Apple

Det här är HomeKit Secure Video

Apples senaste satsning

I höst kommer utvecklare av smarta kameror ha möjligheten att implementera stöd för HomeKit Secure Video som Apple visade upp på WWDC, men vad är det och hur kommer det fungera?

Så fungerar det idag

Om du har en smart kamera placerad i ditt hem idag så lagras dina klipp förmodligen i ett av tillverkarens egna moln. I många fall betalar vi även en separat månadskostnad för att komma åt dessa filmer. Användaren har ingen större kontroll över dessa videoklipp och många tillverkare analyserar även videoklippen för att kunna förbättra sin AI. Det finns dock undantag där bland annat Netatmo erbjuder lagring lokalt på minneskort.

Så vill Apple göra

HomeKit Secure Video ger användaren full kontroll över sina inspelade videoklipp, höjer i många fall säkerheten och kan även göra så månadskostnaden blir lägre. Det hela sköts via End-to-end-kryptering och precis som med HomeKit så agerar iPad, Apple TV eller HomePod som hub och all data analyseras direkt via dessa. Filerna laddas sedan upp till iCloud där materialet går att ladda ned eller titta på.

Vad kommer det kosta?

Videos kommer att lagras ”kostnadsfritt” i tio dagar om man har ett aktivt iCloud-konto på 200GB eller mer. Värt att notera är att dessa videos som lagras inte äter upp dina redan betalda gigabyte. Om du bara länkar en kamera till iCloud så krävs ett abonnemang på 200GB och det kostar 29 kronor per månad. Om du vill länka upp till fem kameror så måste du teckna eller inneha abonnemanget på 2TB som kostar 89 kronor per månad.

Har några tillverkare hoppat på detta?

Det är tre bolag som redan har meddelat att deras kunder kommer kunna använda HomeKit Secure Video med vissa av deras kameror och det är Netatmo, Logitech och Eufy. Om det kommer fler fram tills lansering i höst återstår att se.

Så är detta bra?

Vi tycker absolut att detta låter som en fantastiskt tjänst för alla som redan är inne i Apples ekosystem. Att dessutom ta kontrollen över sina eget material gör det förmodligen mer bekvämt för folk att ha kameror uppsatta i hemmet. Den största fördelen är att många redan idag betalar för utökad iCloud-lagring vilket gör att det går att säga upp månadskostnaden hos kameratillverkaren. Tjänsten kommer lanseras i höst i samband med lanseringen av Apples nya uppdateringar till iOS, watchOS, tvOS, iPadOS och macOS.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!