hela 240 W för att driva hela kalaset.

Zeppelin Bower & Wilkins

Zeppelin har AptX, AAC och SBC Adaptive Bluetooth 5.0, Apple AirPlay 2 och Spotify Connect så här finns tillräckligt med sätt att streama med hög kvalitet. Bowers & Wilkins egna musik-app lägger till ytterligare funktionalitet. Det är med hjälp av deras egna app möjligt att integrera någon eller alla dina favorit-musikstreamingtjänster så som Amazon Music, Deezer, Qobuz, NTS och Tidal, men även tjänster som SoundCloud, Last.fm och TuneIn.

Det är trådlöst som gäller

Tidigare generationer av Zeppelin har haft ingångar på baksidan för att kunna koppla ihop högtalaren med vadhelst. Med den nya generationen är det trådlöst som gäller. Allt vi hittar på baksidan av högtalaren är en ingång för ström och en USB-C för service sen är det slut på ingångar. Istället kan man koppla ihop Zeppelin med AirPlay 2 och Spotify Connect. Apples AirPlay 2 gör att alla uppkopplade på nätverket får upp högtalaren med möjlighet att skicka ljud till den. Den blir även möjlig att lägga till i Apples HomeKit.

Zeppelin Bower & Wilkins

Spotify Connect behöver ingen närmare förklaring än att alla som använder sig av streamingtjänsten Spotify får upp högtalaren direkt i Spotifys app. För alla som använder sig av Amazons Alexa finns möjligheten att aktivera Alexa på Zeppelin. Men Google Assistent och Google Home lyser med sin frånvaro. Bowers & Wilkins säger att det kommer vara möjligt att koppla ihop Zeppelin i deras egna multirumslösning framöver. Då en Zeppelinare har stereo på egen hand kommer det inte gå att koppla ihop två stycken för att få stereo.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!