Recensioner
Foto: Amanda Olsson

Freebuds 4 – bättre på iPhone

På mer än ett sätt

Freebuds 4 är Huaweis senaste hörlurar i, vad vi lite lättsamt kallar, AirPods-klassen.

Notera att det rör sig om de öppna AirPods och inte de stängda AirPods Pro. Freebuds 4 är alltså av modellen öronsnäckor som inte går in i öronkanalen utan vilar på ytterörat. Det kanske minst konkurrensutsatta segmentet hörlurar på marknaden.

Huawei Freebuds 4 utan fodral

Låt oss gå direkt på sak. Huawei Freebuds 4 är överlägsen AirPods i nästan alla sammanhang. Det är inte konstigt med tanke på att Apples instegshörlurar inte utvecklats något nämnvärt sedan de lanserades för snart fem år sedan. Det var möjligen när de fick induktionsladdning nådens år 2019 och en och annan tam mjukvaruuppdatering.

Freebuds 4 vs AirPods

Freebuds 4 låter framförallt bättre på alla register, de har aktiv brusreducering och det går att justera volymen direkt på hörlurarna utan problem. Denna jämförelse kan också göras mot Huawei Freebuds 3 som visserligen också hade brusreducerande egenskaper, egenskaper som vi gillade, men jämfört med nya Freebuds 4 så faller de kort i sammanhanget. Så även om vi jämför ljudet där version 4 levererar framförallt en bättre bas.

Freebuds 4 skall innehålla teknik som känner av hur de sitter i öronen och anpassar sig därefter men precis som så ofta med denna typen av hörlurar blir det absolut bäst om vi trycker in dem lite längre in då och då.

Freebuds 4 vilar på en induktionsladdare

Freebuds 4 laddar på en Satechi Quatro Powerbank.

Lanseringspriset är 1 490 riksdaler vilket kan jämföras med Apples egna pris på AirPods på 1 995 kr eller hela 2 495 kr för varianten med induktionsladdning.

Enda nersidan är att batteritiden nästan halveras med ANC igång ner till 2,5 timmar per laddning från 4 timmar utan. Med laddfodralets fulla kraft kommer vi upp i totalt 14 timmar med ANC och 22 timmar utan. AirPods har å sin tur 5 timmar laddning. Å andra sidan laddas Freebuds 4 med USB-C tillskillnad mot Lightning för Airpods och det betyder att det nästan alltid finns en sladd tillgänglig.

Huawei Freebuds 4 och iPhone

AI Life på iPhone 12. Den appen används för alla smarta hem-produkter från Huawei liksom hörlurar, högtalare och nätverksprodukter.

Vad Freebuds 4 saknar

Freebuds 4 dyker naturligtvis inte upp under Hitta mina enheter så som Apple egna. En liknande funktion om vi har en Huawei-telefon. Har vi både en Huawei-dator och en Huawei-mobil byter vi helt sömlöst i mellan dem och vi ser dem dyka upp på skärmen när vi öppnar upp locket.

Men det är betoning på EN Huawei-dator. Det fungerar nämligen endast på Huawei MateBook 16. En dator som inte ens säljs i Sverige.

Peter Esse inser att hans nya fanzy panzy-datorer från Huawei inte har Pop up-funktioner

Känslan som uppstår när Peter Esse inser att hans två nya fancy panzy-datorer från Huawei inte stödjer den magiska pop up-funktionen. Men ljud blir det ändå!

Övriga får hålla till godo med Bluetooth-standardens egna något mäckiga standard för att ansluta till två enheter samtidigt och byta mellan dem. Men helt seriöst, är det värt att bli skinnad på nästan 1 000 kronor från Apple bara för den funktionen?

Det finns inte heller stöd för någon teknik för mer högupplöst ljud via Bluetooth. Men det är tveksamt om det är relevant i den här hörlursklassen.

Bättre på iPhone

Inte nog med att hörlurarna låter bättre än Apples egna när vi lyssnar på vår ungdomsmusik. De är även något lättare att komma igång med på iPhone än på Android. Detta då appen AI Life som krävs för att ställa in gester och lära oss mer om dem finns i App Store men inte i en uppdaterad version på Google Play Store.

Ladda hem AI Life on Android

En Android-telefon som vill ladda hem Ai Life.

Detta på grund av det amerikanska embargot. Visserligen är inställningarna redan på plats vid köp men en firmware-uppdatering kan behöva göras och då krävs AI Life. I så fall får vi ladda hem det som en APK från Huaweis webbsida vilket också betyder att vi behöver öppna upp vår Android-telefon för den typen av filer. Därmed minskar vi säkerheten på vår telefon en smula och det kan vi aldrig rekommendera.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!