Apple

Här är nyheterna i iOS 14

Ny hemskärm!

Nu är årets WWDC keynote avslutad och vi har fått se massor av nyheter för samtliga Apples operativsystem. Här är de största nyheterna i iOS 14.

Omdesignad hemskärm
Hemskärmen får nya funktioner i form av ett nytt sätt att hitta dina appar kallat App Library samt möjligheten att lägga till en ny sorts widgets direkt i app-rutnätet.

Bild i bild för video
iOS kan nu fortsätta spela video i en liten ruta i något av hörnen, samtidigt som en annan app används. Precis som iPad kunnat sedan tidigare. Även FaceTime-samtal!

Nytt Siri användargränssnitt
Istället för att Siri tar över hela skärmen när den används är det nu istället bara en liten bubbla längst ner och informationen Siri ger som svar visas i en liten ruta, liknande en notis. Inkommande telefonsamtal får också ett nytt gränssnitt som likt Siri inte längre lägger sig över hela skärmen utan är mer minimalistiskt.

Ny översättningsapp
En ny app för översättning med stöd för konversationer. Dock inget stöd för svenska än.

Meddelanden
Apple vill gärna att vi ska bry oss om alla nya Memoji men här är den stora nyheten förbättringar av gruppkonversationer, bl.a. med stöd för omnämnanden och möjlighet att svara på individuella meddelanden i en chat och därmed skapa en ny tråd inne i meddelandet. Du kan också i iOS 14 nåla fast konversationer du vill ha snabb tillgång till högst upp, där de lägger sig som en bubbla med personens eller gruppkonversationens bild i.

Kartor
Som vanligt när saker uppdateras i Kartor är vi i den här delen av världen inte bjudna till festen. I år t.ex. stöd för cykling och laddstationer för elbil.

CarPlay
Möjlighet att välja bakgrund för hemskärmen…

Lås upp bilen med iPhone
Apple har tillsammans med biltillverkare skapat ett system för att med hjälp av NFC använda din iPhone som bilnyckel. Först ut att implementera tekniken blir nästa års BMW 5-serie.

App Clips
Denna funktion ska göra det lättare att använda funktioner som t.ex. betala parkering eller hyra en elscooter utan att behöva ladda ner en app för det. En (ett?) App Clip kan framkallas genom NFC eller QR-koder som när de skannas laddar ner som en miniversion av appen i en ruta i skärmens nederkant och som sedan tas bort när den inte behövs mer.

HomeKit
Bl.a. förbättringar av användargränssittet i Home-appen och stöd för ansiktsigenkänning för videodörrklockor.

Välj vilken mailklient eller webbläsare som ska vara standard
En nyhet i iOS 14 som många längtat efter men som Apple inte talade högt om under presentationen är möjligheten att ändra standard-app för mail och webb. Gissningsvis är detta något Apple känt sig tvingade att göra när de fått mer och mer press ifrån lagstiftare både i USA och Europa som anser att Apple hämmar konkurrensen på sina plattformar i för stor utsträckning.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!