Övrigt

Crystal – adblock-appen för iPhone och iPad som “bara fungerar”

En av de på sikt kanske främsta nyheterna i iOS 9 är det lilla men potentiellt revolutionerande tillägget att det går att stoppa visningen av annonser i Safari per automatik. En rad sådana appar som möjliggör just detta har släppts lös på App Store i och med lanseringen av iOS 9, och beroende på hur många av alla hundratals miljoner iOS-användare som börjar använda dessa appar kan hela annonssfären på webben tvingas till omfattande förändringar.

Blockr, 1Blocker och Crystal är tre appar som släpptes idag som ger dig möjlighet att blockera trafik till och från annons-servrar och samtidigt också hindra diverse script att följa dina surfvanor.

Observera att innehållsblockerare som Crystal kräver att du har en någorlunda ny iOS-enhet, med 64-bitsprocessor (iPhone 5s och uppåt).

En snabbare, renare och behagligare värld

Resultatet är faktiskt mer häpnadsväckande än du först må tro, framförallt när du surfar över mobilnätet och i synnerhet när uppkopplingshastigheten inte är den bästa. Webbsidor laddas betydligt snabbare och som en bonus förbrukas mindre data.

Vi har testat (och betatestat) Crystal och det har varit en minst sagt trevlig upplevelse, om än i vissa fall ett moraliskt dilemma (det är dock en senare diskussion).

I en begränsad tid är Crystal helt gratis. Vilken prislapp som sätts efter denna period är oklart. Crystal kostar nu 9kr.

Crystal – enkel, pålitlig och gratis

Precis som när du installerar andra appar med tillägg, som exempelvis de som bistår med tredjepartstangentbord, måste du efter appnedladdningen aktivera tillägget. För att aktivera Crystal, eller någon annan “innehållsblockerare” som Apple kallar dem, går du till Inställningar -> Safari -> Innehållsblockerare och aktiverar tillägget där.

Efter installation och aktivering faller Crystal in i kategorin av appar som du kan “glömma och gömma”. In med den i slaskmappen på sistasidan bara. Crystal blockerar det mesta som går att blockera enligt en så kallad “blacklist” som appmakaren själv uppdaterar med jämna mellanrum.

Skulle du mot förmodan stöta på en webbsida som inte laddar in ordentligt, eller där annonserna inte alls filtrerats bort, går det att rapportera in dessa webbadresser via Crystal-appen.

Fördelen med Crystal är dock också i vissa fall appens nackdel. Ponera att du faktiskt vill visa annonser på en handfull webbsidor som du känner att du vill stötta *host host Array.se host* så kan du inte vitlista dessa med Crystal.

Om du vill ha lite mer kontroll på vad för slags annonser och script som blockeras, samt också kunna vitlista vissa specifika sidor, så ska du kolla in Blockr. Vill du ännu mer detaljerad kontroll på URL-nivå är 1Blocker appen för dig.

Ladda ned: Crystal på App Store – 9kr

 

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!