Recensioner

Brusreducering till lågt pris på OnePlus Nord Buds 2

Dessa hörlurar ger bra ljud för pengarna och sitter dessutom skönt i öronen

Musik, podcasts, ljudböcker, film, serier eller bara vitt brus? Oavsett vilket så är ett par sköna hörlurar bra för dig som vill njuta en stund.

OnePlus presenterade för ett par veckor sedan sina senaste hörlurar i den lägre prisklassen. Nya OnePlus Nord Buds 2 visades upp tillsammans med mobiltelefonen OnePlus Nord CE 3 Lite 5G som vi testat och recenserat här på Teknikveckan. Vi fick även möjligheten att testa de nya hörlurarna och dessa har hängt med tillsammans med den nya mobiltelefonen sedan paketet damp ner här på redaktionen i Svedala. Dessa har utsatts för allt från tung metal till lite softare och popigare tongångar för att se (eller rättare sagt) lyssna på vad de levererar. Läs vidare för en rykande färsk recension av nya OnePlus Nord Buds 2.

Det här är hörlurarna OnePlus Nord Buds 2

OnePlus Nord Buds 2 är de nya hörlurarna som hamnar i företagets lägre prisklass vilket märks på flera sätt. Designen är stilren om än lite enkel och hörlurarna kommer i två olika färger; Lightning White och Thunder Gray där vi testat de vita varianterna. Förpackningen är enkel och tydlig med vad som finns inuti. Hörlurarna laddas via det medföljande laddningsfodralet som är tvåfärgat med en aluminiumliknande ovansida och en, mestadels vit botten.

I förpackningen hittar vi förutom själva hörlurarna och ett laddningsfodral även en medföljande kort laddkabel av typen USB-A till USB-C, lite extra öronkuddar i silikon och i olika storlekar (S+M+L) samt lite dokumentation. Laddkabel har den typiska röda färg som vi känner igen från OnePlus. Kabeln är förvisso ganska kort vilket inte gör så mycket om den ska kånkas med i en väska eller ryggsäck om dagarna.

Laddningsfodralet är storleksmässigt någonstans mittemellan vad vi är vana vid idag, inte i minsta laget men inte heller det största vi stött på. Materialet är plast och ovansidan är aluminiumfärgad med namnet tryckt upptill. Framtill finns en LED-indikator som visar batteristatus och som framgår (om än svagt) så är den vita färgen någon spräcklig med inslag av gråa stänk vilket är ett resultat av att man använt miljövänligt återvunnet material vid tillverkningen.

Baktill på laddningsfodralet finns ett uttag för USB-C som används för att ladda upp hörlurarna och vid sidan om finns en återställningsknapp. Designen av laddningsfodralet är mjukt rundad och inga skarpa kanter finns vilket innebär att det slinker ner i byxfickan utan större problem.

Även hörlurarna har samma inslag av gråa stänk i den vita färgen. Inte mycket så det stör på inget vis, nästan en fördel så att eventuell smuts eller annat från fingrarna inte syns så tydligt.

Det är ganska enkelt att plocka upp hörlurarna från laddningsfodralet vilket uppskattas. Inget behov av något kirurgiskt pincettgrepp här inte och magneter håller lurarna på plats i laddningsfodralet.

Som framgår av bilden så är designen på lurarna ganska stilren, nästan som ett par PEZ-tabletter fast med tillhörande öronkuddar. Öronkuddarna som sitter på är i storlek M och om de inte passar i just dina öron så finns det som sagt var med ytterligare öronkuddar i storlek S och L.

De silvriga partierna på hörlurarna används för att kontrollera uppspelning och andra kontroller vilket vi återkommer till. Men som sagt, designen är rak, enkel och utan konstigheter – lite skandinavisk på något sätt med sina raka linjer faktiskt!

Här har jag lagt en OnePlus Nord Buds 2 bredvid en AirPods Gen 3 bara för att visa på skillnaden i design men också för att visa att de är ungefär lika stora (inte bredden då alltså).

Varje hörlur väger väldigt lite, faktiskt bara 4,7 gram per styck vilket innebär att de inte direkt märks av när de sitter i öronen vilket är skönt. Det finns två inbyggda mikrofoner i varje hörlur.

Installation av OnePlus Nord Buds 2

Att para ihop OnePlus Nord Buds 2 med OnePlus Nord CE 3 Lite 5G gick som en dans. Stöd för “Fast Pair” i Android finns och i princip ska du som användare bara godkänna att de trådlösa hörlurarna ska paras ihop med mobiltelefonen.

Bestäm därefter vilka typer av ljud som ska hanteras och därefter är det dags att upptäcka vilka inställningar som finns för hörlurarna. I mobiltelefonen syns de olika inställningsmöjligheterna tydligt tillsammans med en bild på hörlurarna. Som med många andra gränssnitt så finns det lite brister när det gäller avstavningar men det är inte säkert att alla störs av detta… Hörlurarna är utrustade med brusreducering vilket är positivt med tanke på den lägre prislappen. Vidare finns möjlighet att göra individuella inställningar för hörlurarna.

Just när det gäller inställningar av ljudet så finns det en del förinställda lägen att välja på. Men det går också att lägga till en egen equalizer vilket uppskattas. Alltid skönt när det går att anpassa ljudet lite efter personliga preferenser också vilket inte alltid är fallet med dagens hörlurar. Här finns också en inställning för basen – BassWave som ska kunna förbättra basen baserat på vad du lyssnar på. I inställningen för hörlurarna finns också tydliga instruktioner för de olika kontrollmöjligheterna på hörlurarna. Detta är faktiskt något jag uppskattar då alla lurar hanterar uppspelningskontroller på sitt eget sätt och när man testar olika lurar mellan varven är det inte helt lätt att hålla reda på vilken lur som gjorde vad vid en knapptryckning…

Till skillnad från en del andra hörlurar jag testat så är kontrollerna så pass stora att det inte är några problem att träffa rätt vilket annars kan vara lite omständligt. Det går också att ställa in så att hörlurarna kan hittas om de skulle tappas bort eller bara inte går att hitta för stunden. Bra jobbat där!

Efter att hörlurarna installerats är det alltid bra att dubbelkolla om det finns någon uppdatering att ladda ner till dessa. Detta går också att ställas in automatiskt för den late (eller glömska). Det är också möjligt att starta en handledning där du får testa dig fram så att du har koll på vad de olika gesterna och tryckningarna gör för uppspelningen. Bra och smart att kunna testa sig fram via inställningarna i mobilen så att man snabbare lär sig.

Användning av OnePlus Nord Buds 2 i vardagen

Hur fungerar då OnePlus Nord Buds 2 i vardagen kan vän av ordning fråga sig. Jodå, de är faktiskt helt okej och det jag uppskattar är den låga vikten och att de är enkla att kontrollera. De lyckas också hålla sig kvar i öronen även när jag äter vilket inte alltid är fallet med hörlurar av typen inear, ibland tenderar käkarnas rörelser att få en hörlur att trilla ut vilket inte alltid är lämpligt beroende på vad du äter…

Batteritiden är fullt godkänd med brusreduceringen aktiverad, upp till 5 timmar och med ett fulladdat fodral får du ut upp till 27 timmar vilket räcker gott och väl en hel dag. Om man lyssnar på musik vill säga, pratar du i telefon är dessa tider lägre. Men lyssnar du bara på musik utan brusreducering går detta klämma ut hela 36 timmars lyssnande vilket är fullt godkänt! Behövs det ändå lite mer batteri så räcker det med 10 minuters laddning för att få ytterligare 5 timmar vilket är bra för den som är på resande fot och behöver lite längre batteritid.

Det säger sig själv att kombinationen mobiltelefon från OnePlus gifter sig bra med dessa hörlurar och ljudmässigt så är de helt okej. Givet vad du lyssnar på vill säga. Under testets gång har jag lyssnat på en spellista som innehåller allt från hårdrock till metal, ballader, pop, discodunk och annan skönsång. Basen tenderar att bli lite klen vid lyssning av den hårdare musiken medan basen presterar betydligt bättre vid mer populärmusik. Funktionen BassWave som ska fixa till just basen med sina algoritmer kanske inte fungerar fullt ut i alla musikgenre? Parkopplade med en OnePlus-mobil så fås även tillgång till Dolby Atmos och DIRAC där den senare tekniken ska optimera ljudet ytterligare.

Kontrollerna fungerar bra och det är inte svårt att träffa rätt vilket jag ibland upplevt från andra tillverkares hörlurar. De sitter skönt i öronen tack vare sin låga vikt och när det gäller brusreduceringen så fungerar denna överlag bra. Ibland slinker det igenom lite tal när jag sitter på tåget men det är ändå en bra brusreducering med tanke på prisklassen. Även de andra lägena fungerar som förväntat och möjligheten att kunna lägga till en egen equalizer uppskattar jag då jag gärna vill ha lite mer bas för att musiken ska komma till sin rätta.

Designen är som sagt var ganska stilren med sina raka linjer och jag gillar att det går att trycka in lurarna enkelt utan att starta uppspelning vilket ibland är fallet med en smalare konstruktion. Givetvis kan vi ha delade åsikter om designen, att den kan kännas slätstruken och se lite billig ut men å andra sidan så är detta ju ändå en prisvärd inear-lur med bra ljud för pengarna.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!