El-fordon

Elbilar med repor på batteripacken skrotas

Inte det miljövänligaste alternativet

Försäkringsbolag väljer att ersätta elbilsägare med en ny bil när det finns repor på batteripacken.

Det har dykt upp rapporter om att både mekaniker och försäkringsbolag klagar på svårigheterna att kontrollera batteripackens status efter en olycka. Något som gör att försäkringsbolagen ofta väljer att skrota batteripacken och ersätta med en helt ny bil istället för att ta kostnaderna för reparation.

Vissa biltillverkare har börjat ta hänsyn till problemet. General Motors har designat deras Ultium-batterier så att de kan repareras på modulnivå vilket minskar behovet av att byta ut hela batteripacket. Tesla går åt andra hållet och har investerat i en ny batteriteknik med större celler som kommer att vara en del av bilens chassi. Något som gör det nästintill omöjligt att reparera på samma sätt.

Om försäkringsbolagen fortsätter ersätta med nya elbilar i högre utsträckning på grund av enkla batterifel istället för att reparera dem, så lär det leda till högre försäkringskostnader för elbilsägare. Dessutom är det inte särskilt miljövänligt. Förhoppningsvis kommer biltillverkare och försäkringsbolag samarbeta mer i frågan för en bättre och mer hållbar framtid.

Via: Feber

Källa: Reuters

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!