Smarta Hem

CSA utvecklar Zigbee Direct

Kombination med Bluetooth Low Energy och Zigbee ska förenkla

I kölvattnet av Thread och Matter visar det sig nu att Zigbee Direct är nästa sak att lägga på minnet. Nu ska Zigbee kombineras med Bluetooth Low Energy och förenkla för användaren.

Connectivity Standards Alliance (CSA) som tidigare var känt som Zigbee Alliance meddelar nu att arbetet kring ett nytt projekt startat. Det handlar om Zigbee Direct som ska bestå av två tekniker; Zigbee och Bluetooth Low Energy och syftet är att förenkla hanteringen av smarta produkter i hemmet. Tanken bakom Zigbee Direct verkar vara att du som användare ska kunna hantera dina Zigbee-produkter med hjälp av Bluetooth Low Energy.

Zigbee Direct

De stora fördelarna enligt CSA är att Zigbee Direct utnyttjar välbeprövad teknik för att främja spridningen av Zigbee-produkter men också för att förenkla installation och hantering av enheter. Produkter som stöder båda protokollen kommer att kunna installeras och aktiveras via Bluetooth utan krav på Zigbee-hubbar eller liknande.

Fördelen märks kanske mest hos nya användare och inte befintliga som redan har vanan inne med att hantera sina Zigbee-produkter. För aktivering omfattas produkter med Bluetooth, t ex smartphones och smarta högtalare.

Även hos tillverkande företag ska flera fördelar finnas i form av förbättrad produktupplevelse, enklare installation och minskad komplexitet.

Zigbee Direct har alla förutsättningar för att bli något att räkna med då flertalet stora företag ställer sig bakom tekniken, t ex Amazon, Assa Abloy, Danfoss, Facebook, Huawei, Ikea, Legrand, Lumi United (Aqara), Nordic Semiconductor, Oppo, Samsung, Schlage, Schneider Electric, Signify (Philips Hue & WiZ), Silicon Labs, Somfy, Texas Instruments, Ubisys m fl.

Vad tror vi om detta? Blir det något bra eller räcker det med vad vi har redan?

Källa: CSA

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!