Livsstil

Fira Kanelbullens dag med en hembakad Whiskeybulle

Ptja, varför inte?

Linn Utbult som vann Hela Sverige Bakar har kryddat upp den klassiska kanelbullen och gjort en vuxenvariant som barnen får hålla sig borta ifrån och nu kan du baka den hemma.

Imorgon den 4 oktober är det kanelbullens dag och vill du lyxa till det lite extra och göra en kanelbulle med lite drag i så kan du baka dig en egen whiskybulle. Linn har valt att ge kanelbullen en touch av whisky i kanelfyllningen och sedan toppas även bullen med en pensling av whiskeysockerlag.

En Whiskeybulle är en perfekt mix av Sverige och Irland och ett bakverk som alla kan tycka om. Hemligheten bakom smakupplevelsen är, förutom massvis med smör och kärlek, även en ordentlig skvätt Tullamore D.E.W. i både fyllningen och sockerlagen, säger Linn Utbult.

Är du sugen på att baka en plåt med dessa bullar så har du receptet nedan:

Vetedeg

    • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
    • 50 g jäst
    • 1 ½ dl strösocker
    • 1 msk vaniljsocker
    • 2 tsk mortlad kardemumma
    • 1 tsk malen kanel
    • 1 ägg
    • Ca 14 – 15 dl vetemjöl
    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk salt
    • Kanelfyllning
    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 ½ msk Tullamore D.E.W.
    • 1 dl strösocker
    • 1 dl farinsocker
    • 3 msk mald kanel
    • 1 msk vetemjöl
    • 1 rejäl nypa flingsalt

Äggpensling

    • 1 ägg
    • 1 msk mjölk eller vatten
    • 1 nypa salt
    • Råsocker till garnering
    • Whiskeysockerlag till pensling
    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker
    • 2 msk Tullamore D.E.W.

Gör så här:

1. Smula jästen och häll på mjölken, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, ägg, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel.

2. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt för vi vill undvika en torr deg. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk, lättjobbad och glansig deg. Har du ingen köksassistent får du lägga till 10 minuter knådande.

3. Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.

4. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen.

5. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen.

6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 – 3 timmar, till dubbel storlek.

7. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig). Koka upp socker, vatten och whiskey tills sockret smält helt, ställ åt sidan.

8. Vispa ihop ägg, mjöl och salt lite snabbt i en skål. Pensla bullarna noggrant och strö över rikligt med rårörsocker. Grädda bullarna i ca 8 – 10 minuter tills dom fått fin färg. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

Via pressmeddelande

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!