Apple

Här är allt som visades upp på Apples eventet ikväll

ALLT och ingenting

Nu har portarna för årets WWDC slagits upp och Apple slog på stora trumman eller åtminstone skallra lite med tamburinen.

Åter igen tog Apple emot oss med en välproducerad inspelad Keynote med mycket fokus på meddelanden och emojis. Temat för kvällen visade sig vara just att hålla kontakten med varandra och kunna dela med oss av det mesta – säkert.

iOS 15 – till telefonen presenterar dem FaceTime med rumsligt ljud, brusreducering som kan ta bort mer oväsen omkring oss, ett bredare rutnät för att visa fler i samma videosamtal. Det bjuds också på porträttläge för att kunna få bakgrunden suddig för att inte visa för mycket. Vi kommer också kunna bjuda till samtal via att dela en länk över andra plattformar.

SharePlay låter oss dela bild och ljud för att lyssna och titta på saker tillsammans. De släpper detta API löst för att låta utvecklare integrera funktion direkt i appar och några har redan hoppat på tåget som till exempel Disney+ och HBO där funktionen kommer stödjas från start.

iMessage kommer ge oss bättre överblick av bilder och länkar som delats i vår chattråd och samtidigt göra det lättare att hitta dem. Delade bilder kommer automatiskt sparas i vår bildrulle från dem vi valt själva.

Notiser får nytt utseende och får bättre funktion för travar och ska lära sig att sortera ut viktigare notiser som missade samtal medans dina likes på Instagram kommer travas på varandra. Vi får också en bättre samlad överblick över våra notiser. Vi får mer valmöjligheter att välja vad som ska komma fram under tiden Stör Ej är aktiverat och läget kommer också visas i meddelandeappen så att folk kan lämna oss ifred – samtidigt som de kan tvinga fram ett meddelande till dig om det är väldigt viktigt.

Focus är en ny funktion som också rör telefonens olika lägen, här får vi möjlighet att programmera våra lägen som vi vill – ett personligt, ett för arbete och ett när vi sover. Här kan vi välja vilka appar som tillåts att nå oss under tiden. Vi kan också ställa in helt egna hemskärmar för de olika lägena så att vi har snabb åtkomst till det vi faktiskt behöver när vi kanske jobbat eller sover – vaknar snarare kanske. Dessa olika lägen speglas även över alla våra enheter

Live Text ger vår kamera möjligheten att känna av vad som är text på det vi riktar kameran mot samt redan tagna bilder. Texterna kan sedan markeras och klippas ut. Samma funktion gör det också möjligt att känna igenom andra objekt och platser i våra bilder så att vi enkelt kan få upp information om det som bilden visar – vare sig det är en speciell hundras eller en byggnad. Vilket också gör allt detta sökbart via Spotlight.

Kontakter blir också smartare och sparar automatisk annan information och bilder som finns på våra enheter om den personen och vi kan också med större bredd redigera detta själva samtidigt som allt detta också blir sökbart och kan göra det lättare att hitta såväl kända som flyktiga kontakter i vår kontaktbok.

Fotominnen var något de lade stor tyngd på, hur minnen från våra bilder och videos enklare ska kunna samlas och redigeras. Funktioner som finns idag men som blivit bättre uppenbarligen.

Plånboken ger oss nu möjligheten att spara vårt ID- och körkort men att vi får se denna funktionen hos oss kan nog dröja. Vi får också möjligheten att spara ett HomeKit-kort vid namn HomeKey för att ta oss in genom dörrar med smarta lås.

Apple Home keys

Väderappen får lite nytt utseende med mer information som på ett enklare sätt ska kunna förklara vad de olika parametrarna betyder så att vi blir bättre meteorologer.

Kartor förbättras också med mer information på kartan och framförallt mer detaljrik 3D-animering som ger en bra översikt samtidigt som vissa platser och landmärken får riktigt utstående 3D-kreationer i appen. Detta gäller den sedan tidigare uppdaterade kartfunktionen som fortfarande inte nått oss, några länder till får detta nu men Sverige är inte ett utav dem. Detta kommer också till CarPlay senare i år till dem det berör.

En ny funktion för kartor är också att vi kan skanna av platsen vi är på så ska den via AR hitta var vi är och leda oss rätt.

AirPods ska få bättre ljud för samtal som sker utanför hörlurarna, alltså dem vi pratar med i verkliga världen. Här ska rösterna fångas upp och mer bakgrundsljud ska filtreras bort samtidigt som vi får möjlighet att sköta balansen mellan transparens och brusreduceringen själva.

AirPods får också fler funktioner i Hitta-appen som ger dem egentligen samma funktion som AirTags så att andra enheter fångar upp signalen och mer precist visa var våra AirPods befinner sig om vi lyckats tappa bort dem.

Vi får också rumsligt ljud till Apple TV tillsammans med AirPods Max som ska höja bioupplevelsen ytterligare samtidigt som Dolby Atmos i Apple Music nu finns tillgängligt tillsammans med flera remastrade album för att nyttja detta.

iPadOS kommer äntligen med widgets som det ska vara. Nu kan vi placera dem bland våra appar och vi får även en större widget-version just anpassad för iPaden. App-biblioteket flyttar också det in i iPad och kommer med en dedikerad mapp i dockan där vi enkelt kommer åt alla våra appar.

Multitasking och SplitView förbättras men ger inte flytande fönster, på riktigt. Vi får istället för dra-streck nu ikoner för att lättare förstå oss på denna funktion. Vi får också en meny för att kunna ha flera delade fönster öppnade och skifta enkelt mellan dessa. Vi får något som kan liknas med ett flytande fönster och det är när vi öppnar eller skapar ett mail – då öppnas detta i mitten av skärmen med de två redan öppnade apparna i bakgrunden. Även dessa ska vara enkla att svepa undan och svepa mellan.

I delade anteckningar får vi nu en lista på ändringar andra gjort i vårt dokument och vi får en ny funktion vid namn QuickNote där vi enkelt kan svepa upp en ny anteckning från ett av skärmens hörs för att enkelt ta anteckningar direkt med pennan. Denna anteckning knyts också till appen vi har öppen för att enkelt kunna ta nya anteckningar för just det vi sysslar med, samtidigt som det med en enkel svepgest hoppar mellan de senaste anteckningarna om vi vill fortsätta där vi nyss var.  Handskriften och översättning förbättras med detta stöds inte på alla språk än och även där lyser svenskan med sin frånvaro.

Vår trygghet är också något Apple gärna pratar om och med nya funktioner så kan de dölja vår IP-adress och plats och vi får bättre översikt över vilka appar det är som läser in data – samtidigt som vi kan se tidstämplar och vad de fått ta del av.

Siri får nya röster och känner nu igen din röst även i telefonen, vi får dessutom fler kommandon som fungerar offline vilket gör det lättare att öppna appar och styra annat utan uppkoppling.

iCloud får nytt recovery-läge som gör det möjligt att ringa våra valda kontakter för att få ta del av lösenord för att åter komma åt våra filer. Det kommer även fler alternativ som gör det lättare att dela innehållet i iCloud när vi så vill.

Under namnet iCloud+ gömmer sig en säkrare upplevelse av vår molntjänst och den döljer allt väsentligt från öppna nätverk och kan även skapa fake-mail när vi registrerar oss på olika sidor för att slippa ge ut vår riktiga e-post – men ändå får mailen till ett och samma konto i slutänden.

Vi får nu också obegränsat antal anslutna kameror med HomeKit Secure Video kopplat till vår iCloud. De extra iCloud+ funktionerna kostar 9 kronor i månaden.

Hälsa-appen samlar nu mer data och gör det lättare att dela med sig av denna både till läkare och anhöriga. Nu kan vi dela och följa våra barns eller föräldrars hälsa för att snabbare kunna vara på plats om något hänt.

Vi får också mer data från våra rörelser som hastighet, andning, längden på våra steg och hur stadiga på foten vi är. Samtidigt som vi får mer data vi kan välja att dela med tredjepartsappar.

WatchOS bjuder mest på hälsofunktionerna som nämndes innan, samt sömn och vi får också bättre stöd och mer funktioner i Hem-appen.

Porträttläge i bilder för urtavlor för att lägga den digitala klockan bakom porträtten av den du vill se på handleden för att skapa en 3D-effekt. Funktioner för meddelande uppdateras även här och vi får möjligheten att skicka GIFs direkt från handleden!

tvOS ger oss SharePlay där vi kan se vad våra vänner delat i sina meddelanden och starta vårt tittande tillsammans direkt här ifrån. De nämner samtidigt att två HomePod Mini kan kopplas till vår Apple TV och leverera Lossless-ljud – men om koppling sedan stannar där återstå att se. Den lilla högtalaren lanseras nu också i fler länder – men igen så saknas Sverige på listan.

Apple HomePod mini x2

macOS  får den nya benämningen Monterey och kommer med samma funktioner för FaceTime, SharePlay, Focus-lägen och den förbättrade delningen via meddelanden. Vi får också Universal control som innebär att vi kan använda samma mus och tangentbord för att styra flera enheter intill varandra. Genom att bara dra muspekaren över till vår iPad eller mellan iMac och MacBook – fram och tillbaka samtidigt som det låter oss greppa en fil för att sedan flytta till enheten bredvid med en musrörelse.

AirPlay to Mac låter oss nu dela innehåll från andra enheter direkt till vår dator. Som att dela någon annan enhets skärm eller ljud direkt till datorn för att använda vår dator som musikspelare eller göra en presentation.

Genvägar hittar nu också in i vår Mac. Här kan vi nu skapa genvägar och låta dem integrera med vad som ska hända per automatik i vår dator.

Safari  bjuder på ett nytt tab-upplägg som gör det mer avskalat och låter oss ha små ikoner uppe vid adressfältet. Färgen av Safaris ramar ändras beroende på färgen på innehållet och vi kan spara olika tab-uppsättningar för att enkelt komma åt våra vanligaste kombinationer av hemsidor. Vi kan samla våra tabs under sidopanelen där vi hittar våra bokmärken och kan enkelt dela flera tabbar på en och samma gång.

Safari får liknande funktioner på iPhone och iPad, det blir mer avskalat och vi hoppar mellan olika fönster med svepningar eller det omdesignade rutnätet för alla öppnade fönster. Vi får också möjligheten att använda våra installerade tillägg i våra bärbara enheter.

Via: Apple.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!