Samhälle

Förbered dig inför årets åsksäsong

Håll dig inne och dra ut kontakterna om du bor i ett utsatt område

Åsksäsongen är på intågande och via E.ON får vi en del tips på hur du förbereder dig för att skydda dig själv och dina ägodelar. Arbetet med att vädersäkra elnätet fortgår men

Ingen svensk sommar utan blixtar och dunder och nu närmar sig årets åsksäsong och varje år slår närmare hundratusen blixtar ner i Sverige. Arbetet med att vädersäkra elnätet fortgår enligt E.ON genom att gräva ner ledningar där det är möjligt men också genom att isolera luftledningar som bedöms få vara kvar och sätta upp åskskydd kring anläggningar. Åsknedslagen är de vanligaste orsakerna till strömavbrott och 99% av dessa som påverkar elnätet slår ner bredvid en ledning eller station, endast 1% är direktträffar på elanläggningarna.

Bor du i ett område där det åskar mycket eller har en fastighet som är ansluten till en luftledning kan det vara idé att installera ett åskskydd. Som bekant kan åsknedslag slå ut elektronik och elektriska apparater i våra hem vilket inte är så konstigt då en normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt (eller 20.000 ampere). Så här säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON:

– Som beredskap inför strömavbrott är det bra att alltid ha ljus, batterier och kanske en vevradio hemma. Kom ihåg att ha ett extra vattenförråd, då vattentillförseln påverkas vid ett strömavbrott. Kom också ihåg att aldrig gå nära en nedfallen ledning, stolpe eller nedfallet träd i samband med åska utan rapportera i stället in det till oss på E.ON.

Viktiga råd i samband med eller inför åska:

  • Sök dig inomhus så snart ett åskoväder närmar sig.
  • Dra ur sladden till all elektronisk utrustning.
  • Undvik att tala i den fasta telefonen. Mobiltelefoner är okej att ringa med så länge den inte laddas samtidigt.
  • Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder.
  • Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.
  • Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten.
  • Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.
  • Följ väderprognoserna för att ta reda på om ett åskväder är i antågande.

Vidtar du några speciella åtgärder när det vankas blixtar och dunder?

Källa: E.ON & Elsäkerhetsverket

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!