Recensioner

Hörlurarna OnePlus Buds Pro 2 levererar skönt ljud och sitter bra

Funktionen att anpassa ljudet efter den egna hörseln lyfter ljudet ett snäpp till

Att lyssna på musik, ljudböcker eller podcasts är något som sker så gott som dagligen. Men att kunna göra det utan att omvärlden hörs är inte helt självklart.

Vi ser det varje dag när vi tar oss till och från vårt arbete. Vi ser det ute på joggingturerna och vi ser det på flygplanen och på arbetsplatserna. De där små hörlurarna som nästan inte syns i öronen men som helt säkert ser till att vi kan njuta av något medan vi gör något annat. Oavsett om det är att lyssna på musik, en bra ljudbok eller en intressant podcast så behöver vi ha ett par bra hörlurar som ser till att vi kan fokusera på det vi lyssnar på. Med andra ord så är det väl investerade pengar om du kan få en omslutande ljudupplevelse med tydlighet samtidigt som omvärlden dämpas – det blir så mycket trevligare faktiskt.

I samband med att OnePlus lanserades sin senaste mobiltelefon OnePlus 11 5G passade företaget även på att lansera ett par matchande in-ear hörlurar vid namn OnePlus Buds Pro 2. Vi har testat dessa nu i ett par veckors tid och gillar vad OnePlus åstadkommit här när det gäller samverkan med sin egna mobiltelefon men även av mängden funktionalitet som fått plats i detta lilla format. Vad tycker vi då? Läs vidare och se!

Det här är OnePlus Buds Pro 2

OnePlus Buds Pro 2 är ett par trådlösa hörlurar av typen in-ear som sitter stadigt i öronen. De har en mängd sköna funktioner som MelodyBoost, Dual Drivers Co-created med Dynaudio, Spatial Audio, LHDC4.0 Lossless Hi-Res Audio och Audio ID 2.0 för at nämna några. Hörlurarna har också aktiv brusreducering, Smart Adaptive Noise Cancellation upp till 48 decibel.

Batteritiden är bra, upp till 39 timmar via laddningsfodralet eller 9 timmar på en laddning utan brusreducering eller 6 timmar med brusreduceringen aktiv. Hörlurarna finns i två färger, Obsidian Black (svart) samt Arbor Green (grön) och de har en IP55-klassning för den där oväntade regnskuren som säkert dyker upp.

Förpackningen är inte lika stilfull som för OnePlus 11 5G men tillräckligt tydlig för att visa upp hörlurarna samt att det rör sig som Hi-Res Audio. I förpackningen hittar vi förutom själva hörlurarna och laddfodralet en kort laddkabel (USB-AB till USB-C), lite olika storlekar på öronkuddarna så att de passar optimalt samt dokumentation.

Det svarta laddfodralet har en matt finish och hörlurarna här snyggt formgivna. Formatet på hörlurarna visar sig vara genomtänkt då dessa sitter bra i öronen vid användning, något vi tittar mer på längre ner i recensionen. Behöver du mer laddningstid så ger 10 minuters laddning av laddfodralet hela 10 timmars extra lyssning.

Laddfodralet har ett smidigt format som gör det enkelt att plocka ut och lägga i hörlurarna när de ska laddas. Jag gillar faktiskt denna lösning bättre än de där man ska försöka lirka upp lurarna som är nedstuckna i laddfodralet men det är säkert en smaksak och något man vänjer sig vid.

Den version jag testade var de svarta, Obsidian Black men jag fick även en titt på de gröna, Arbor Green när jag närvarade vid OnePlus globala lanseringsevent Cloud 11 i New Delhi, Indien. Måste faktiskt säga att även de gröna tilltalar mig med en snygg nyans – skönt när allt inte måste vara svart eller vitt faktiskt!

Hörlurarna är huvudsakligen svarta men med detaljer i silver vilket ger ett lite mer lyxigt intryck. De är lagom stora, inte för stora för att verka klumpiga och inte för små för att tappas bort.

OnePlus Buds Pro 2 har touchkontroller som är enkla och som svarar snabbt. Vid tryck en gång pausas uppspelning alternativ svarar du på inkommande samtal eller avslutar samtal. Trycker du två gånger så är det nästa låt eller att avvisa ett samtal. Tryck tre gånger för att hoppa till föregående låt. Ett långt tryck i 1 sekund växlar mellan brusdreducering och ett långt tryck i 3 sekunder så fokuserar öronsnäckorna.

Installation av OnePlus Buds Pro 2

Att installera OnePlus Buds Pro 2 till OnePlus 11 5G visade sig vara en barnlek och tog inte många sekunder. Detta tack vare att mobiltelefonen är utrustad med funktionen Google Fast Pair vilket förenklar hela processen. Inställningar för hörlurarna finns under mobiltelefonens Bluetooth-inställning så det rör sig inte om någon dedikerad app.

Det är enkelt att navigera sig runt de många inställningarna för hörlurarna. Överlag är det genomtänkt även om en del avstavningstokigheter dyker upp mellan varven men det kanske fixas till så småningom (t ex så är avstavningen på Brusreducering mindre snygg). Översikten av inställningar visar på funktioner som Personlig brusreducering, Sound Master EQ, Högupplöst läge, Gyllene ljud och Rumsligt ljud för att nämna några. Vi hittar även en funktion som heter Zen Mode Air vilken vi återkommer till.

För brusreducering så finns det olika lägen att välja mellan; Smart, Max, Måttlig och Mild så det är inte bara av eller på som hos en del andra tillverkare. Inställningen för Sound Master EQ låter dig välja hur du vill ljudet ska låta så är det mycket hårdrock kanske läget för Bas ska väljas. Det exotiska namnet “Gyllene ljud” år något jag återkommer till då detta visar sig vara en riktigt smart och trevlig funktion.

Är du ute efter lite rumsligt ljud så finns det olika inställningar för detta också; Av, Fast och Huvudspårning (bortse från avstavningen). Observera att det inte är alla typer av musik som har stöd för rumsligt ljud så du får helt enkelt testa dig fram eller se vad som stöds från leverantören om du lyssnar via en strömningstjänst.

Zen Mode Air är något så trevligt som avkopplande naturljud i lurarna. Bra och skönt om du behöver slappna av eller koppla bort dig själv en stund från verkligheten. Att få höra lite fågelkvitter när skallen känns uppe i varv är faktiskt avkopplande och får dig att stanna upp lite, något som inte är helt fel i dagens, stundtals stressiga tillvaro.

I appen är det också pedagogiskt upplagt med en genomgång av vad de olika kontrollerna kan göra, många gånger finns detta bara i en tryckt manual som man lätt glömmer bort så att ha tillgång till det i mobilen direkt är bara smart tänkt!

Det är också möjligt att använda hörlurarna för att ta bilder med din mobiltelefon. Personligen har jag inte sett någon direkt användning av detta men det är säkert bra för en del användare. Funktionen för att testa hur öronsnäckorna sitter kan jag oavsett hur jag försöker bara få till “Genomsnittlig” men å andra sidan så är det inte alla in-ear hörlurar som funkar med mina öron…

Tillhör du kategorin människor som lägger bort dina hörlurar utan att veta var så finna det en funktion för att spela upp dessa så de kan hittas – smart även detta.

Användning av OnePlus Buds Pro 2

Det ska sägas direkt att kombinationen OnePlus Buds Pro 2 och OnePlus 11 5G är en trevlig sådan. Jag har haft möjlighet att testa båda under ett par veckors tid och kan inte säga annat än att de lirar bra ihop! Å andra sidan så brukar det ofta vara så, att mobiltelefon och hörlurar från samma tillverkare faktiskt fungerar riktigt bra ihop så egentligen ingen överraskning och har du lagt pengar på en ny mobiltelefon så kan det vara värt att lägga lite till på ett par passande hörlurar.

Det är inte alla in-ear hörlurar som passar bra i mina öron, en del tenderar att trilla ut så fort jag rör på huvudet vilket är smått irriterande. I fallet med OnePlus Buds Pro 2 så sitter dessa bra i öronen utan att lossna när huvudet vrids eller följer med resten av kroppen på en promenad. De är relativt diskreta och gör inte så mycket väsen av sig där de sitter i öronen vilket ser bra ut i mina ögon. En del hörlurar av typen in-ear ser ju ibland ut som att man tryckt in en halv potatis i öronen vilket bara ser dumt ut…

Jag har lyssnat på lite av varje under tiden jag testat hörlurarna och mestadels hårdrock där jag tycker att ljudet återges på ett bra sätt. De många inställningsmöjligheterna via mobilen ser till att det går att skräddarsy ljudet relativt bra vilket är positivt. Det handlar med andra ord inte om “allt eller inget” så det är bara att testa sig fram till en nivå där man är nöjd.

OnePlus Buds Pro 2 och Gyllene ljud

Jag nämnde tidigare funktionen “Gyllene ljud” och denna visar sig vara riktigt trevlig rent funktionsmässigt. Att vi alla har olika hörselgångar, öron och säkerligen också uppfattning av ljud innebär att inte alla öron fungerar med alla hörlurar. I mitt fall så har jag sedan många år tillbaka sänkt hörsel på vänster öra efter en olycka när jag var liten. Denna visar sig genom att jag inte hör alla frekvenser på vänster öra vilket i sin tur ofta kompenseras upp av höger öra. Antalet hörseltester jag gjort genom åren går inte att räkna men att lyssna efter ett pip har jag gjort så många gånger att det nästan går att förutse när det ska pipa…

Funktionen “Gyllene ljud” innebär att din hörselgång skannas av och sedan görs det ett litet hörseltest. Själva hörseltestet innebär att du, precis som vid ett besök hos en audionom, ska lyssna efter olika sorters pip. Här drar du sedan reglaget till när du inte hör pipet längre och sedan upprepas detta ett par gånger till för båda dina öron.

När testet är färdigt presenteras ett förslag på hur OnePlus Audio ID ska kunna korrigera och hjälpa till att få en mer optimal återgivning av ljudet för dig. Jag valde att aktivera detta läge och blev positivt överraskad över hur mycket bättre ljudet blev för min del efter att det blev lite mer individuellt anpassat. Faktiskt riktigt bra jämfört med de inställningar jag testat med tidigare vid testet av hörlurarna. Inställningarna kan sedan sparas ner och aktiveras vid behov.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!