Recensioner

Håll koll utomhus med både kamera och floodlight

Nest Cam with floodlight lyser upp och filmar vad som händer utomhus

Google presenterade härförleden ett antal nya kameror under varumärket Nest. Vi har fått testa Nest Cam with floodlight som lyser upp trädgården bra!

Ingen har väl undgått att mörkret mer eller mindre omger oss alldeles för många timmar nuförtiden. Nackdelen med mörker är att suspekta typer kan hitta på fanskap i skydd av just detta. Förebyggande åtgärder som kan ha en avskräckande effekt på detta är att installera strålkastare med rörelsesensor, belysning runtom på tomten eller till och med utomhuskameror. Varför inte kombinera en del av dessa åtgärder i en och samma produkt? Vi har testat helt nya Nest Cam with floodlight från Google och gillar framförallt strålkastarna, rörelsesensorn och även kameran i denna.

Förpackning & innehåll

Det är inte svårt att se vad förpackningen innehåller då den följer klassisk formgivning från Google. Vid första anblick så faller tanken osökt på en seriefigur och på olika forum har produkten fått namnet “Musse Pigg”-kameran vilket väl inte är helt långsökt. Utomhuskameran är placerad i mitten på fästet och har en kraftig LED-strålkastare på var sida som lyser upp området framför.

Nest Cam with floodlight

Strålkastaren och kameran ligger säkert inuti förpackningen som är formad för att hålla delarna på plats. Det är tydligt också att strålkastarna är ledade och går att justera för optimal effekt över det område som ska belysas.

Nest Cam with floodlight

Delarna som utgör Nest Cam with floodlight är själva väggfästet med de inbyggda strålkastarna, kameran, monteringsplatta, skruvar, pluggar, lite dokumentation samt annat som behövs för själva installationen.

Nest Cam with floodlight

Strålkastarna är inte utbytbara och lyser upp med 2400 lumen och huruvida detta är tillräckligt återkommer vi till senare. Monteringsplattan för väggen har ingång för strömkabeln på undersidan vilket också innebär att det inte kan rinna in vatten via anslutningskabeln. Undertill på själva hållaren ser vi rörelsensorn som ju aktiverar belysningen vid detektering av något framför.

Den med ett tränat öga ser också att kameran i själva verket är samma som Nest Cam with battery som vi recenserat tidigare. Det är alltså den batteridrivna kameran som lanserades för någon månad sedan och den fästs med den inbyggda magneten på hållarens mitt. Däremot får den konstant ström från hållaren via en inbyggd strömkabel som fästs på kamerans undersida.

Nest Cam with floodlight

Tittar vi närmare på själva strålkastarna ser vi att dessa är ledade och går att justera i olika vinklar. Uppåt, nedåt, åt sidan eller framåt – det justerar du själv så att du får ett optimalt upplyst område där du väljer att placera kameran.

Nest Cam with floodlight

På baksidan finns lite teknisk specifikation och två kablar som sticker ut från enheten. Det behövs ingen jordad kabel för att ansluta själva enheten och den som eventuellt finns i anslutningskabeln kan isoleras vid installationen.

Nest Cam with floodlight

Kameran sitter stadigt fast med den inbyggda och kraftiga magneten och strålkastarna sitter strax bakom vilket innebär att ljuset inte stör kameralinsen vid inspelning av händelser.

Nest Cam with floodlight

Installation & app

Nest Cam with floodlight installeras direkt i Google Home-appen vilket gäller för alla nyare produkter från Nest. Precis som med andra produkter från Google och Nest så konfigureras dessa via alternativet “Nya enheter” i appen och därefter vägleds du genom hela installationen via tydliga instruktioner.

Nest Cam with floodlight

I mitt fall så valde jag att byta ut en äldre strålkastare med rörelsesensor som suttit på husets baksida i ett antal år. Denna fyllde visserligen sin funktion genom att lysa upp trädgårdens baksida på ett bra sätt och mellan varven fick jag byta ut ljuskällan som då gjort sitt. Nackdelen som jag haft med denna var att jag egentligen aldrig vetat eller kunnat se vad som triggat att belysningen tändes. Var det träden som svajade, igelkottarna som wrestlades eller något annat?

Nest Cam with floodlight

En del gamla borrhåll finns kvar från tidigare strålkastare men det får jag fixa till när vädret är varmare. I detta fall användes den tidigare fasta anslutningen vid installation.

Nest Cam with floodlight

När installationen börjar närma sig slutet så hängs hela fästet fast med en krok i monteringsplattan så att kablarna kan anslutas enklare. Ingen risk att behöva stå och jonglera på en stege med händerna fulla och tappa både det ena och det andra.

Nest Cam with floodlight

Så här ser det ut när det som rör den fasta installationen är på plats. Det är vitt och snyggt och strålkastarna kan sedan justeras och vinklas för att lysa upp på bästa sätt.

Nest Cam with floodlight

Som jag nämnde tidigare så är instruktionerna riktigt bra, svårt att göra fel här vid installation. Tänk på att inte utföra fasta installationer på egen hand utan ta hjälp av en elektriker.

Nest Cam with floodlight

När alla de olika stegen utförts så är det dags att slutföra installationen av produkten i appen och där sedan finjustera med övriga inställningar.

Nest Cam with floodlight

När strömmen åter kopplas på så lyser strålkastarna upp vilket indikerar att allt kopplats in och fungerar på rätt sätt. Kameran som sitter fast med den kraftiga magneten kan du sedan vinkla så att den filmar det område där du vill ha koll.

Nest Cam with floodlight

Hur fungerar den i praktiken?

I Google Home-appen kan du göra en del inställningar så att kameran och belysningen aktiveras utifrån dina önskemål. Det ska sägas direkt att mängden inställningar för kameror i Google Home-appen är begränsade jämfört med vad man hittar i andra tillverkares kamera-appar. Huruvida detta är bra, begränsat eller mindre bra är givetvis upp till användaren själv att komma underfund med. Å andra sidan är det kanske så att man undersökt olika kamera-funktioners användning och sett att dessa inte direkt efterfrågas?

Ställ in vilket känslighet sensorn ska ha och hur den ska bete sig i dagsljus eller innan det blir mörkt. Det är också möjligt att justera tiden som strålkastaren ska lysa när den aktiverats.

Nest Cam with floodlight

Jag har monterat Nest Cam with floodlight på baksidan av trädgården så att den lyser upp större delen av gräsmattan. Den monterades på samma plats som den äldre floodlighten vilket är strax under det utskjutande taket så den är hyfsat skyddad från nederbörd. Å andra sidan så är den IP54-klassad och klarar temperaturer mellan -20 °C till 40 °C så den är bra lämpad för det svenska klimatet.

Den gamla strålkastaren krävde att du var hyfsat nära för att den skulle tändas. En riktig stor fördel med Nest Cam with Floodlight är att rörelsesensorn är sjukt bra faktiskt! Den aktiverar belysningen så snart jag befinner mig i linje med huset så den plockar upp rörelse i 180° varje gång och tänder vilket jag inte var bortskämd med tidigare. Detta oavsett vilket håll jag kommer från i trädgården. Riktigt imponerande måste jag säga!

Nest Cam with floodlight

På frågan om 2400 lumen räcker för att lysa upp ett större område så säger jag att den fixar detta. På bilden ovan tagen sent på kvällen så lyser den upp kraftigt och större delen av gräsmattan täcks in av det starka ljuset som riktats mot båda sidorna.

Nest Cam with floodlight

Bilden ovan är tagen mitt på dagen och kameran täcker upp ett ganska brett område, 130° enligt specifikationerna vilket är fullt tillräckligt. Fisköge-effekten är påtaglig och ett konvext bildformat är vad resultatet blir när man liveströmmar eller tittar på inspelat material.

Nest Cam with floodlight har även tvåvägskommunikation och det fungerar alldeles utmärkt att samtala med någon via kameran. Att lyssna fungerar också bra, mikrofonen är faktiskt så bra på att fånga upp ljud att man får skruva ner volymen på denna något för att inte överrumplas av fågelkvitter eller blåst.

Nest Cam with floodlight

När mörkret fallit på och kameran aktiveras tänds strålkastarna och allt blir klart och hyfsat tydligt. Belysningen täcker upp till bortre delen av gräsmattan vilket gör att vad som än springer förbi här lär fastna på bild.

Nest Cam with floodlight

Jag gick förbi floodlighten och stannade upp framför denna och i videohistoriken ser vi då att en person detekterats klockan 19:11 i trädgården. Inga detaljer går dock att skönja i ansiktet då belysningen är alldeles för stark på så nära håll så bäst är om en inkräktare rör sig lite längre bort i så fall.

Du får smarta aviseringar i din smartphone eller i mitt fall även på en Apple Watch. Bra med aviseringar givetvis men tänk också på hur många du vill få då det kan bli lite väl många beroende på antal enheter du har i hemmet. Lite synd att det inte går att få en ögonblicksbild på klockan direkt som för andra kameror. Den finns den då som en bilaga vilket kräver lite extra tryck, huruvida detta är något som går att fixa till via någon inställning har jag inte rett ut än…

Videohistoriken då? Jodå, den är samma som för Nest Doorbell och Nest Cam Battery – den kräver lite mer av dig som användare. Att skrolla längs tidslinjen är inte en trevlig upplevelse – det blir helt enkelt alldeles för mycket skrollande innan man når det som hänt. Bättre då att gå på “Fullständig historik” i appen som då visar småbilder av det som hänt …de senaste 3 timmarna. Detta är en av svagheterna i mina ögon när det gäller de fria klipp som sparas i historiken. Att bara ha åtkomst till de senaste 3 timmarna kan tyckas vara tämligen snålt för vad händer om något inträffar på natten som du skulle vilja titta närmare på? Det går givetvis men då krävs ett abonnemang på Nest Aware som kostar dig 55 kronor i månaden, något man bör ha i beaktande inför ett köp för utan Nest Aware blir en utomhuskamera som denna tämligen mindre användbar.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!