Recensioner

Aqara G2H – både kamera och hubb

Den enkla vägen in i HomeKit

Aqara som är en del i Xiaomi har gjort flera kameror men äntligen har vi fått G2H

Det finns sedan tidigare en Aqara G2 kamera. Men för oss Appleanvändare så är H:et i G2H extra viktigt. Det är H som i HomeKit.

Homekit är Apples ramverk för att samla ihop smartahem-enheter från olika tillverkare. För att produkterna ska få lov att vara en del av Apples ramverk så behöver enheterna uppfylla vissa kriterier och sen få en certifiering av Apple.

G2H-kameran har fått en sådan certifiering och går enkelt att lägga till i HomeKit. Även om det annars är lätt att lägga till smartahem-produkter i Aqaras och Xiaomis Home appar så får vi än mer användning för kameran i Apples HomeKit. Detta genom att vi kan trigga produkter så som smarta lampor eller smarta lås som inte går in i Aqaras eller Xiaomis smartahem-system men som vi nu kan få in i Apples HomeKit tillsammans.

G2H Aqara camera

Apples HomeKit har även stöd för att lagra det som spelas in från kameran. Det görs genom Apple HomeKit Secure Video. Alla som har en iCloud-lagringsplan på 200 GB får automatiskt tillgång till att lagra video från en kamera och har man Apples stora lagringsplan på 2TB så får man tillgång till att lagra video från 5 olika kameror. Lagringen i sig tar inte upp något av det utrymme man betalar för utan är helt frikopplat från den kvoten. Det filmade materialet går att titta på genom HomeKit och det går även att dela filmklippen direkt från Apples Hem app.

Att lägga till kameran är för enkelt. Jag envisas med att inte läsa instruktionsböcker. Det skulle straffa sig här. Jag försökte en lång stund att få in kameran i mitt smarta hem genom att lägga till den i Xiaomis Home app. Men det går inte. Kameran kommer in i ens smarta hem på två sätt. Direkt i HomeKit genom att skanna QR-koden på undersidan eller genom Aqaras egna App.

G2H går alltså inte att lägga till i Xiaomis Home app. Den kommer inte heller dyka upp i Xiaomis Home app efter att man lagt till den i Aqaras app eller Homekit. Använder man inte Xiaomis Home app så är det här inte en stor sak. Men en hel del använder just Xiaomis Home app för att kontrollera sina Roborock dammsugare eller sina larmsystem och då är det bra att veta att den här kameran inte kommer in i appen. Kameran är inte bara en kamera och rörelsesensor utan även en hub för Aqara och HomeKit som vi ska kunna koppla slavenheter (Child Devices) till. Slavenheter är tillexempel rörelsesensor och temperaturmätare. Både Aqara och Mijia har små, prisvärda och snygga rörelsesensorer och temperaturmätare som genom att kopplas mot kameran (hubben) kommer dyka upp som separata enheter i HomeKit. Har du redan byggt en smart hem i Xiaomi så kommer inte heller enheterna dyka upp där om enheterna kopplas mot kameran. Så varför tar vi upp att Aqara hubben inte fungerar i Xiaomi Smart Home, Jo för när Aqara först släppte sin första homekit-kompatibla hub så rekommenderade Aqaras kundtjänst oss användare att använda just Xiaomi Smart Home framför Aqaras egna app. Anledningen till att hubben inte dyker upp i Xiaomis app är att Xiaomi inte än stödjer Apple HomeKit Secure Video.

Men väl i HomeKit så är allt guld och gröna skogar. Vi får upp kameran som ett videofönster längst ner i Apples Hem app. Vi får även upp kameran som en rörelsesensor som kan trigga scenarion och automatiseringar. Kameran har tillgång till Apples funktioner så som Ansiktsigenkänning från ditt iCloud-bildbibliotek (om du godkänner det) och möjligheten att välja aktivitetszoner.

Aqara G2H

Kameran har både mikrofon och högtalare vilket gör att kameran också kan få användning av Apples två-vägskommunikation i HomeKit. Det här är användbart som intercom när vi inte vill ropa eller gå genom halva huset för att kommunicera information mellan familjemedlemmar.

Designen är samma som vi såg på Aqara G2 kameran. Det har gjorts otaliga memes om att den skulle likna en minion från filmen Dumma Mej. Kameran kommer även i olika färger varav en är gul. De andra färgerna är blå, vit och röd. Oavsett filmreferenserna så är kameran enkel i sin utformning. Det är en stilren kamera i en mycket liten förpackning. Den mäter endast 82.4×56.5×50.5mm vilket gör det till en av de minsta kamerorna vi testat.

Kameran har en bottenplatta med magnet så att den går att fästa på alla metallytor. Kameran kommer även med en monterbar metallplatta att kunna fästa varhelst vi önskar, antingen med skruv eller den medföljande dubbelhäftande tejpen. Bottenplattan sitter fast med hävarm till kameran så kameran går att vinkla för optimal positionering.

Som så många andra smart hemprodukter så kopplar kameran enbart upp på 2,4 GHz nätet. Det här är inget större bekymmer om vi lägger till kameran direkt i HomeKit. Men är det genom Aqara appen så kan det vara hjälpsamt att ha ett nätverk som enkelt kan separera på 2,4 GHz och 5 GHz.

Bilden som kameran ger är en ultravidvinkel på 140°. Något som gör att bilden blir något deformerad. Men det här är en kamera för att kunna se så mycket som möjligt framför att få korrekt återgiven bild och då är 140° att föredra. Med 140° kan vi få överblick över ett helt rum. Upplösningen är på 1080p och återger en tillräckligt bra bild för att vi ska kunna se vad som sker i rummen. Kameran har även IR för att kunna ge oss en bra bild i mörker vilket vi får säga fungerar mycket bra.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!