Recensioner

Ett par hörlurar med intressant design men är de bra?

Nya Sony LinkBuds har tagit design och funktion för ljudet ett steg längre

Hörlurar har i mångt och mycket följt en och samma mall genom åren när det gäller design. Därför är det kul att se att Sony tar ut svängarna med sina LinkBuds.

För ett par veckor sedan presenterade Sony sina nya hörlurar, LinkBuds och dessa blev genast en snackis för sin udda design. Det handlar om en ringformad och öppen design där du ska kunna lyssna på musik men samtidigt vara närvarande i vad som händer kring dig. Intressant tankegång då många nuförtiden mer eller mindre isolerar sig med sina lurar och i sin egen värld. Vid pressbriefingen av dessa nya hörlurar var det även designen som fick mycket fokus men givetvis även ljudet. Så när jag blev tillfrågad om att testa ett par LinkBuds så var det givetvis intressant men vad tycker jag då om dessa?

Förpackning & innehåll

Sony ska ha stor eloge för att, som företag, sälla sig till den växande skara av företag som tänker mer och mer på miljön. Förpackningen är helt befriad från plast vilket är trevligt att se. Faktum är att en stor del av hörlurarna är tillverkade av återvunnen plast vilket ger dessa ett svagt, gråmelerat utseende. Sony LinkBuds finns i två färger, vit och grå även om den vita varianten som jag testat är mer grå än vit och den grå ser ut att var mer åt det mörkgrå hållet. En petitess men varför kalla den för vit?

Sony LinkBuds

Ytteromslaget av förpackningen visar upp en “resväskeliknande” liten kartong som ger ett miljövänligt intryck. LinkBuds är präglat i kartongen vilket ger ett lite proffsigare intryck men å andra sidan, det är en kartong men det handlar om vilket intryck du får av produkten.

Sony LinkBuds

Lyft på locket och därunder ligger hörlurarna i sitt laddfodral. När man lyfter upp innanmätet syns en liten snabbguide så att du kan komma igång med lyssnandet. Men, det kräver först lite installation vilket vi återkommer till längre fram.

Sony LinkBuds

Innehållet består av själva hörlurarna som visar sig vara riktigt små faktiskt. Och lätta! De väger in på endast 4,1 gram per styck och det är faktiskt imponerande att man idag lyckas trycka in en massa teknik i något så litet. En laddkabel, USB A till USB C medföljer också samt lite tryckt information och till sist ser vi de små “plastringarna” som används för att fixera hörlurarna i öronen. Dessa kommer i totalt 5 olika storlekar så att de bör passa de flesta öronen.

Sony LinkBuds

Installation

Förr i tiden köpte man ett par hörlurar och tryckte in dessa i öronen och i någon form av freestyle, MP3-spelare och senare mobiltelefon. Givetvis var detta då en kabelförsedd hörlur och nuförtiden krävs ett par steg extra innan du är redo att börja lyssna.

För att komma igång behöver du ladda ner appen Sony Headphones Connect som finns för både iOS och Android. Välj region och skapa sedan ett konto för att kunna dra full nytta av dina LinkBuds. Pluspoäng för att de ger flertalet olika möjligheter att registrera dig och logga in.

Sonly LinkBuds installation

Nu börjar inställningsprocessen och här gäller det att ha tungan rätt i mun för det handlar om ganska många olika steg innan du faktiskt är klar för lyssning. De skärmdumpar jag tagit med här är inte alla, jag sållade bort en hel del som har med vissa inställningar att göra men framför allt något som Sony fokuserar lite väl mycket på; Aktivitet. Av någon anledning så är det möjligt att samla en massa badges beroende på ditt lyssnarbeteende. Jag vet i ärlighetens namn inte riktigt vad detta tillför men jag kanske är för gammal för att fatta vitsen med en massa utmärkelser som bara jag själv ser…

Sonly LinkBuds installation

Hörlurarna har stöd för 360 Reality Audio vilket kräver lite mer av dig som användare under inställningsprocessen. Fotografera dina öron från olika vinklar och sedan analyseras detta för att ge en bättre ljudbild. Dock handlar detta, såvitt jag förstått, bara om nytta i de appar eller tjänster som stöder funktionen 360 Reality Audio vilket inte var några som jag använder i vardagen. Så jag missar kanske något här. Eller inte. Den som lever får se.

Sonly LinkBuds installation

I vilket fall som helst så lyckades jag fotografera mina öron och sedan analyserades det hela i appen. Det blir ett par extra inställningssteg här innan du kan gå vidare med mer individuella inställningar av ljudet.

Sonly LinkBuds installation

Sony har trots de många olika stegen ansträngt sig för att göra en hyfsat tydlig och pedagogisk process när det gäller inställningarna av hörlurarna. Du kan också aktivera röstassistans i hörlurarna då dessa stöder såväl Amazon Alexa som Google Assistent.

Sonly LinkBuds installation

När det mesta är inställt i appen kan du se status över hur mycket kapacitet som finns kvar i såväl lurarna som i laddfodralet. Här visas också det som spelas upp samt nivån på volymen.

Det är också möjligt att få lite mer handledning kring hur du bär dina nya LinkBuds för bästa resultat. Nu återkommer vi dessutom till det här med märken (badges). Återigen undrar jag vad detta tillför det hela då jag för egen del kommer att använda dessa för att lyssna på musik eller ljudböcker, antingen på väg till jobbet, på jobbet, på väg hem från jobbet eller om jag är ute och går. Jag behöver inte någon uppmärksamhet kring detta, jag är nöjd så länge de gör vad de ska.

Sonly LinkBuds installation

Skärmdumpen nedan säger inte så mycket då den togs vid installationstillfället. Efter ett par veckors användandet ser det givetvis annorlunda ut. Du kan justera ljudet i appen samt slutföra inställningen för 360 Reality Audio om du ännu inte gjort detta.

Sonly LinkBuds installation

Här bör du dessutom vara uppmärksam på att om du aktiverar för många funktioner så påverkar detta också batteriförbrukningen i hörlurarna. Så, tänk dig för vad du är ute efter – funktioner eller batteritid. Batteritiden är för övrigt upp till 5,5 timmar per laddning och ytterligare 12 timmar kan klämmas fram via laddfodralet.

Det går att ställa in vad som ska hända när du fingrar invid hörlurarna. Precis, invid och inte på då dessa är konstruerade på så vis att de känner av när du trycker på området framför örat och agerar därefter. Du ska alltså inte trycka på själva hörluren utan framför så konstruktionen skiljer sig åt jämfört med de flesta andra hörlurar på marknaden. Det fungerar faktiskt riktigt bra när du väl får kläm på det. Mitt problem är väl att jag växlar mellan olika typer av hörlurar och ibland tycker muskelminnet något annat…

Sony LinkBuds marknadsförs som ett par hörlurar där du är uppkopplad till vardagslivet. Med sin öppna design så får du inte bara ljud i form av musik eller ljudböcker i öronen utan du hör även vad som händer runt omkring dig.

Sonly LinkBuds installation

LinkBuds stöder även Spotify Tap vilket förenklar uppspelning av musik från strömningstjänsten. Under fliken “Tjänster” kan du fördjupa dig mer i de olika inställningarna. Det ska sägas att Sony LinkBuds bjuder på en hel del inställningar så troligtvis lär de flesta användare hitta det som passar just dem.

Har du stoppat ner dina LinkBuds i laddfodralet försvinner de också från appen och behöver i så fall anslutas igen för att dyka upp. Kan vara bra att känna till så ingen panik uppstår…

Sonly LinkBuds installation

Användning i vardagen

Hur har då Sony LinkBuds fungerat i vardagen för mig? Ganska bra tycker jag faktiskt, de har sina fördelar men också lite nackdelar om jag ska vara helt ärlig. Till vardags använder jag antingen ett par Bose QuietComfort 35 eller ett par Apple AirPods (3:e gen) för att lyssna på mina ljudböcker eller spellistor från Spotify. Båda har sina unika egenskaper i form av brusreducering, hög komfort eller låg vikt och hyfsat bra med bas vilket jag uppskattar som den hårdrockare jag är. Så hur står sig ett par LinkBuds jämfört med vad jag är van vid? Både bra och dåligt tycker jag.

En stor fördel är att när du väl satt dessa i öronen så märker du knappt av hörlurarna. Den låga vikten om 4,1 gram per lur får dig att fundera efter ett tag om du verkligen har något i öronen så pluspoäng för detta. Jag gillar också att de är perfekta att använda på jobbet då de släpper genom omgivningens ljud så om någon kallar på mig så hör jag faktiskt detta till skillnad mot om jag har ett par andra hörlurar. Detta är smart och praktiskt, åtminstone när jag är på jobbet men utanför jobbet är det mindre funktionellt. Knallar du ut på lunchen med hörlurarna i så gör du bäst i att ha musik och inte en ljudbok. Då blir det omgivande ljudet alltför påtagligt och det blir svårt att höra uppläsaren så utanför kontoret föredrar jag musik.

Samma problem uppstår när jag sitter på tåget till och från jobbet. Vill jag lyssna på min ljudbok så är detta svårt oavsett vilken volym du väljer, de andra passagerarnas samtal smiter in och det blir svårt att fokusera på vad boken handlar om. Här blir det återigen musik vilket fungerar bättre. Jag förstår poängen med att man ska vara ett med omgivningen men ibland vill man faktiskt isolera sig och då fungerar LinkBuds tyvärr sämre. Även om det finns en funktion som ökar ljudet i hörlurarna (adaptiv volymkontroll) om omgivningens snack ökar så tycker jag inte att det blir tillräckligt bra. Men, det kanske fungerar bättre hos en del användare än hos mig – vem vet?

Sony LinkBuds

Jag nämnde att jag till vardags använder ett par lurar från Apple och jämförelsevis ser det ut så här. Båda laddfodralen är små och lätta, i LinkBuds fall så mäter detta 4,5 x 4,0 x 3,0 centimeter och vikten är låga 33 gram utan hörlurarna. Ett litet och smidigt format även om det är lite tjockare och bulligare än fodralet från Apple. Detta ger ytterligare 12 timmars speltid vid full laddning vilket gör att du bör klara dig en hel dag vid hyfsat normal användning.

Sony LinkBuds

Så här ser det ut när du öppnar upp laddfodralen. Sony LinkBuds är lätta att ta i och ur, faktiskt lite lättare än AirPodsen då dessa kräver lite mer pincettgrepp av dig.

Formmässigt är det svårt att göra en jämförelse. Konstruktionerna är helt enkelt väldigt olika och båda har sina fördelar tycker jag men en sak som sticker ut ganska tydligt är avsaknaden av bas i Sony LinkBuds. Visst finns här lite grann men den öppna konstruktionen gör att du inte får in basen lika tydligt i öronen som hos ett par konventionella hörlurar. Detta är lite synd tycker jag och det gör att de lämpar sig bättre för ljudböcker än musik i vissa lägen. Eller beroende på vad du väljer att lyssna på. Är det lägre musik i bakgrunden på kontoret så fungerar det men ska du överrösta ett par snackiga typer på tåget så är det betydligt svårare och ljudbilden blir fattigare.

Sony LinkBuds

Sony LinkBuds sitter oförskämt bra i öronen. När du väl valt rätt gummiring vill säga men då det följer med 5 olika så är det bara att prova sig fram. Personligen tycker jag att de sitter bättre än mina AirPods som kan åka ur lite väl hastigt om de stöter vid en krage på jackan eller bara får för sig att hoppa ur vid någon rörelse – detta har inte hänt med LinkBuds så pluspoäng för den annorlunda konstruktionen här.

Det ska dessutom sägas att Sony LinkBuds INTE har någon aktiv brusreducering som en del andra lurar i högre prisklassen har. Konstruktionen medger helt enkelt inte detta och då syftet är att du ska vara ett med omgivningen så får du med lite omgivningsbrus på köpet.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!