Smarta Hem

En smart kolmonoxidvarnare är smart för ditt hem

Vi har testat senaste produkten från Netatmo och känner oss lite tryggare

Säkerhet i hemmet är något som bör tas på största allvar, även i våra smarta hem. Utöver våra brandvarnare kan vi också ha koll på kolmonoxiden i hemmen.

Franska företaget Netatmo presenterade för ett tag sedan sin Smart Carbon Monoxide Alarm, en smart kolmonoxidvarnare för våra hem. Varför ska man då ha en kolmonoxidvarnare? Kolmonoxid (CO) är en giftig lukt och färglös gas som är starkt giftig och lätt blandas med luften. Bara detta är ju en ganska bra anledning till att även kunna skydda sig mot denna i våra hem. Kolmonoxid kan förekomma i våra hem när bränslen som bensin, trä, kol, naturgas, propan, olja eller metan förbränns ofullständigt. Uppkomst i hemmet kan ske via ugnar, spisar, varmvattenberedare, gaspannor eller öppna spisar. Är nivåerna för höga eller om du utsätts för gasen en längre tid kan denna vara dödlig och bör därför tas på största allvar.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm övervakar kolmonoxidpartiklar i realtid och varnar via den inbyggda sirenen på 85 dB. Du får också notiser till din smartphone och kan agera därefter. Jag fick tillsänt mig ett recensionsexemplar och har tagit en närmare titt på vad den tillför i mitt smarta hem.

Förpackning & innehåll

Utseendet på förpackningen följer övriga produkter från Netatmo, åtminstone sedan de gjorde om sin grafiska profil så den följer en  orange färg. Vi ser tydligt vad det handlar om, realtidsvarningar, 85 dB siren, batteritid på 10 år samt att du inte behöver någon extra hub.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Baksidan av förpackningen listar lite mer informationen om produkten och om innehållet. Storleken på denna är 10 x 10 cm vilket gör den till en större variant än den som finns sedan tidigare från Fibaro. Vi ser också att den fungerar med Apple HomeKit.

När vi öppnat och packat upp innehållet så ser vi den smarta kolmonoxidmätaren, ett väggfäste, skruvar och pluggar samt dokumentation om produkten.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Själva enheten är stilren och gör inte mycket väsen av sig vilket är positivt. Det är enklare att installera och “glömma” bort en produkt som inte sticker ut men som man vill ska ha koll på saker och ting som händer. Den runda knappen på framsidan är en “mute”-knapp och används för att tysta alarmet. Den avvänds också för att testa enheten, genom att den hålls nere i 3 sekunder varpå ett ljudtest hörs samtidigt som de inbyggda LED-dioderna upptill lyser.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Baksidan av kolmonoxidmätaren har ett runt hål där väggfästet vrids på plats. Vi har också den unika koden för HomeKit som kan skannas av vid installation av enheten. Koden finns på manualen och som vanligt är det bra att skriva upp dessa någonstans eller använda en app som HomePass för att ha koll på sina olika koder i HomeKit.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Upptill finns tre olika symboler och LEDs som indikerar följande från vänster till höger; Power ON (grön) – Fel (orange) – Alarm (röd). Dessa blinkar också upp i sin färgprakt när du aktiverar enheten för första gången. Här syns också ett perforerat område i metall där nivåerna mäts och ljudet sprider sig från.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Överlag är det en snyggt och stilrent designad produkt som inte gör mycket väsen av sig när den monterats. Kanhända den är i största laget för att vara en sensor men jag misstänker att ett batteri som ska räcka i 10 år kanske kräver lite mer av enheten…

Installation i appen

Precis som med övriga produkter från Netatmo så installeras denna i deras app. Åtminstone i en av dessa då de har tre olika appar för sina konsumentprodukter i dagsläget vilket kan vara förvirrande (Netatmo, Home Coach och Security där den förstnämnda är för deras väderstation). I detta fall är det appen “Security” som ska användas vilken också används för deras säkerhetskameror och brandvarnare samt videodörrklockan.

Öppna appen och välj “Smart Kolmonoxidvarnare” och därefter är det enkelt att följa de olika anvisningarna i denna. Välj ditt hem och fortsätt sedan med installationen.

Netatmo installation

Se till att ha din HomeKit-kod i närheten och sedan läggs sensorn till i din Hem-app.

Netatmo installation

Välj var den ska placeras och ge den ett passande namn. I mitt fall har jag valt att installera kolmonoxidvarnaren i tvättstugan eftersom jag har en panna för naturgas där.

Netatmo installation

Lite sedvanlig väntan medan installationen slutförs och därefter bekräftas det hela i appen. Installationen tar inte många minuter vilket är tacksamt och sänker eventuella “krånglighetströsklar” som finns hos andra produkter. Du ser också en summering av vad enheten gör för dig och hur du ser detta i appen.

Netatmo installation

Ta till dig av informationen och se till att du vet vad som ska göras om den detekterar kolmonoxid i hemmet. Trycker du sedan lite längre på ikonen av kolmonoxidvarnaren i appen ser du en meny som ger valet av antingen statusvy eller ljudtest.

Netatmo installation

Väljer du ljudtest får du upp ett alternativ för att testa detta och precis som med en brandvarnare är det all idé att testa denna regelbundet, varför inte minst 1 gång om året den 1 december på brandvarnarens dag? Nu gör i och för sig enheten självtester med jämna mellanrum men ett extra test då och då är aldrig fel.

Netatmo installation

Ska jag klaga på något här under installationsprocessen så är det appen som hängs ut. Den är fortfarande inte en pedagogisk sådan i mina ögon och jag hoppas någon gång att Netatmo tar sig själv i kragen och fixar till detta. Att de har tre appar kan jag leva med men överlag är appen svårnavigerad och det är inte självklart hur du når de olika inställningarna i denna. Snabbt tryck på en ikon tar dig till en statusvy medan ett längre tryck ger dig andra alternativ. Därunder hittar du sedan fler möjligheter och det hela är lite bakvänt.

En annan sak som jag upplever som konstigt är statusen för wifi-nätverket. Den indikerar att testet misslyckades medan en koll i statusvyn visar att allt är okej. Detta är ett problem som jag även har med mina smarta brandvarnare från Netatmo (4 st). Enheterna fungerar bra, syns i såväl app som i HomeKit men indikerar ändå att mitt wifi-nätverk ska konfigureras – lite irriterande om jag ska vara ärlig. Allt är konfigurerat flertalet gånger men likväl säger statusen något annat och med tanke på att det sitter en accesspunkt för mitt mesh-nätverk endast 1 meter bort så är det inga problem med täckningen i huset. Nu är denna ansluten till mitt HomeKit-hem och då används Bluetooth Low Energy så jag kommer ändå att få varningar om jag inte är hemma men kör du den rakt upp och ner, helt fristående så krävs en fungerande wifi-signal för att ta emot varningar om du inte är hemma.

Användning i vardagen

Jag valde som tidigare nämnt att montera min kolmonoxidvarnare i tvättstugan där jag har en naturgaspanna. I mitt fall finns ingen öppen spis, gasspis eller annan förbränningsenhet som skulle kunna avge kolmonoxid så placeringen var ganska självklar. I den medföljande dokumentationen rekommenderas att placera en i varje rum men detta blir ganska kostsamt med tanke på att kolmonoxidvarnaren trots allt kostar strax över tusenlappen. Hade jag haft en öppen spis också hade jag med all säkerhet satt in några till, åtminstone en per våning i huset.

En statuslampa blinkar grönt 1 gång per minut och indikerar att allt är som det ska – trevligt och tryggt. Hos mig syns detta bäst på kvällen när det är mörkt i tvättstugan och endast lite annat i prylväg lyser upp och blinkar till då och då.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm är en produkt som inte gör mycket väsen av sig när den är monterad. Den finns där för sin säkerhet och trygghet och helst av allt vill du egentligen aldrig veta av den. Får du höra den så gäller det att agera snabbt och ta sig ut men också att se till att hemmet ventileras ordentligt varpå en felsökning får göras om varför den larmade.

Jag har utfört en del självtester och även via appen och då fungerar den som den ska. Praktiska tester har jag valt bort av olika anledningar då det kräver lite extra jobb för att testa på riktigt, orkar inte dra en slang från bilens avgasrör in i tvättstugan och vill heller inte orsaka ett läckage från gaspannan men jag litar på att den gör vad den ska.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!