Recensioner

Dell 30″ USB-C: Ultrasharp kan ha mer än en betydelse

Att leva med QHD som ett djur

Dell UltraSharp 30” USB-C är en skärm fullpackad med funktioner och i ett spännande format. Men tar den låga upplösningen död på det roliga?

Med ett format på 16:10 och med en upplösning på 2 560 × 1 660 startar vi nyfiket skärmen och ger den en chans. Skärmen är 30 tum och ingår i Dells UltraSharp-serie. Under testperioden har den varit kopplad till en Mac mini och ytterligare en Dell-skärm med 4K (P3222QE), samt en MacBook Pro.

Lika som bär.

Lika som bär.

Utseende


Den är identisk med andra skärmar
i senaste serierna från Dell. Den har samma fot och samma utseende som vår Dell 32″ 4K och passar perfekt intill den. Vi gillar utseendet och det ger ett rent uttryck utan att det skriker PC-skärm på vårt skrivbord. Allt andas hög kvalité bortsett från den något plastiga panelen som har ett matt utseende och skall skydda våra ögon från blått ljus.

Allt via en USB-C-kabel.

Allt via en USB-C-kabel.

Driv allt med en USB-C


Den inbyggda hubben är något vi vant oss med
i dagens skärmar. Att vi inte skall behöva mer än en kabel för att få bild från vår dator och samtidigt ge den ström om vi använder oss av en laptop.

Här levererar skärmen med 90W PD som laddar vår dator och strömförsörjer även vid de tyngsta uppgifterna. Det finns gott om portar för att ansluta övrig kringutrustning utan kabelhärvor eller andra donglar. Vi har också möjligheten att koppla samman två skärmar med en DP-kabel.

Portar

  • HDMI-port
  • DisplayPort (in)
  • USB-C-port
  • DisplayPort (ut)
  • Linjeutgång för ljud
  • USB-C-uppströmsport
  • 3 USB-portar, 10 Gbit/s (USB 3.2 Gen2)
  • RJ45 (Ethernet)

Skärmens kant

  • USB-port, 10 Gbit/s (USB 3.2 Gen2)
  • USB-C-nedströmsport 15W

Många funktioner


Skärmen är fullmatad med funktioner
och vi kan ansluta den till nätverket med dedikerad MAC-adress, det går spara ned inställningar för att dela med andra skärmar eller för att lätt kalibrera inställningar i ett helt kontorslandskap. Förinställda och anpassade upplägg av fönsterstorlekar och bild-i-bild. Den kan även anslutas till två datorer samtidigt och då visa innehåll från båda enheterna. Detta samtidigt som vi använder en och samma uppsättning mus och tangentbord.

På pappret låter såklart allt detta otroligt men det är funktioner som sällan kommer till användning i praktiken. Kanske kan allt detta användnings på andra arbetsplatser. Kontor med många användare och med funktioner som underlättar för IT-avdelningen.

Skillnaden mellan QHD och 4K är större än vad vi vill tro.

Skillnaden mellan QHD och 4K är större än vad vi vill tro.

Skärmformatet och upplösning


Bildformatet på 16:10 ger en högre bild och gör sig bra
till att arbeta på, att köra Photoshop eller andra redigeringsprogram gör sig riktigt bra på skärmen. Men tyvärr håller upplösningen på 2 560 × 1 660 skärmen tillbaka.

Det utlovas 11% större skärmyta med 16:10 än en QHD-skärm med 16:9. Vi gillar formatet och vi upplever faktiskt att vi använder mer skärmyta, då vi tenderar att lämna lite utrymme i ytterkanterna på en widescreen-skärm. Skärmen har en betraktningsvinkel på 178 grader och skyddar våra ögon mot blått ljus och kan leverera 1,07 miljarder färger med 95% DCI-P3 och 100% sRGB-färgomfång. Men hur glada vi än blir av färgerna så tar upplösningen ifrån oss en del av den lyckan.

Skärmen fungerar som extraskärm i vår setup..

Skärmen fungerar som extraskärm i vår setup.

Efter en tids användning så hamnar tillslut skärmen på sidan av och på högkant. Där en del av vårt arbete fortskrider. Textarbeten, mail och kommunikation gör sig ändå bra i lägre upplösning och vi slipper garanterat kisa för att tyda våra texter.

Detta är inte en skärm för hemmakontoret, den riktar sig tydligt till arbetsplatsen. Den lägre upplösningen riktar sig inte heller till oss som jobbar med media-innehåll. Text, grafer och universellt kontorsarbete passar den mycket bättre till.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!