Recensioner

Gardena Water Control Bluetooth fixar semesterbevattningen

Enkel och smidig programmering av bevattningsscheman via appen

Att resa iväg på semestern är många gånger välbehövligt och njutningsfullt. Dock så finns det en viss ångest över detta för de som har en fin gräsmatta på tomten.

Ja, det finns en hel del människor som lägger ner sin själ på att få en vacker gräsmatta. Bevattning, gödsling och vertikalskärning inleder våren och sedan klipps gräset till perfektion. Men, ett problem kan infinna sig när det är semestertider och familjen vill resa bort. Hur löser jag bevattningen om jag inte vill be grannen fixa detta i tid och otid?

Gardena Water Control Bluetooth är en bevattningskontroll med programmeringsmöjligheter så du slipper tänka på detta. Just kontroller för att styra bevattningen är inget nytt utan har funnits på marknaden i många år. Nytt är väl att de blir lite smartare och flyttar in i våra mobiler. Jag har testat en lite smart men inte tillräckligt smart lösning och detta är vad jag tycker om Gardena Water Control Bluetooth.

Det här är Gardena Water Control Bluetooth

Gardena Water Control Bluetooth är en, som namnet antyder, blåtandsstyrd bevattningskontroll med en räckvidd på upp till 10 meter. Den styrs via Gardenas kostnadsfria app som finns för både iOS och Android. Utöver appstyrningen kan enheten även styras via en fysisk knapp mitt på vilket är bra om man vill gå utanför de bevattningsschema som går att lägga till. Via knappen går det också att stoppa pågående bevattning, även om det är schemalagda sådana. I förpackningen finns själva enheten, en adapter till din utkastare (om detta behövs), en anslutning samt dokumentation.

Gardena Water Control Bluetooth

Baktill finns en anslutning till en fuktsensor vilket kan vara bra om du vill låta fuktigheten i jorden styra bevattningen. Fuktsensorn finns att köpa som tillbehör och kan vara ett bra alternativ om man är osäker på när bevattning behövs eller om man vill låta detta skötas av sig själv.

Gardena Water Control Bluetooth

Gardena Water Control Bluetooth drivs av ett 9-voltsbatteri som sätts i genom att dela på enheten. Det ska tilläggas att den givetvis är väderbeständig och klarar temperaturer ner till 5 grader, under att det riskeras frysskador.

Gardena Water Control Bluetooth

Installation av Gardena Water Control Bluetooth

Att installera Gardena Water Control Bluetooth är förhållandevis lätt, se bara till att du har ett fulladdat 9-voltsbatteri (jag fick testa med fyra som jag hade liggandes här hemma vilket inte fungerade speciellt bra). Du behöver inget användarkonto för att komma igång utan det är bara att välja din produkt och sedan följa de olika stegen under installationen.

Gardena App

I appen kan du sedan välja mellan olika inställningar där de flesta är ganska användbara. Regnpaus låter dig pausa eventuella bevattningar om det väntas regn vilket är bra. Det går också att ställa in hur länge enheten ska vara aktiv vid manuell styrning och detta är bra så att du inte startar den manuellt, slår dig ner i soffan, fastnar vid en bra film och dränker gräsmattan. En annan smart funktion är att det går att ställa in att mindre vatten används under våren och hösten som spar vatten utan att du behöver tänka på detta.

Gardena App

Nu till den huvudsakliga funktionen som är schemaläggning av bevattningen när du är iväg på semester. Du skapar enkelt ett schema och kan välja mellan manuell schemaläggning eller en Gardena-assisterad schemaläggning som föreslår de perfekta bevattningscyklerna för dina växter eller gräsmatta. För min del blev det manuell schemaläggning där olika veckodagar väljs samt starttid och hur länge bevattningen ska pågå. I mitt val sker bevattning på natten så att ingen onödig avdunstning sker. I appen kan man programmera upp till 3 automatiserade scheman med olika starttider, varaktigheter och repetitioner.

Gardena App

Via huvudvyn i appen ser du status för Gardena Water Control Bluetooth och här framgår när nästa schemalagda bevattning sker. Det går också att se när bevattning skett under “Produkthistorik” (ett bättre namn hade varit “Bevattningshistorik” eller bara “Historik”)

Sista skärmdumpen med att anslutningen är förlorad återkommer jag till…

Gardena App

Så här fungerar Gardena Water Control Bluetooth i vardagen

Jag har fått lite dille på det här med gräsmatteskötsel och för ett par år sedan köpte jag första generationens Eve Aqua som sedan kompletterades med den nyare versionen som har stöd för Thread. Den första versionen lade av inför årets gräsmattesäsong och ett billigare alternativ i form av Gardena Water Control Bluetooth köptes in för test.

Gardena Water Control Bluetooth har en något större storlek än min Eve Aqua vilket ses på bilden ovan men det är å andra sidan inget som stör. Utöver den fysiska knappen för att starta och stoppa bevattning finns också tre LED-dioder som ger status om uppkoppling, batteri och när bevattning sker.

Den har en sluttande formgivning som gör att vatten rinner av och även själva byggkvaliteten är lite plastigare än hos kompisen bredvid. Därmed inte sagt att kvaliteten inte är bra, jag är van vid att det mesta från Gardena faktiskt håller en bra kvalitet.

Gardena Water Control Bluetooth

Det bör sägas direkt att Gardena Water Control Bluetooth förvisso har styrning via en app men den integrerar inte med något annat. Så, jag vill inte kalla den smart men den är ändå lite smartare tack vare appen – det blir helt enkelt lite enklare att programmera in när det ska vattnas i trädgården. Jämför jag med min andra bevattningskontroll så är denna betydligt smartare. På många sätt. Jag kan se vattenförbrukning och jag kan inkludera den i automatiseringar i Apple HomeKit och sist men inte minst – Eve använder Thread för kommunikation vilket fungerar ljusår bättre än Bluetooth.

Mitt hus är inget slott på något vis men om jag är på ovanvåningen vid mitt skrivbord så går det inte att starta bevattning på Gardena Water Control Bluetooth eftersom räckvidden är så pass undermålig att anslutningen tappas hela tiden. Samma om jag är på motsatta sidan av huset, ingen anslutning vilket innebär att jag då får knalla runt och återupprätta anslutningen. Lite dumt för då är jag så pass nära att jag fysiskt kan starta bevattningen genom att trycka på knappen två gånger (en gång aktiverar enheten och andra tryckningen startar).

Å andra sidan ska tilläggas att jag inte köpte denna för att få in den i något smart hem utan enbart för att komma över en mer prisvärd kontroll inför sommarens semester. Jag använder två stycken för att bevattna fram- och baksida av trädgården eftersom vattentrycket inte mäktar med att fixa båda sidorna samtidigt. För detta fungerar den bra trots att den använder Bluetooth, den ska trots allt sköta sig själv!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!