Recensioner

Filmfantastens mobilskal för iPhone 15 Pro

Är du rädd om din mobil så lägg en peng på att skydda den

Mobiltelefonen är idag en av de mer uppskattade prylarna som vi gärna bär med oss hela tiden. Men, är vi duktiga på att skydda denna på bästa sätt?

Utan att överdriva så har nog alla som ägt en mobiltelefon genom åren varit med om att denna råkat ut för en olycka. Beroende på hur mobilen landar så kan det också bli ett väldigt varierat resultat med allt från en sprucken skärm till en baksida med mosaikmönster. Lika förargligt oavsett vilket och även den minsta skråma eller rispa kan få en att anamma samma problematik som en liten såsfläck på skjortan. Man vet att den finns där och kan inte låta bli att titta på den (även om skjortfläcken kan åtgärdas betydligt enklare).

Därför är det idag ganska vanligt att vi till en nyinköpt mobiltelefon också investerar i ett skal av något slag. Just marknaden för mobilskal idag omsätter enorma belopp och alla vill vara först när en ny modell lanserats. Mobiltillbehörstillverkaren Zagg ligger inte på latsidan när det lanseras nya mobiler från Apple, Google och Samsung för att nämna några. Vi fick tillsänt oss ett av deras nyare mobilskal för en iPhone 15 Pro, ett skal som nu testats under ett par veckors tid. Hur står sig detta mot ett originalskal från Apple?

Detta är mobilskalet Zagg Crystal Palace iPhone 15 Pro

Mobilskalet Zagg Crystal Palace Snap with Kickstand Ultra Slim är kanske inte världens mest genomtänkta produktnamn men det beskriver i varje fall vad det handlar om. Detta är ett transparent skal avsett för iPhone 15 Pro och det har ett inbyggt litet stativ som kan fällas ut vid behov. Skalet är dessutom kompatibelt med MagSafe-tekniken från Apple vilket innebär att det stöder trådlös laddning samt de tillbehör som finns på marknaden.

Skalet är tillverkad i materialet Grafen som anses vara ett av världens tåligaste material (faktiskt hårdare än diamant dessutom). Det är mjukt men ändå tåligt och ska klara fall från hela fyra meter utan att mobiltelefonen skadas vilket låter imponerande. Dock så kommer inget fyra meters falltest att utföras för denna recension då mobilen värdesätts alldeles för högt för att våga riskera något…

I förpackningen hittar vi själva skalet som har den inbyggda magneten för att kunna stödja MagSafe. Utrymme för mobiltelefonens kameraö finns också och nertill syns det lilla infällbara stativet. Materialet som använts är även reptåligt så ingen risk att mobilskalet ser ut som en skridskobana efter en tids användning.

Insidan visar upp magneten samt produktnamnet och mobilskalet ger ett kvalitativt intryck, ingen sladdrig plast här utan det känns stabilt men ändå flexibelt. Även materialet är behandlat för att inte gulna vilket inte alltid är fallet med transparenta mobilskal. Som en extra bonus har de även en antibakteriell behandling.

Så här ser det ut när man fäller ut stativet, bara att använda nageln för att lyfta upp det från skalet. Det finns ett visst motstånd här vilket är bra eftersom det tyder på att det inte lär fälla ihop sig själv under användning.

Den utfällbara delen är tillverkad i metall vilket ökar kvalitetskänslan och det märks att Zagg kan det här med mobila tillbehör. Genom åren har man beskådat en hel del mobilskal som varit av typen slit-och-släng vilket inte gläder mer än tillverkarna. Mindre bra för miljön dessutom…

Utfällt så lutar mobilen något vilket underlättar när man vill titta på något på skärmen. Att inte fler upptäcker fördelarna med en konstruktion som denna är lite konstig då man varje dag ser folk på tåget som gladeligen sitter och håller telefonen på bordet framför sig under hela resan. Det finns ju lösningar men visst, inte alla tänker på det som kanske inte är helt självklart.

Oavsett vilket så är kombinationen av ett skyddande skal och ett litet stativ som fälls ut bra på många sätt. Just denna variant är i transparent material men Zagg har även ett svart mobilskal också med stativ så det finns andra möjligheter.

Användning av Zagg Crystal Palace iPhone 15 Pro

Det här med skal till sin mobiltelefon är ju som smaken och baken. En del köper bara för att skydda sin dyrt inköpta mobiltelefon medan det för andra är en accessoar som gärna får synas. Undertecknad är av kategorin användare som bara vill skydda mobilen, helst utan att denna göms undan eller döljs så det har genom åren blivit mestadels transparenta skal eller varianter i läder. Viktigt har varit att de inte bygger på för mycket på mobilen, vill liksom inte att den ska bli för tjock eller klumpig även om den gärna får skyddas.

I samband med att årets modeller av iPhone lanserades så beställdes också en iPhone 15 Pro och till denna ett sedvanligt, diskret mobilskal – också detta direkt från Apple. Detta innebär att vi har något att jämföra med när vi nu testat Zagg Crystal Palace iPhone 15 Pro under ett par veckors tid. Trots sina likheter så finns det ändå ett par skillnader som är värda att ta upp. Skalet från Zagg är lite tjockare vilket innebär att mobilen upplevs som något större.

Givetvis behöver det vara lite tjockare än originalskalet från Apple, det ska ju ändå få plats ett litet ställ som fälls ut. Trots detta har Zagg gjort ett bra jobb och inte lagt till så mycket på skalet.

Bortsett från likheterna så är den större skillnaden att Zaggs skal skyddar mobilen hela vägen runt vilket inte är fallet med Apples. Här är det öppet nertill vilket i sig ökar risken för skador om mobilen tappas olyckligt så denna oskyddade sida får sig en smäll.

Men hur fungerar då skalet i vardagen? Jodå, alldeles utmärkt ska erkännas. Den stora grejen med ett skal som detta är ju att det finns ett litet stativ, eller stödben som de själva kallar det, att fälla ut. Detta är i sig en lysande idé, speciellt för dig som ofta tittar på film, videos eller vill ha händerna fria när media konsumeras via mobiltelefonen.

Det är enkelt att fälla ut det lilla stödbenet och mobilen står stadigt utan att kasa runt. Konstruktionen känns bra och inte som något billigt från ett lågprisvarumärke utan här andas det ändå kvalitet i produkten vilket är skönt.

Det går att justera lutningen av mobilen så att eventuella reflektioner minimeras när något ska tittas på. Att kunna ställa ifrån sig mobilen när man vill titta på något är faktiskt ganska befriande och inte minst avslappnande.

Vad som dock inte fungerar alltid är att använda stödet med mobilen ståendes – om man glömmer bort att fälla ut stödet hela vägen så kommer mobilen att tippa över. Det räcker nämligen att det bara saknas en liten del av det som ska fällas ut för att den tippar.

Men, se bara till att vinkla ut det helt så går det att använda utan problem för stående förvaring av mobilen på skrivbordet. Perfekt när man kommer till arbetet och behöver ställa undan mobilen men ändå ha koll på eventuella notiser.

En sak som undertecknad ofta lägger märke till vid den dagliga pendlingen är att ovanligt många mobilanvändare använder ett skyddande skal för sina älskade mobiler. Men, i många fall så är dessa gulnade, slitna, spruckna och ger ett allmänt skabbigt intryck och ibland syns kostymnissen hala upp sin mobil och svara på samtal där skalet ser ut som något som överlevt ett par jordskred med spruckna skärmskydd som viks upp i kanterna. Vill man inte skydda en mobil som kanske kostar en halv månadslön på ett bättre och inte minst snyggare sätt – vad tycker ni?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!