Övrigt

De vill avgiftsbelägga iPhone

Copyswede

Copyswede har stämt Telia på 73 miljoner kronor för alla de iPhone som operatören importerat och sålt.

Branschorganisationen Copyswede har som syfte är att generera intäkter till aktörer inom radio och tv för den lagliga kopiering som sker – så kallat privatkopiering. Tidigare gällde denna ersättning endast lagringsmedia med det uppenbara syftet att kopiera till så som optisk media. För ett par år sedan tillkom MP3-spelare och därefter externa hårddiskar och USB-minnen. För bara en månad sedan kunde vi rapportera om att man vidgade avgiften till allt som hade intern lagring så som datorer, surfplattor, spelkonsoller samt lösa interna hårddiskar.

Telefoner och minneskort var undantaget men nu fortsätter man det arbete som påbörjades redan 2008 då en dialog med mobiltelefonbranschen påbörjades. Argumentation som används är att alla telefoner med en mediaspelare skall vara avgiftbelagda. Detta bör inkludera i princip varenda telefon som säljs idag men Copyswede börjar med endast en operatör och en modell.

Enligt di.se är lagen skriven på ett sådant sätt att avgiften endast kan utgå för enheter som är “särskilt ägnande” för privatkopering. Telia menar att så inte är fallet med en telefon då dess primära användingsområde är samtal och SMS.

Copyswede å sin sida hävdar att även iPod touch – som redan ingår i överenskommelsen – också kan skicka SMS. Detta är dock rent tekniskt felaktigt då den endast kan skicka meddelanden via Apples egna system iMessage och då endast till andra Apple-enheter.

Summan på 73 miljoner kronor utgår från en uppskattning på hur många iPhone-enheter Telia importerat samt minneskapaciteten på dessa. Copyswede vill ha 3,50 kronor per gigabyte samt ränta från 2009 tills nu.

Vi lär ha all anledning att återkomma till hur detta slutar.

[source: http://www.di.se/artiklar/2013/7/19/kraver-miljoner-av-telia-sonera/ “di.se”]

Läs också: Ny avgift kan göra iPad dyrare.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!