Recensioner

Få lite mindfulness i hemmet med smart teknik

Vi har testat VOCOlinc Ripple Smart Diffuser och gillar enkelheten med denna

Hur skapar du mysig känsla i ditt smarta hem som dessutom ökar välmåendet? En idé kan vara att addera en smart doftspridare eller air diffuser som de också kallas.

När många av oss nu återigen återgått till att arbeta hemifrån så kanske det är dags att piffa upp luften inomhus på ett eller annat sätt. Att vi tillbringar nästan 90 procent av vår vakna tid inomhus är inget vi borde stoltsera med och vi bör därför ta oss en funderare kring vår inomhusluft. Ett bra tips är att införskaffa en luftrenare som kan hjälpa till att fixa bort partiklar av olika slag i hemmet. Givetvis kan vi komplettera med en luftkvalitetsmätare som indikerar när luften är tung och när det är dags att vädra lite genom att öppna ett fönster för en stund.

Vad mer kan vi göra för att må lite bättre i våra hem? En sak kan vara att fixa lite mindfulness i vardagen, lite egentid där du bara slappnar av och låter kroppen återhämta sig lite efter arbetsdagen. För att komma i rätt stämning kan en doftspridare hjälpa till genom att sprida lite välmående i form av lite citrus, lavendel eller eukalyptusdofter i hemmet. Nu kan du fixa till detta hyfsat enkelt med hjälp av lite smart teknik, denna gång från tjeckiska företaget VOCOlinc. Deras air diffuser kommer med stöd för Apple HomeKit, Google Home och Amazon Alexa så fritt fram att integrera i ditt smarta hem. Huruvida den gör vad den ska och om jag mår bättre har vi tagit reda på i denna recension.

Förpackning & innehåll

RPL, eller Ripple Smart Diffuser från VOCOlinc är en ny och relativt liten air diffuser som har stöd för Apple HomeKit vilket är den plattform som det mesta av mitt smarta hem är byggt kring. Smarta air diffusers (eller doftspridare som är den mer korrekta benämningen på svenska) har funnits ute på marknaden ett tag och då från olika företag som t ex Meross och nämnda VOCOlinc. Ofta har dessa haft en formgivning som påminner om en vas och storleksmässigt har de varit lite större så denna betydligt mindre variant beställdes hem häromveckan direkt från deras hemsida.

Förpackningen är enkelt designad och visar tydligt vad det är för produkt. Vi ser en ström av vattenånga upptill och ovandelen kan visa belysning i olika färger. Nertill finns tre fysiska knappar för styrning av doftspridaren.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Baksidan visar upp en del tekniska specifikationer och denna enhet ansluts till ditt nätverk, 2,4 GHz så det krävs ingen extra hub vilket är positivt. Givetvis förutsätts att du har ett väl fungerande nätverk som tål att du lägger till fler enheter men för de flesta användare är detta ett mindre problem idag.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

När vi packat upp innehållet ser vi att det är relativt få delar. Själva enheten, en strömadapter och lite dokumentation om hur du kommer igång. Dessutom har vi den trattliknande och löstagbara delen som leder vattenångan ut ur doftspridaren.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Sett ovanifrån så har vi bottendelen längst ner till höger vilket också är behållaren där du fyller på vatten. Denna rymmer 220 ml och kan köras upp till 8 timmar. Den trattliknande delen upp till höger placeras ovanpå bottendelen och därefter sätter du ytterhöljet på plats. Ingen direkt avancerad konstruktion sett ur ett användarperspektiv så enkelheten är satt i fokus här.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Så här ser enheten ut och den mäter knappt 16 cm på höjden vilket gör att den inte tar så mycket plats. Allting är tillverkat i plast och den väger inte speciellt mycket. Upptill har den en transparent del i vågig design, lite som vågor på vatten om man vill och det är också här som det flerfärgade ljuset lyser upp. Det finns LED-dioder i bottenplattan som kan visa upp till 16 miljoner olika färger så det är bara att välja vad du vill ha när du vill slappna av för en stund. Du kan också välja ett rullande schema där färgerna skiftar löpande och skapar lite mysig stämning i hemmet. Även ljusstyrkan kan justeras om du vill ha en mer dämpad belysning.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Ett tips är att placera enheten på ett plant underlag eftersom den inte väger så mycket och för att det finns vatten i den. Du vill vara säker på att den inte välter så har du husdjur så kanske du ska fundera över placeringen, det kan ju vara så att de vill “leka” med vattenångan som strömmar ut upptill.

Installation i appen

Att installerat VOCOlinc Ripple Smart Diffuser är inte svårare än att installera någon annan enhet för ditt hem. Antingen kan du lägga till den direkt i HomeKit via den bifogade koden eller så laddar du ner appen från VOCOlinc och gör installationen där. Som vanligt gäller att du oftast har fler funktioner tillgängliga via den egna appen än via HomeKit så jag installerade via VOCOlinc-appen.

När du öppnar appen kan du välja att ta ställning till hur du vill installera, antingen via “HomeKit Mode” eller “Multi-system Mode”. Då jag utöver HomeKit också använder mig av både Google Home och Amazon Alexa så blir det senare valet det jag kör på. Skapa ett konto, döp ditt hem och sedan kan du, om du vill lägga till olika rum precis som i de flesta appar för smarta hem.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Välj vilken produkt som ska läggas till, i detta fall är det under fliken “Wellbeing” du hittar Ripple. Här syns också företagets två andra doftspridare som är av modell större och vilken du väljer har att göra med hur ofta du vill fylla på vattentanken eller hur mycket stämningsbelysning du vill få ut av doftspridaren. Klicka på “Ripple” och följ sedan instruktionerna.

Då jag vill få in den i HomeKit så väljer jag detta alternativ. Dock förvånas jag över att den i HomeKit kategoriseras som en “Fläkt” vilket väl inte är helt korrekt. Å andra sidan så dras HomeKit fortfarande med en del brister när det gäller just kategorisering av smarta enheter. Ett exempel på detta är att luftfuktare och robotdammsugare fortfarande inte finns som enheter i HomeKit vilket år 2022 är lite förvånansvärt. Å andra sidan så lär detta med all säkerhet rättas till när IoT-standarden Matter lanseras senare under året – det blir svårt att kalla enheterna för något annat än vad de faktiskt är då misstänker jag… Tilläggas bör att den får samma ikon som en luftfuktare/luftrenare i Google Home vilket väl är mer rättvisande.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Enheten ansluts via ditt 2,4 GHz wifi-nätverk och sedan anger du placering av denna i ditt hem. Passa på att döp om enheten om du vill eller kör vidare på det föreslagna namnet.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Information om fläkten var det visst tal om sedan men VOCOlinc Ripple Smart Diffuser exponeras som två olika enheter i HomeKit; fläkt och belysning och dessa kan styras separat om du vill. Med andra ord så behöver du inte ha igång belysning om du bara vill ha lite vattenånga i rummet och vice versa, kör enbart belysning om du inte vill ha vattenånga.

Då detta är den första produkten från VOCOlinc så ser det lite ensamt ut i deras app men de har betydligt fler produkter för ditt hem om du blir nyfiken.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Via den egna appen ser du att det även här visas upp två funktioner; Ripple och Mood Light. Varje läge erbjuder olika inställningsmöjligheter och du kan schemalägga den att starta på en specifik tid vilket kan vara bra när du vill ha en stunds återhämtning.

Det finns två olika hastigheter för vattenångan, 1 och 2 och givetvis tar vattnet i tanken slut snabbare om du kör på den högre hastigheten. Under inställningar kan du välja att få en notis om vattnet tar slut och det är dags att fylla på.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Inställningar för belysning finns också och olika effekter kan väljas; Flow (som skiftar mellan olika färger), Blink (som blinkar mellan olika färger) samt Breathe (ett mellanting av de två första). Du kan ställa in intervallen som belysningen ska skifta mellan samt ljusstyrkan. Schemalägg belysning eller välj vilken färg du trivs bäst med om du vill använda den som en stämningsbelysning.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Appen är enkel att navigera i och ställer inga höga krav på dig som användare. I HomeKit är det dock lite mer sparsmakat där du för vattenångan kan välja “hastighet”, antingen 50% eller 100%. Belysningen styrs på samma sätt som en vanlig ljuskälla, du väljer vilken färg du vill ha och sen är det bra med det. Som sagt, vill du ha de olika effekterna från enheten så får du använda VOCOlinc-appen för detta.

Användning i vardagen

Varför köpte jag då denna? Ja, inte är det för att använda den som en luftfuktare, för detta har jag en från Xiaomi som har betydligt större vattentank (även om denna inte går in i HomeKit). Nej, jag köpte den för att sprida lite dofter i hemmet och se om jag känner lite mer välmående när det är dags för en paus. För detta har jag köpt hem lite olika esoteriska oljor (lavendel, soft citrus, tea tree, eukalyptus, mint, sweet orange) som är tänkta att droppas i vattentanken. Ett litet varningens finger här: DET RÄCKER MED TVÅ DROPPAR!!!

Vid första användningen råkade jag nog kanske ta lite väl många droppar i vattnet vilket resulterade i huvudvärk istället för välmående. Så, det blev därefter endast 2 droppar i vattnet vilket visade sig fungera mycket bättre. Nu sprids en behaglig doft av vald doft i rummet och det känns som att jag slappnar av lite faktiskt. Belysningen från enheten finns där men jag skulle inte säga att den bidrar med så mycket mysig stämning men å andra sidan så får jag det från diverse andra smarta enheter i hemmet.

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Bilderna gör väl inte produkten full rättvisa men när man växlar mellan olika färger så blir det ganska stämningsfullt, åtminstone i närheten där den är placerad. Den lyser inte upp ett helt rum men själva doftspridaren ska fungera för rum upp till 30 kvm, vilket säkert stämmer. Mitt kontor är väl hälften så stort men effekten är påtaglig här. Det luktar gott här och man får faktiskt lite feelgood-känsla. .

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

Som pryl är den väl inte helt nödvändig men å andra sidan så finns det redan ganska många sådana i mitt hem. Se det mer som en kul pryl som sprider lite väldoftande lukter omkring sig. För mig, på mitt hemmakontor fungerar den bra men jag kan tänka mig att den även kan fungera bra i en mindre reception eller i en behandlingssalong av något slag. Den är inte speciellt dyr, cirka 350 kronor så du står och faller inte med inköpet om du inte skulle vara helt nöjd.

Storleksmässigt är den relativt liten och inte som en stor luftfuktare om man nu inte läser och mäter ordentligt. Här är den placerad bredvid en vanlig Nest Hub och även om den ser förvrängd ut så är den helt rund så tänk inte på detta…

Vocolinc Ripple Smart Diffuser

På de tre fysiska knapparna nertill kan du kontrollera mängden vattenånga, sätta en timer på 2, 4 eller 6 timmar samt aktivera belysningen samt ändra färg. Praktiskt om man inte har appen tillgänglig eller känner för att styra detta via rösten.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!