Fler tillslag mot undertextsajter att vänta

Undertexter.se

Det är som förväntat ett upphovsrättsbrott som åklagaren bakom tillslaget mot Undertexter.se misstänker personerna eller personen bakom sajten för. Enligt åklagare Fredrik Ingblad är manuset i sig inklusive replikerna upphovsrättsskyddade och att undertexterna – översatta eller ej – är olagliga kopior av dessa.

Igår morse gjorde polisen ett tillslag i Helsingborg och Stockholm. En person togs in till förhör, han förnekar brott. Detta enligt Sverigesradio.se.

Undertexter.se skriver man

Vi måste göra allt vi kan för att stoppa antipiraterna som försöker inte minst stoppa din och min rätt att sprida tolkning av dialog men även sprindningen av Svensk kultur. Ska Hollywood verkligen få sätta hörselskydd på biobesökaren? Det tycker inte jag. More news coming soon greedy hollywood…“.

Igår pekade Undertexter ut Henrik Pontén och Rättighetsalliansen/Antipiratbyrån som drivande av tillslaget. Detta bekräftas av Sara Lindbäck, Jurist på Antipiratbyrån i ett mail till oss.

“Det stämmer att polisen igår gjorde ett tillslag mot siten undertexter.se. [..]. På undertexter publicerade piraterna svenska översättningar till mängder av filmer. Det fanns även stora mängder annonser, vilket innebär att innehavaren tjänade pengar på att utnyttja andras verk.

Det finns flera orsaker till att vi agerar mot undertexter. Dels handlar det ofta om piratöversättningar av filmer som ännu inte haft svensk premiär eller fortfarande går på bio. Dels är översättningarna inte godkända av rättighetshavarna. Se gärna filmerna, men se till att de som skapat dem är de som får betalt, inte pirattjänsterna. På så sätt kan nya filmer finansieras vilket gynnar alla.

Det är inget nytt att rättighetshavare agerar mot den här typen av tjänster. För en tid sedan åtalades och dömdes innehavaren av den norska undertextsidan Norsub. Antipiratbyrån kommer att agera även mot andra liknande tjänster, såsom Swesub m fl.

Det var igår tillslaget mot Undertexter.se ägde rum och det verkar alltså som att fler sajter med undertexter kommer att få det hett om öronen.

Undertexter.se svarar på åklagare Inblads kommentarer via sin Facebook-sida.

“Vi har aldrig fått klagomål från företag som har påpekat att någon av undertexterna är tagen ur deras dvd vilken sällan händer, men det händer. Dom flesta eller 95% av alla översättningar skrivs faktist av användarna själva.
Vid varje text har det funnits felrapport där man har kunnat välja “Undertexten bryter mot uppehovsrätten, ange bolag och telefon” där privatpersoner och företag har haft möjligheten att klaga/rapportera en undertext som dom tycker bryter mot uppehovsrätten. Har det kommit in någon sådan rapport? NEJ.”

Läs också

Läs mer
Inga inlägg!