De nya priserna för iCloud-lagring är här

En av nyheterna som presenterades under WWDC i somras var iCloud Drive, Apples vidareutveckling av iCloud till en fristående molnlagringstjänst, utöver allt annat som iCloud gör. Nya alternativ gällande lagringsutrymme presenterades men endast priset för 20 GB avslöjades.

Men nu har Apple aktiverat de nya mer förmånliga prispaketen för iCloud:

Screen Shot 2014-09-10 at 01.31.44

  • 5 GB – gratis
  • 20 GB – 9kr/månad, eller 108 kr/år
  • 200 GB – 35kr/månad, eller 420 kr/år
  • 500 GB – 89kr/månad, eller 1068 kr/år
  • 1 TB (1000 GB) – 179kr/månad, eller 2148kr/år

Detta kan jämföras med Apples nuvarande kostnad för endast 15 GB, 150 kronor per år. DropBox, som även de sänkte priserna nyligen, erbjuder 1 TB för 90 kr/månad, eller 1080kr/år. Hos Google Drive, som också är en populär molnlagringstjänst, kostar 1 TB cirka 65 kr/månad, eller 780kr/år. Google har även andra paket med mindre lagringsutrymme för en lägre kostnad.

Apples molnlagring är hårt knuten till det nya sättet att organisera foton tagna med iOS. Med funktionen iCloud-bibliotek laddas alla bilder du tar upp till molnet, där du kan sortera in dem i händelser och album. Dels är detta en efterlängtad funktion för många, då det innebär att bilder inte längre kommer behöva synkroniseras över till en dator för organisering, men det innebär också att betydligt mer lagringsutrymme än de 5 GB som ingår kommer att behövas.

Befintliga kunder uppgraderas automatiskt

Befintliga iCloud-kunder som uppgraderat till större lagringspaket enligt de tidigare priserna kommer att automatiskt få de nya priserna. Om du idag betalar 150 kronor per år för 15 GB kommer du få 20GB för 108kr per år istället. Apple betalar tillbaka en eventuell mellanskillnad.

Nya miljardintäkter för Apple

iCloud Drive och iCloud-bibliotek resulterar tillsammans till en helt ny (stor!) intäktskälla för Apple. Undertecknads fotobibliotek (iPhoto) består av runt 20 000 foton och videoklipp som sammanlagt lägger beslag på närmare 100 GB, så minst 420 kronor per år kommer Apple antagligen att kunna tjäna extra på mig i en oöverskådlig framtid.

Och i rasande takt förmodar jag att dessa 100 GB kommer att bli 200 GB, vilket innebär att de där 420 kronorna per år behöver ökas till dryga tusenlappen. Det kanske finns en ekonomisk anledning till varför Apple inte möjliggör för iPhone-användare att välja vilken upplösning videoklipp ska spelas in med – 1080p är betydligt mer utrymmeskrävande än 720p.

Det som eventuellt kan sätta käppar i hjulet för Apples lagringsplaner är det uppmärksammade hacket mot just iCloud och foton.

[source: http://www.apple.com/se/icloud/ “Apple”]

Vi finns på Patreon!

Vi ser att du har en AdBlocker på! Vår dröm är att kunna erbjuda er det senaste inom konsumentteknik utan att behöva fläska på med annonser. Vill du hjälpa oss att göra det till verklighet?

Stöd oss via Patreon!

Kommentarer