Övrigt

Comhem blir en del av Tele2 på riktigt

Comhem Fusion

Tele 2 och Comhem fusioneras och därmed blir Comhem endast ett varumärke under Tele2. Bolaget har varit högaktuellt sedan bråket med TV4 och dess ägare Telia och det blir allt mer tydligt att den gamla telecom-fejden mellan Telia och Tele 2 kommer gå vidare inom den kombinerade tele & tv-branschen som blir allt mer tydlig. Ett inte allt för vild gissning är att Comhem helt kommer försvinna som varumärke inom en snar framtid.

Målet för båda bolagen är att kunna erbjuda bredband, telefoni och tillhörande tv-tjänster. Kanske inte så mycket linjärtv utan som Play-tjänster.

Det ironiska i sammanhanget är att Comhem startade en gång i tiden som Televerket Kabel-TV och ägdes alltså av den statliga myndighet som sedan skulle bli Telia. Bolaget avyttrades till riskkapitalister i samband med att Telia och finländska Sonera skulle gå ihop. Därefter har det valsat runt bland olika ägare innan det blev börsnoterat 2014 och slutligen gick samman med Tele2 2018.

Telia och Tele2 erbjuder nu i huvudsak bredband (både abonnemang och fiber-infrastruktur), mobiltelefoni och linjärtv som paket. Utöver det producerar alltså Telia innehåll via TV4-kanalerna samt har betaltv-kanaler i forma av C more. Tele 2 å sin sida erbjuder samma produkter medan man också distribuerar TV via Comhems kabel-tv-nätverk med tillhörande Com Hem-app.

Bråket som var mellan de båda bolagen för någon månad sedan handlade primärt om huruvida Com Hem kunde distribuera TV4 och Cmores innehåll uppstyckat efter program, att vi tittare skulle kunna välja enskilt innehåll via Com Hem-appen och inte bara titta linjärt. Men då allting går in i varandra nu för tiden gick det alldeles utmärkt att göra detta via via Cmore och TV4-apparna som går alldeles utmärkt att använda på Com Hems box då den är Android TV-baserad med en app store. Rörigt? Ja visst så ser det ut i det nya tv-landskapet.

Det kan också argumenteras att även Tele2 har kopplingar till innehållsproduktion med tanke på att TV3, TV6 med flera är ett MTG-bolag och MTG var länge en del av Kinnevik som äger Tele2. Men i samband med Com Hem-affären så knoppade man av MTG för att det inte skulle bli strul med konkurrensmyndigheterna. Hade jag varit en del av Tele2s förhandlingsdelegation med TV4/Telia så hade jag varit lite purken på det beslutet nu för hade man haft kvar den kopplingen och kunnat agera på exakt samma sätt.

https://youtu.be/-hpHMWemnK0

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!